divendres, d’abril 07, 2006

L'amenaça del DHMO

És fantàstic. Un dels falsos mites que corren per internet m’ha arribat al cor. Perquè mentre quasi tots son mentida (els gatets encapsulats, els diners que pagarà en Bill Gates per reenviar un e-mail, el soldat no se quant...) el de la perillositat del Monòxid de Dihidrogen (en anglès Dihydrogen Monoxide o DHMO) és absolutament cert!
la pàgina web que han muntat per explicar-ho la trobo genial. No us penseu pas que és una enganyifa, perquè tot el que dieun és cert. Si inhaleu DHMO en quantitat suficient us causarà la mort en menys de tres minuts. En estat sòlid pot provocar cremades importants a la pell pel simple contacte. Finalment, determinades dosis per via oral també poden causar la mort. I tot i així, el seu ús és perfectament legal i ningú sembla disposat a fer res per impedir-ho. Cal dir que l’impacte econòmic de la prohibició fora d’una magnitud considerable.
Ah! I a més hi ha el tema ambiental. El DHMO és un component habitual dels residus industrials. És un component important de la pluja àcida, contribueix a l’efecte hivernacle i s’han trobat nivells notables de DHMO a l’Antàrtida.
Però, i això encara és més important. També en bona part dels productes que consumim i fins tot en la llet amb que alimentem als nadons. En realitat no hi ha cap dubte que si ens fan una analítica destinada a identificar la presència de DHMO en la nostra sang, tots donaríem positiu.
Increïble? Indignant? Motiu de preocupació? Gens ni mica!
Ja us dic que el que diuen és cert. Però que és exactament el DHMO? Recordeu alguna cosa de química?: Di-Hidrògen (això és: dos hidrògens) Monòxid (un oxigen). No us sona? Dos hidrògens i un oxigen: H2O! Aigua!!!
El DHMO és l’aigua. I si la respireu, morireu ofegats. Si està sòlida, en forma de gel, i la toqueu molta estona us cremareu. I si en preneu una certa quantitat (cinquanta litres potser?) podeu morir per sobrehidratació.
I si. Sempre està present en els residus industrials, la llàstima és que contenen més coses. I la pluja àcida sense aigua, doncs ja no seria pluja. I a l’Antàrtida n’han detectat. De fet, el dia que no en trobin si que tindrem problemes.
El mateix passa amb els aliments, i amb el nostre cos. Estem fets de tres quartes parts de DHMO.
El millor és que hi ha qui s’ho ha pres molt seriosament i ha organitzat debats per tractar el tema. Potser caldria acostumar-nos a analitzar amb un mínim de detall allò que ens diuen abans d’indignar-nos i començar les mobilitzacions.

3 comentaris :

Anònim ha dit...

molt bo. reconec que a mi m'hauria passat ben bé per alt el detall però, fins que no ho has dit, estava intrigadíssima en saber què carai era el DHMO, ai ai ai

bellosoli ha dit...

be, sí és del llobregat segur que mata! jejeje. Jo és que els falsos mites d'internet em cansen molt, i quan rebo un e-mail d'aquests reenviats l'esborro directament. Ara, per les sigles de DHMO jo tb havia pringat!

Anònim ha dit...

Que bo! Per una vegada m'agradaria rebre una cadena a l'e-mail! xDDD