dissabte, de maig 13, 2006

La perillosa fada verda

Durant molt temps es va considerar l’absenta com la beguda de la bohèmia, dels artistes, de la sofisticació. La fada verda de les visions. Prendre-la era tot un ritual amb la flama del sucre i el color verd que passava a blanc lletós. L’absenta t’obria les portes a tot un món. Per desgràcia, hi havia un petit efecte secundari: danyava al cervell.

Per això l’absenta es va prohibir al Estats Units i a bona part d’Europa. En canvi segueix sent legal a Espanya i Portugal, tot i que sota un control estricte de la seva composició.

L’absenta s’obté de la maceració de plantes aromàtiques amb alcohol. Entre les plantes hi ha sobretot el donzell (en castellà ajenjo) Artemísia absinthium, que és particularment ric en la substància que li dona a l’absenta el seu toc característic, la tuiona. En el procediment per preparar-se l’absenta, s’inclou el posar un terròs de sucre sobre una cullera i afegir-hi aigua freda deixant-la caure sobre el sucre. Amb això s’aconsegueix trencar el gust amargant que té, però alhora fer que el color verd transparent passi a ser blanquinós i opac. El que succeeix és que la tuiona es pot dissoldre en alcohol, però no en aigua. Per això, en afegir l’aigua, la tuiona precipita i el color canvia.

Durant molt temps es va fer servir com remei pels cucs intestinals. Resulta que els cucs quedaven atordits per la beguda i els moviments de l’intestí els podien fer fora sense que oposessin resistència. Potser per això, i per altres propietats medicinals que es coneixien va costar força reconèixer la seva toxicitat. Però si provocava visions i al·lucinacions, no era perquè si.

Però a mida que el consum d’absenta s’anava popularitzant, els casos de trastorns neurològics, convulsions, psicosis i avortaments que s’hi podien relacionar també augmentava.

La toxicitat no era per l’alcohol que conté, que està en unes quantitats similars a altres begudes fortes. Era la tuiona la responsable. Ara sabem que actua com activador del sistema nerviós autònom. I aquesta activitat massa elevada en determinats grups de neurones els acabava causant la mort.

De manera que en realitat hi havia dos problemes. Un causat per l’alcohol, igual que la resta de begudes, però a més hi havia la toxicitat de la tuiona. Una barreja perillosa.

Va ser per això que a principis del segle XX es va prohibir el consum. I en els llocs on encara es permet, la concentració de tuiona ha de ser prou baixa com per evitar, o al menys minimitzar, la toxicitat. Amb tot, l’aura de bohèmia que envolta l’absenta no ha minvat gens.

De totes maneres, les neurones son una cosa com per cuidar-les.

15 comentaris :

Adagio ha dit...

http://www.eabsinthe.com/drinking-french-absinthe.htm

Els efecte secudaris et poden convertir en artista o escriptor romàntic ?? xD

Euphorbia ha dit...

S’ha de veure el beneits que som tots, fent coses per donar-nos aires de bohemis,intel•lectuals o d’interessants.
S'enten que begessin absenta els pintors impressionistes perque en desconeixien la seva toxicitat, o que fumes tothom fins fa quatre dies quan tampoc s'havia demostrat res sobre el tabac, però fer-ho avui en dia és d'ignorants.

Dan ha dit...

Hola adagio. Doncs en realitat no se sap. Semblaria que si, pero tot i que molts artiste bevien absent, les millors obres les feien en condicions lucides, no sota els efectes de la beguda. Potser els donava idees per despres?

Gemma!Si que som curiosos. Suposo que esta en la naturalesa humana

Anònim ha dit...

Buf! Doncs a mi m'agrada... Ara, sense voler, m'has posat en un dilema... o potser no: me'n puc estar, suposo (però un xupitet de tant en tant caurà segur)

Dan ha dit...

Home! En teoria, la que es comercialitza te la concetracio de tuiona prou controlada per disminuir la toxicitat. La moderacio sempre es una bona guia. En tot cas, l'important es saber el que hi ha.

Anònim ha dit...

Com tu dius Dan, en l´equilibri està la clau ;-). M´ha semblat realment molt interessant el teu article, i més pel fet de què era una beguda de què n´havia sentit a parlar gairebé per tot arreu, al cine, a la literatura, etç, i gairebé no en sabia res! I si a sobre es barrejava amb l´opi, com passava en els típics locals "de vici" del s.XIX, les neurones es volatilitzaven directament!!

Dan ha dit...

Uoau! Absenta amb opi. Lobotomia directa.

Anònim ha dit...

M'ha semblat molt interessant tot plegat. Jo el record de l'absenta és que a casa sempre n'hi havia perquè al meu pare li agradava posar-ne a la sopa de peix. I al evritat és que li donava un gustet que no sempre acabes de trobar-hi a a tot arreu on en prens, de sopa.
De totes formes, suposo que devia ser de la "controlada"...

Anònim ha dit...

Mira que passa per escriure ràpid: volia dir, "i la veritat és que..."

Anònim ha dit...

La Fada Verda... mmmmmhh
En vaig escriure un apunt apunt fa temps

Anònim ha dit...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»

Anònim ha dit...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

Anònim ha dit...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

Anònim ha dit...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

Anònim ha dit...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»