Però, he de reconèixer que res pot igualar la màgia de la frase que feien servir a la sèrie original quan tenien problemes i estaven a punt de morir. Les paraules “Scotty; transport per tres” que precedien a la desmaterialització dels protagonistes i la posterior rematerialització dins l’Enterprise són un dels senyals d’identitat del món Star Trek. L’Scotty era l’assegurança de vida de la tripulació.
I realment seria molt útil un sistema de teleportació com aquell. Desaparèixer d’un indret i aparèixer en un altre, instantàniament. Per això, vaig fer un salt quan vaig llegir que alguna cosa semblant ja s'ha fet unes quantes vegades en diferents experiments.
En teoria, la teleportació consisteix en agafar un objecte, escannejar-lo per obtenir tota la informació sobre ell. Enviar les dades a un altre indret i reconstruir l’objecte original, àtom a àtom, fent servir la informació tramesa. Talment com un fax en tres dimensions.
Fa anys, es va poder demostrar que això seria possible en teoria, però a costa de destruir l’objecte original. I posteriorment es van fer experiments en que la teleportació va tenir èxit... però únicament en sistemes tant simples com un parell de fotons o un ió.
Curiosament, l’origen teòric de l’experiment el va donar Einstein intentant trobar una incoherència a la teoria quàntica que no li acabava de fer el pes. Al 1935, els físics Einsten, Podolsky i Rosen van proposar una idea (en aquell moment completament teòrica) segons la qual, es podrien generar dos electrons que estiguessin “entrelligats quànticament”. Això vol dir que les característiques d’un i altre estan unides d’alguna manera. El que li passa a un dels electrons afecta l’altre instantàniament. Per això, si mesurem característiques sobre una de les partícules, obtenim informació sobre l’altre i no importa a quina distància estigui. Aconseguim que determinada informació es transmeti més de pressa que la llum, cosa que Einstein postulava que era impossible.
Però el cas és que sembla que si que passa, tot i que no es compren massa bé el com o perquè. Però en tot cas és una característica útil i imprescindible per construir ordinadors quàntics, una internet quàntica o una xarxa galàctica de comunicació instantània.
I també podríem escannejar una persona i recollir tota la informació sobre els estats quàntics de tots i cada un dels seus àtoms. Posteriorment, amb aquesta informació, refer tots i cada un dels àtoms en un altre indret. Els àtoms seran diferents, però el resultat final serà exactament la mateixa persona. I gual que nosaltres estem fets d’àtoms diferents que fa un mes, però seguim sent els mateixos.
Encara queden alguns petits problemes tècnics per resoldre, però si els físics hi estan treballant és que no és una idea tant impossible. Potser és únicament “quasi infinitament improbable”?
En tot cas, l’any passat van aconseguir un experiment de teleportació que ja tractava amb uns quants milers de milions d’àtoms i una distància de mig metre. Sembla poc, però ja és un pas.
De totes maneres, l’eficàcia encara no és del 100 %. I, francament, sinó em garanteixen un 100 % de fiabilitat a l’hora de reconstruir-me, jo no em deixo desmaterialitzar.
15 comentaris :
Picard i la seva tasa de té, earl grey, calent són mítics !! A mi també m'agrada infinitament més la nova generació, de fet de totes les sèries Trekkies és la que més em va agradar.
Tot cal dir que Deep Space 9 té molt més ritme que la Nova Generació, però és un altre estil.
I millor que calli ja perquè de friki sóc bastant !!! ;)
noooo!! què sento!!! com podeu dir que és millor la nova generació!!! blasfems!!! però si no hi ha res com la sèrie original... :P
sí, ja sé que els decorats eren de cartrópedra, però no em compareu el Picard amb en James Tiberius Kirk, ni aquell robot ictèric (icterícic?) amb l'Spock. No, no i no!
Si en lloc de desmaterialitzarnos per teleportarnos ho fem per poder emmagatzemar aquesta informació, i així aconseguirem la inmortalitat!
Francament ho veig una mica impossible tot plegat ;)
Això de teletransportar-se ha de ser un puntàs... s'han acabat les caravanes, grans viatges.. i si ho ajuntem amb Stargate... la pera! Ja posats, un cop em tenen escannejat, pq no fan diverses còpies i les anem distribuint per tot arreu? A la feina, a casa, a l'escola, al súper, de vacances... i un cop a l'any ens trobem tots i fem un dinar "familiar".
