dimecres, de gener 18, 2006

Tant sols el 10%?

D'entre els molts mites que corren pel món n'hi ha alguns que no haurien de resistir un mínim anàlisi, i malgrat tot persisteixen. I el meu preferit és aquell que afirma que els humans sols fem servir el 10% del nostre cervell. Una frase que normalment s'acompanya amb l'afegit "els científics han comprobat" o "està científicament demostrat". (Creieu-me: Si algú comença dient que una cosa està "científicament demostrada"... quasi segur que no és cert!!!).
És fantàstic, perquè mai s'explica com dimoni ho han mesurat. La frase corre per aquest món des de fa molts anys, però l'activitat cerebral es pot visualitzar fa relativament poc. Abans és podien fer mesures indirectes, electroencefalogrames i coses així. Però amb allò és pot determinar quin percentatge emprem normalment? A mi em sembla que no.
A més, perquè dimonis hauriem de tenir un òrgan com el cervell i que no el féssim servir? L'evoluciò no les fa aquestes coses. Hi ha òrgans residuals o amb funcóns que poden semblar poc importants o que van ser útils en un temps però ara ja no..., però una cosa com tot un cervell desaprofitada?
Potser volen dir que sols fem servir un 10% del cervell per pensar. Això podria ser una interpretació. El cervell fa moltes més coses. Controla la temperatura corporal, regula la gana, l'equilibri, les percepcions, els biorritmes... Però tot això sembla necessari per seguir viu, de manera que no es pot menysprear.
I potser abans es podia especular sobre allò que no es coneixia amb exactitud. Però ara ja no. Ara ja es disposa de tècniques que permeten seguir l'activitat cerebral en temps real. I ara si que sabem que el cervell te una activitat frenètica, per totes les àrees i fins i tot quan dormim. De manera que això de que emprem sols el 10% del potencial cerebral és simple i purament una fantasmada.
Però estic segur que aquesta llegenda encara seguirà molts anys. És una frase amb força, contundent, que sembla un spot publicitari. I a sobre, queda tant bé quan ho posen sota la foto de l'Albert Einstein en un anunci d'un producte per potenciar el nostre rendiment mental...

3 comentaris :

Anònim ha dit...

Això ja passa, a més, i tota la massa cerebral que forma el % d´elements de suport i protecció de les neurones, que és necessari pel seu bon funcionament però que no és estrictament un component cel.lular, tot i que ocupa volum? També opino que el cervell no té res de vestigial, és a dir, que si ha evolucionat en aquesta forma i amb tants replecs, déu ser per alguna raó ;-)... però pensa que moltes explicacions esotèriques necessiten algun fet en el que recolzar-se, i millor per a ells si és pseudocientífic i generalitzat, és a dir, no un fet concret si no una espècie de teoria que no es pot demostrar per massa general ni "desdemostrar"... en aquest món, poca gent s´entretindrà a comprovar les afirmacions que corren pels anuncis! Com que posa "científic" en algun lloc com a paraula clau, moltes coses es creuen, i així anem :P

Dan ha dit...

I es que a sobre seria una putada que sols un petit percentatge del cervell fus util. Amb la de problemes que provoca la seva mida a l'hora de parir! com perque fos una brometa de la evolucio.
;-)

Anònim ha dit...

Dan, aquest darrer raonament és el m'ha convencut definitivament