dimarts, de maig 04, 2010

Avisos absurds

Ja he comentat alguna vegada que aquells qui no creuen en l’evolució fan servir l’argument que en realitat és únicament una “teoria” i per tant encara no es pot acceptar. Aquesta afirmació el que indica, bàsicament, és que qui la fa ignora el que és una “Teoria” en el llenguatge científic. Però no deixa de ser un argument que els ha donat algunes vegades èxits a nivell legal. Per exemple, l’any 2008 es va votar per ensenyar l’evolució a les escoles de l’estat de Florida advertint que “allò era únicament una teoria”. Una cosa semblant va passar a Kansas l’any 2006 i, en realitat uns quants estats més.

Aleshores van fer que als llibres de text hi figurés el següent advertiment: Aquest llibre de text conté material sobre l'evolució. L'evolució és una teoria, no un fet, sobre l'origen dels éssers vius. Aquest material ha de ser abordat amb una ment oberta, estudiat acuradament i considerat críticament.

Dona la sensació que el jutge tenia ganes d’afegir-hi “Classificat X, no apte per menors de 18 anys”. A molts estats, no se si a tots, ja ho han retirat, però la iniciativa demostra molt clarament la manera de pensar dels integristes cristians d'aquell país.

En tot cas, hi ha coses que cansen i que cal prendre’s amb una mica d’humor. Per això van aparèixer aviat altres suggeriments que també es podien posar als llibres de text. Per exemple:

“Aquest llibre de text conté material sobre la gravetat. La Gravitació Universal és una teoria, no un fet, sobre la llei natural de l'atracció. Aquest material ha de ser abordat amb una ment oberta, estudiat acuradament i considerat críticament.

O aquesta altre:

“Aquest llibre de text afirma que la Terra és rodona. Hi ha desacord en la forma exacta de la Terra i no tothom accepta aquesta teoria. Aquest material ha de ser abordat amb una ment oberta, estudiat acuradament i considerat críticament.

I posats a imaginar podem inventar-ne de nous: Ja que en català, castellà o francès es fan servir paraules d’origen àrab o anglès podem dubtar del que sempre ens han dit i advertir que:

“Aquest llibre de text afirma que el català, el castellà i el francès deriven del llatí. L’origen llatí de les llengües llatines és una teoria, no un fet, sobre l’origen de les llengües. Aquest material ha de ser abordat amb una ment oberta, estudiat acuradament i considerat críticament.

En canvi, sospito que s’enfadarien si poséssim un advertiment semblant a la Bíblia:

“Aquest llibre conté afirmacions com ara que per arreglar una discussió amb un faraó és correcte assassinar tots els fills primogènits del seu país o que en un vaixell s’hi poden encabir els prop de tres milions d’espècies vives que existeixen. Hi ha desacord en la interpretació d’aquesta informació i no tothom l’accepta com a veritat absoluta. Aquest material ha de ser abordat amb una ment oberta, estudiat acuradament i considerat críticament.

Mmmm, potser en aquest cas no estaria malament l'advertiment.

En realitat, tots els llibres, totes les idees, sense excepció, han d’abordar-se amb esperit crític i la ment oberta. Però amb l’evolució passa com amb la gravitació: per ara totes les observacions que tenim coincideixen amb la teoria. Pot estar equivocada, com tot, però no la posarem en dubte fins que tinguem dades que la contradiguin. I per descomptat no la posarem en dubte simplement perquè no agrada als que s’atorguen la interpretació d’un llibre que consideren sagrat.

Això, però, és una cosa que no entenen els integrismes, del tipus que siguin. Ells separen les coses, i pretenen que mirem amb ment oberta els llibres que els agraden i amb esperit critic els que no.

11 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Això demostra clarament que els integristes religiosos es preocupen per medi ambient: abans haurien cremat els llibres directament, però com això emet CO2 ara directament posen els "advertiments" aquests...

... ara bé, dir-lis a un d'aquests "senyors" tan "literals" la frase "Aquest material ha de ser abordat amb una ment oberta" pot ser una mica perillós...

PS: Jo ficaria un advertiment d'aquests als comentaris de l'edició web del 20 minutos

Unknown ha dit...

Molt i molt bo.

Ja ho dius tu: Posats a fer que posin aquest advertiment en tos absolutament tots els llibres que es publiquin...

Alnair ha dit...

Realment l'evolució si que es un fet. Al llarg del temps les especies vives que hi ha hagut sobre la Terra han canviat. El que es una teoría es l'evolución per selecció natural.

De la mateixa manera que la gravetat es un fet. La teoría es que la gravetat depen en una determinada proporció de la masa dels cosos implicats y que aixó es compleix arreu de l'univers.

Mo ha dit...

Molt bo!!!!! i molt bo l'advertiment de la bíblia je jeje
és curiós que ells diguin que el material s'ha d'abordar amb una ment oberta! que? como? oberta? quina la seva?

Elfreelang ha dit...

Un escrit genial si no fos perquè malauradament el contingut és cert...ai dels integrismes religiosos i de tota mena d'integrismes...!

Thera ha dit...

Bon Post!

I sí, a mi sempre m'ha sorprès que avui encara ens trobem discutint sobre aquests temes... que si d'acord, teories, però la contrapartida què són, sino també teories...

Clidice ha dit...

el teu post és la demostració que la teoria de l'evolució falla per alguna banda, perquè si tots fossim éssers evolucionats no faríem tantes bestieses ;)

L'advertiment de la Bíblia (i d'altres) l'haurien de posar com en els paquets de tabac, i amb algunes fotografies de massacres, cilicis, abusos, etc. Només per advertir a la població de la perillositat de certes idees, és clar.

Alasanid ha dit...

La imatge amb què has il·lustrat l'entrada no sé si em fa riure o plorar (el contingut).

El que no entenen aquesta gent és que els científics fan models de la realitat, uns models amb una gran capacitat de predicció. I com sempre, hi pot haver un model que vagi una mica més lluny. Però el que ja hi ha segueix essent vàlid pel que era vàlid.

PS: o si no mira la gravitació universal, per tots nosaltres segueix essent la més vàlida tot i saber que hi ha coses millors.

J ha dit...

A casa hem tingut moltes vegades alhora d'esmorzar la discussió sobre si cal que el tetrabric de llet posi en l'avís d'al·lèrgens que "Conté llet".
Debat que trobo més interessant no pas el dels creacionistes sobre la Teoria de l'evolució. ;-)

Salut!

Lluís Bosch ha dit...

Jo hi afegiria: L'evolució és una teoria (...). L'existència d'aquest advertiment podria demostrar que és falsa, i que no hem sortit de l'estat primigeni, ja que el qui l'escriu mostra una intel·ligència d'ameba.

Jordi Casanovas ha dit...

Aquest comentari ha de ser abordat amb una ment oberta, estudiat acuradament i considerat críticament