dilluns, de novembre 13, 2006

El mosquit tigre

Cada vegada són més freqüents les notícies sobre espècies invasores que arriben a les postres latituds per quedar-s’hi com a convidats no desitjats. Normalment aprofiten els medis de transport humans per arribar fins aquí, i la manca de depredadors fa que proliferin sense problemes. A més, darrerament s’ha afegit un altre fenomen que incrementa aquests intercanvis. Es tracta de l’escalfament global, que fa que indrets on abans no podien viure determinades espècies, actualment es van convertint en acollidors per espècies foranes.

I un dels nous convidats per les nostres latituds ha resultat ser particularment molest. És un insecte originari de l’Àsia que s’està fent famós: el mosquit tigre (Aedes albopictus). Un nom que resulta evident quan s’observen les ratlles clares i fosques que tenen a l’abdomen.

De moment el principal problema és que la seva picada és molt dolorosa. Diuen que similar a la dels tàbacs, que no està malament. I com que poden picar a través de la roba, doncs el que abans eren vespres tranquils al jardí ara poden ser una llauna insofrible si tenim aquests mosquitets volant per allà. A sobre, piquen a qualsevol hora del dia i no únicament al capvespre, com els nostres civilitzats mosquits de tota la vida.

Com en la resta d’espècies de mosquits, els que fan les picades són les femelles. Els mascles s’alimenten de nèctar de les flors. I l’hàbitat on proliferen és senzill: qualsevol indret on trobin una mica d’aigua. Allà hi dipositen els ous, que en pocs dies donen lloc a una nova generació de mosquits. I són uns ous molt resistents! Poden sobreviure uns quants mesos sense aigua, en estat latent.

El més curiós és que no són gaire viatjers. Aquests mosquits no van més enllà d’uns pocs centenars de metres del toll d’aigua. De manera que si en detectem, caldrà buscar el lloc on han dipositat les larves per evitar que segueixin proliferant. Aquest indret no estarà gaire lluny.

Però tot i ser tant sedentaris, estan colonitzant Europa i Amèrica. I per això han comptat amb la inestimable ajuda dels humans. Concretament, en el cas d’Europa, dels pneumàtics dels cotxes! Resulta que molts pneumàtics es fabriquen a països asiàtics i es transporten fins Europa per fer el muntatge. Si plou, dins els pneumàtics acostuma a quedar retinguda una certa quantitat d’aigua que resta allà molt de temps, ja que els pneumàtics són impermeables. Doncs de vegades, dins els pneumàtics hi quedava una mica d’aigua, i era dins aquesta aigua que hi havia les larves dels mosquits tigre!

Als Estats Units van arribar per una via diferent. Allà van viatjar amb el transport d’un tipus de bambú que es comercialitzava amb uns recipients amb aigua. El medi de transport va ser diferent, però el resultat idèntic.

El que més pot amoïnar en un futur és que poden ser transmissors de malalties. A l’Àsia transmeten el denge, el virus del Nil i la febre groga. En realitat no són ells els causants de la malaltia. Tant sols ajuden a escampar-la. Com que aquí no les tenim, doncs els mosquits no escampen res. Però tenen la capacitat de fer-ho, i això sempre és un risc.

Aquests deuen ser els danys colaterals de la globalització. La globalització biològica, és clar.

12 comentaris :

Anònim ha dit...

Sembla que venen per quedar-s'hi. Vaig llegir que a altres països s'ha intentat eliminar-los i no ho aconsegueixen, ja ens hi podem anar acostumant.

Anònim ha dit...

Avui he escoltat als matins de TV3 l'existència del què sembla una nova plaga, la d'un escarabat que ataca les palmeres, i que s'està estenent per la costa(Maresme de moment i algun punt de Tarragona), però no he aconseguit esbrinar encara de quin escarabat parlen, semba que ve d'Indonesia o Sud-Est asiàtic....en fi, que com bé dius la globalització ecològica, s'anira fent cada cop mé present....

Anònim ha dit...

De moment, i per sort, no pateixo els mosquits tigres aquests, però que a 11 de novembre encara tingui picades a casa dels nostres "mosquits civilitzats" de tota la vida a mi almenys no hem sembla normla.

I això per no parlar de les picades a la línia 2 de metro de Barcelona de fa una setmana, que per la tarda allò estava ple !!

Dan ha dit...

pd40. I tant si es quedaran. Enlloc han aconseguit eliminar-los. De fet, quasi mai s'aconsegueix eliminar cap especie d'aquestes nouvingudes, (musclos zebra, cucaratxes americanes....)

alimburg. Si, sembla que també pringuen les palmeres per culpa d'un escarabat. I més que vindran.

carquinyol. Es que el fred cada vegada triga més. Els mosquits, fins que no arribi la tardor de veritat segueixen tant feliços.

Anònim ha dit...

Jo ja he caçat un mosquit tigre dins casa meva ... tenia les taquetes blanquetes i també a les potetes!!! Funcionaran els insecticides amb aquests?

Algun dia, Dan, ens podries explicar per què els mosquits poden transmetre determinades enfermetats i altres no i des de l'altre punt de vista: què ha de tenir una enfermetat per poder ser transmesa per un mosquit.

Salut!

Anònim ha dit...

A mi em fan por, no pel mal q faci la picada, és pq sóc al·lèrgica a les picades q em provoquen els mosquits normals... Aquests tigres ves a saber quina reacció tindria :|

Anònim ha dit...

Estimat mosquit tigre, que fas abançant tant ràpid per les ciutats?, perquè no vas al mar a veure aigua i de pas t'hi ofegues? Ja has picat a dos companyes de la feina i els hi has deixat la cama blava, lila i de tots colors. Els hi has provocat febre.
Jo de tu no m'aproparia a mi... les consequències poden ser greus... xD.
Gràcies

Dan ha dit...

Prenc not aomalaled. un dia d'aquets en parlem.

Gudulina. Millor no saber-ho, que si a sobre de la super-picada et fan una al.lergia, n'hi haura per llogar-hi cadires!

ipon. Ui! Aixo ja te pinta de vendetta. El mosquit tigre està avisat.

Anònim ha dit...

L' escarabat picut roig està atacant totes les palmeres del poble on visc,a 15 kms. de Màlaga.
Diuen que ha arribat per l'importació de palmeres d' Egipte ja que allí s' aconsegueixen per 60 euros. Aquí la resta, fa el gran negoci fins vendre-les a 1200 euros cadascuna !!!

No calen comentaris.

Felicitats pel blog, Centpeus..m' encanta !

Petonets,

Lili ;-)

Dan ha dit...

Coi! Un 2000 per cent de benefici!! No, no calen comentaris.

Gracies pel petonets!! :)))

sants ha dit...

Home, és normal aquet 2000% de benefici, pensa que trafiquen d'estrangis amb escarabats picuts rojos, eh?... No és tan fàcil!! ;)

Anònim ha dit...

esta molt bé aquest web me l'he trobat de casualitat i mira, m'a servit d'ajuda per a fer un treball.