dijous, de novembre 30, 2006

Maltractat colesterol

Hi ha una confusió molt evident entre dos conceptes que no s’haurien de barrejar. Una cosa és un símptoma, i una altra de diferent és un factor de risc. Els dos conceptes poden tenir alguna relació ja que tenen a veure amb amenaces per la nostra salut, però són coses diferents i això es veu molt clar en el cas del colesterol.

Colesterol! Ja gairebé sona com una amenaça. La gent pregunta si tens colesterol o si t’has analitzat el colesterol. I un valor just per sobre del límit que marquen els laboratoris ja fa pensar en infarts, en canviar la dieta, en prendre medicaments i gairebé en fer testament. És tant mala la fama, que si busques imatges de colesterol a internet, quasi tot són dibuixos d'artèries taponades.

Realment el pobre colesterol és una de les molècules més maltractades per la publicitat i la premsa. I això que és imprescindible per viure. De fet, a la pregunta “tens colesterol?” la resposta hauria de ser: “Estic viu, oi? Doncs aleshores segur que si que en tinc”.

Si per una estona podem oblidar les dietes al parlar del colesterol, descobrim que és una molècula molt interessant. Ja sabeu que les nostres cèl·lules tenen una membrana feta de lípids que l’aïlla de l’exterior. Aquests lípids son com les gotes d’oli que floten sobre l’aigua, primes, fluides, es poden fusionar. I de fet serien massa fluides i no resistirien cap esforç a no ser que en la seva composició hi hagués un tipus de lípid més rígid que els hi doni el grau just de consistència. Això ho fa el colesterol.

I per digerir el menjar, tenim el suc gàstric (l’àcid de l’estòmac) que desfà els sucres i les proteïnes, però per desfer els greixos que mengem ens cal la bilis que fabrica el fetge. És allò tant amargant que li dona color verdet a les vomitades. Desagradable quan surt així, però imprescindible per digerir i absorbir els greixos. Doncs la bilis està feta bàsicament de sals biliars que són derivades del colesterol.

Encara més. Un altre compost relacionat és la vitamina D. Una vitamina? Doncs si. La vitamina D té diferents formes, però alguna d’elles, la D3, es fabrica a partir de colesterol amb ajuda de la llum del Sol.

I no s’acaba aquí. Realment el colesterol és una molècula molt agraïda i sense ella la vida seria molt més avorrida, perquè moltes hormones sexuals (progesterona, estrògens, testosterona) es fabriquen a partir del colesterol.

De manera que els aliments que “ajuden a baixar el colesterol”, doncs quasi que no. Al menys si no tens cap excés alarmant de colesterol. En tot cas en una persona normal i sana, millor deixar el colesterol tranquilet, que fa molta falta.

I aquí arriba la confusió. És cert que hi ha una relació clara entre nivells molt elevats de colesterol i risc de problemes cardiovasculars. I fins i tot es coneix prou bé el mecanisme. Però és un factor de risc, no el símptoma d’una malaltia. També el sedentarisme o l’stress tenen el mateix efecte i són factors de risc. Per tant, el fet de tenir el colesterol alt no vol dir que estiguis malalt, a no ser que sigui realment molt alt. Aquí parlo de la majoria de persones que passen per poc els 290 mg/dl que és el que marquen els límits de les anàlisis. (Si l’anàlisi dona 2000 mg/dl si que és un símptoma d’alguna cosa eh!)

A la vida, el terme mig sempre acostuma a ser el més assenyat. De colesterol, com de tot, cal el just i necessari, ni més ni menys. I com sempre, els límits són difosos. No hi ha una ratlla que digui, fins aquí no et passa res, i a partir d’aquí estàs a punt de tenir un infart.

Que és un factor a controlar? Sens dubte. Que cal amoïnar-se? Relativament, però no més que pel fet de fer una vida sedentària o massa tensa. En tot cas, si m’alimento de menjar escombraria, estic tot el dia assegut a la poltrona i vaig amb els nervis de punta, doncs hauré de canviar moltes coses, i no sols el nivell del pobre colesterol.