Apa, comentari friki per celebrar el dia.
Per teleportació, la de "La Mosca".
Quina frikada! ,-)
Dan, ets dolent i el que és pitjor, un sacríleg! El Capità Kirk i el meu Spock són insubstituïbles, incomparables, inmillorables!
La resta només són cópies desvirtuades i metrosexuals ;-)
Bon cap de setmana i bon dia friki!
Carquinyol, tu i jo hi entenem de frikades.
Anna. Per fi et detecto un fallo. Com pots dir que es millor en kirk (que sols li falta menjar hamburgueses per l'espai) que en Picard, que es tot un gentelman. I l'Spok l'únic que feia era discutir amb el metge i solucionar els problemes del capita. En canvi en data tenia sentit de l'humor. (Peculiar, això si, pero el tenia)
Res, no hi ha color: Molt millor la nova generació.
;-)
alfonso. Doncs mira tu., Això també és una possibilitat que no havia tingut en consideració.
pd40. Ssshhhhhh! Que com uns quants polítics del país els doni per anar-se fent copies, la portem clara. No els donis idees!
Iosodeu. Mentre no se'ns coli una mosca pel mig, cap problema!
petitabruixa. Insisteixo. No hi ha color. Picard i data els superen de llarg. En idees, en porte, en personalitat, en estil, en elegància...
I, a sobre, amb un enemic com el Borg. Això és nivell!!
:D
això dubto que ho aconsegueixin mai... a més un sistema informatic/electronic/ o quantic o lo que s'inventin no pot tenir mai el 100% d'exit... així que encara que ho fessin jo no m'hi possaria... i si sóc l'excepxió? no em vull materialitzar malament.
PD: Jo seguia (cada dia, religiosament) star trek la nova generacio quan la feien al 33 (ja fa anys) fins que un dia no sé perque van deixar d'emetre-la i des d'aquell dia jo no l'he vist més (excepte alguna peli al videoclub) però no era un seguidor friki d'akest que se saben el que passava a l'espisodi x a tal escena
Home, Dan, tu has de demanar un 100% d'eficàcia en la teletransportació, que amb la de cames que teniu els centpeus... malament rai!
ulisses. Home. Amb una taxa d'error semblant a la probabilitat d'accident d'avió acceptaries? Jo agafo avions malgrat que el risc no es 0. En tot cas, això queda molt lluny, si es que algun dia es pot.
Sants. Potser amb 98 cames n'hi ha prou. (99 no que els imparells per caminar no van be)
moltes gràcies per participar a la Diada, dan!
tot i que sóc un fan incondicional de l'Spook, he de reconèixer que la Nova Generació li dóna cent patades a la Vella Guàrdia... També hem de pensar que els anys no passen de bades, i la idea inicial de l'ST (que es pareixia més aviat a un western galàctic) ha estat superada per la trama de la NG (el capità Picard, fantàstic!)
Teletransportació. Fantàstica tria, dan. Qui no ha somiat alguna volta en teletransportar-se? Que hi hagen experiments en el camí és una molt bona notícia! Potser, al final, haurem de creure en el futur d'això que anomenem Humanitat... :D
Doncs jo m'apunte a la teletransportació...i a la Nova Generació!
I, lligant-ho tot, em demane ja una còpia de la Seven of Nine de l'Star Trek Voyager ;)
Jacme! Sempre ha d'organitzar mogudes memorables eh!
èlsinor. Insisteixo. Jo la nova generació. Però per demanar copies, potser la T'Pol de Star Trek Enterprise.
;)
està bè...
(no cal que faci cap comentari, no?)
Totes les sèries m'agraden, però l'original ha quedat una mica desfasada. Em quedo amb la Nova Generació, la trobo més intel.ligent i els seus personatges són més versàtils i sofisticats. Ara bé he de reconèixer que, com apunta en Dan, la T'Pol és un bombonet (la sèrie Enterprise no era extraordinària, però la vulcaniana valia molt la pena).
Publica un comentari a l'entrada