dimarts, de gener 10, 2006

MACHO

Hi ha vegades que els noms tenen gràcia. És una cosa que passa poques vegades en els termes científics, on generalment el que domina son els tecnicismes i les paraules incomprensibles. Però de tant en tant es troben unes gotes d'humor o de poesia, sigui per la tria de l'investigador o per pur atzar. I avui voldria parlar d'un d'aquests noms que sempre m'ha fet gracia. Son els MACHOs!
El primer que passa és que buscar informaciò sobre els MACHO per internet és complicat perque sempre surten milers de pàgines de paios superdotats. I, com ja us podeu imaginar, no és d'aquests dels que parlo. Els MACHO son el resultat de buscar la matèria fosca de la Galàxia. I no, tampoc és que hi hagi supermascles galàctics al Real Madrid.
Resulta que quan van analitzar el moviment de la galàxia, es van trobar que els estels seguien unes trajectóries que no eren les esperades segons les lleis de la gravitació. Era com si hi hagués més matèria de la que es podia veure. I aquesta "matèria fosca" tenia un efecte gravitatori que desviava els estels de les trajectòries previstes. Aleshores es va començar a buscar on era aquesta matèria que, pel fet de ser fosca, sols es pot identificar en condicions particulars, quan passa una estrella per devant o quan es detecta una radiació molt molt feble.
Molta part d'aquests objectes s'han anat catalogant. Forats negres, nanes marrons, estrelles de neutrons... tot això forma part de la materia fosca que hi ha. Son objectes amb molta massa i son sòlids, no particules disperses per l'espai, per això el nom de MACHO (MAssive COmpact Halo Object).
Identificar un MACHO de veritat és difícil, (ja ho se, ja ho se..., però segueixo parlant de l'espai), per això hi ha projectes dedicats únicament a buscar-los. El que passa és que normalment sols és poden identificar indirectament pels efectes que causes en altres objectes visibles com les estrelles. Per exemple, quan la llum passa per a prop d'un d'aquests objectes la seva trajectoria es desvia de la línia recta. Això es pot detectar i segons el grau de desviació es pot deduir com de massiu és l'objecte. Alguns altres si que s'han pogut fotografiar. La imatge del principi és la del primer MACHO que han fotografiat. Una estrella nana vermella que forma part d'un sistema binari.
Però si ets astrònom, deu ser una llauna haver de passar-te la vida donant explicacions. Perquè si quan et pregunten a que et dediques has de respondre que: "a buscar MACHOs"...

3 comentaris :

Anònim ha dit...

Doncs sí, a buscar MACHOs... estel·lars!!!
:D

Anònim ha dit...

jajajaaj molt bo. Em quedo amb la frase " Els machos són el resultat de buscar la matèria fosca"

namaga ha dit...

bé, això passa en moltes professions!
de totes maneres sóc de les que faria
ulls de taronja i s'escaparia més d'una rialla