12 comentaris :

Anònim ha dit...

Un altre post interessan... i van... ;)

M'enrecordo que quan veia 200 anuncis d'aquests seguits on deien que tot era baix en colesterol, ja vaig pensar perquè als sofàs i als llits no posen un cartellet de sanitat com a fan amb els paquets de tàbac, advertint que "el sedentarisme o l’stress són factors de risc"

Pobre colesterol, qualsevol dia d'aquests l'inclouen a l'Eix del Mal a aquest pas !!

Anònim ha dit...

Amb aquests productes que rebaixen el nivell de colesterol hi ha la paradoxa de gent que se'l pren per poder seguir menjant igual de malament. El problema no és el producte, clar.

Brioxet ha dit...

Molt interessant, si. I tranquilitzador, ja que hi som.
Sabía que era necessari... però no que ho fos tant!!
Un cop més m'has sorprés de bon matí. FELICITATS!!

Anònim ha dit...

Doncs sí, és ben cert que té una infundada mala fama generalitzada arreu. I se'n parla com, t'ha sortit colesterol? com si hagués sortit que tens un verí mortal a la sang, en comptes de parlar de que t'ha sortit un nivell alarmantment fora del normal...

Molt bon post, molt instructiu ^^

Anònim ha dit...

Interessant: colesterol...hormones sexuals ... mmmmm Em semble que m'has ajudat a entendre millor la meva activa vida sexual. hahahaha

Per cert, dels triglicèrids no se'n parla tant, a veure si algun dia ens il.lustres una mica

Dan ha dit...

Carquinyol. Doncs no estaria malament un anunci d'aquestes caracteristiques. Segur que a molts els donaria morbo. "La migdiada al sofa com esport de risc!"

pd40. Es clar. Prenem un yogur que fa baixar el colesterol despres de menjar tres hamburguesses amb patates fregides i un pastis ben greixos... i ja ens considerem protegits.

brioxet. Doncs si que es necessari el colestrol, si. Gracies!

graf4. El colesterol com arma emprada pels serveis secrets russos tambe es una possibilitat. (pobre colesterol)

dolors... això em deixa molt intrigat.. sobre els teus nivells de colesterol vull dir, naturalment
;-)

èlsinor ha dit...

I amb la teua conclusió tornem a la saviesa antiga: μηδὲν ἄγαν, o "cap cosa en excés", que recomanava l'antic oracle dèlfic...

Anònim ha dit...

el colesterol ha estado con nosotros desde el principio de los tiempos, y es tan util como peligroso en exceso, entra dentro de ese grupo de cosas que cuando es mala se tacha de malisima.Tambien lo estan con nosotros el alcohol, el tabaco (desde que nos dio por saltar el charco) y si analizasemos seguramente deberiamos respirar con cierto cuidado.....
Vivamos lo mejor posible...y conozcamos los riesgos de lo que hacemos y cada cual con su riesgo..que ya somos mayorcitos!!!!!!!! saludos cienpeserossssssssss!!!

Waipu Joan ha dit...

Et torno l'amable visita al meu bloc recient estrenat.
No sé si coneixes les característiques del germà del colesterol, el triglicèrid.
Jo no en sé res, només que sóc força bo fabricant-ne.Vaja!

Dan ha dit...

èlsinor, la saviesa antiga era molt savia.

josescience. Ya deveriamos ser mayorcitos, lo que pasa es que muchas veces no lo parecemos. Un saludo

Joan. Els triglicerids tambe son divertoits, pero encara no tenen tanta mala fama com el colesterol, tot i que ja començen a sonar, ja.

Anònim ha dit...

M'ha agradat aquest aclariment. Podria passar també amb la pressió arterial? Com sabem quin és el terme mig?

Efrén Robles ha dit...

I think the same bro!


curriculum vitae editable