dimarts, de novembre 22, 2005

Agradarà Star Wars a les llagostes?

Fa poc es van concedir els premis Nobel d'aquest any. Però, tot i que sempre és interessant saber quines recerques han obtingut aquest guardó, fa anys que em fa més gràcia saber qui son els que han guanyat els premis "Ig Nobel". Aquests els concedeixen uns paios molt divertits de la Universitat de Harvard, als estudis que facin riure mes (per no dir als mes ximples, tot i que alguns ho son). Per exemple, aquest any ha guanyat el Ig Nobel de medicina un tipus que ha patentat els neuticles, uns "testicles postissos per a gossos castrats" (prometo que es cert! podeu comprobar-ho aqui). Es veu que n'hi ha que pateixen per si el gos castrat es deprimeix. El Ig nobel de química ha sigut per estudiar una questió científica importantíssima: Dins del xarop la gent neda més de pressa o més lentament? (També ho prometo i també teniu la comprovació aqui). Però n'hi ha dos que m'han encantat. El de física, que ja en parlaré un altre dia, i el de la pau. Aquest es sobre la "Monitorització electrica de cél.lules del cervell de les llagostes mentre veuen escenes seleccionades de la película Star Wars". Un cop mes, la proba aquí.
Però encara que sembli estúpid, n'hi ha que tenen raó de ser. Aquest de les llagostes i Star Wars fa riure d'entrada, però no es una ximpleria. L'estudi vol comprendre com responen les neurones conectades amb el sistema visual enfront de objectes que s'apropen. El cervell ha de distingir si un objecte passa de costat o s'apropa cap a tu. Però com estudiar-ho? Doncs en un sistema més sencill que el cervell dels mamífers. Per exemple un insecte (una llagosta). I com fer que miri alguna cosa que s'apropa? Doncs una nau espacial de Star Wars es tant útil com qualsevol altre cosa.
A més de interessant pel que ens aporti sobre el funcionament de una part del cervell, l'estudi l'enfoquen per fabricar robots que sápiguen evitar objectes que s'apropen. (I per evitar-los, el primer es poder-los reconèixer).
Qui diu que els científics no son uns catxondos?

3 comentaris :

estranya ha dit...

Ostres, no coneixia els premis Ig Nobel. Interessants :-)

A veure quin dia ens expliques això de l'Ig Nobel de física, que tela la paciència d'aquesta gent!

Dan ha dit...

Ja ho has vist, eh?
Impacient!

estranya ha dit...

Ja veus... No pots dir que una cosa t'ha encantat i que ja en parlaràs un altre dia. Amb això l'únic que aconsegueixes és que la gent una mica curiosa (xafardera?) es dediqui a buscar què és això tan bo.

Impacient? Sí, i tant!