dilluns, de març 03, 2008

Caça i plom

Aquests dies s’està parlant del que s’anomena la “Llei del plom”. Sobretot va ser notícia el dissabte amb motiu de la manifestació que van fer a Madrid els caçadors en contra d’aquesta llei. Naturalment de seguida han sortit acusacions d’electoralisme, d’aprofitament de les eleccions, de manipulació dels caçadors o per part dels caçadors. Com sempre en campanya electoral hi ha opinions per tots els gustos i molts interessos ocults.

Però més enllà de la simple aprofitament polític, el problema que vol regular la llei és real i alguna cosa cal fer. I el problema és el plom. Hi ha dos factors que són ben coneguts. El primer és la toxicitat del plom. El plom és un contaminant que es coneix des de fa molt de temps. Com que era un metall fàcil de manejar es va fer servir molt en diferents indústries i durant molt temps es feia servir per moltíssimes aplicacions.

Però mica a mica es va anar relacionant la presència del plom amb diferents patologies. Ara sabem que el plom, quan entra dins l’organisme ocupa el lloc d’altres metalls que si són necessaris com el ferro o el zinc i afecta les cèl·lules sanguínies, els ronyons, els pulmons, el desenvolupament de les criatures i fins i tot s’ha relacionat amb alguns tumors. Per tot això, mica a mica es van reduint els nivells tolerables de plom en sang i es va prohibint el seu ús en moltes indústries.

El més clàssic són les pintures. Abans era freqüent la pintura blanc de plom, que ara ja no està permesa. Els obrers dels tallers de pintura patien el “còlic del pintor” que ara sabem que és el plumbisme, o intoxicació per plom.

De totes maneres, el plom encara es fa servir molt, sobretot perquè de vegades costa trobar substituts. A més, el que cal controlar és que no arribi al medi ambient, de manera que amb l'ús controlat no ha d’haver problema.

Però el cas és que els caçadors fan servir munició amb plom. Els perdigons estan fets amb plom ja que és el que ofereix les millors característiques per caçar i a un preu molt raonable. El problema és que cada vegada que disparen, els perdigons queden escampats pel terreny. Això si fallen el tret, és clar.

I el que seria anecdòtic en el cas d’uns pocs caçadors es converteix en un problema important en un país amb gran tradició de caça. A Espanya, cada any es deixen cinc mil tones de plom en forma de perdigons escampades per terra. I això és molt plom! Per aquest motiu l’Albufera de València, el Delta de l’Ebre i la llacuna de Medina a Càdiz són alguns dels indrets humits amb més contaminació per plom de tota Europa.

La llei que ha desencadenat la manifestació, prohibeix l'ús de munició feta amb plom en les zones humides. Això és perquè l’efecte dels perdigons a l’aigua és més fàcil d’exportar fins les cadenes alimentàries.

El problema és que la munició alternativa, feta amb acer, estany, bismut o tungstè és menys fiable i molt més cara. Algunes fins i tot resulten menys segures a l’hora de fer-les servir.

Si s’ignoren les manipulacions polítiques (que aquests dies n’hi ha moltes, òbviament) el fet és que hi ha un problema real que cal resoldre. I el problema no és la caça ni els caçadors. La caça és una activitat que sempre s’ha practicat, que pot agradar més o menys, però que per si mateixa i ben controlada resulta prou útil per mantenir els espais naturals. Certament els humans som els grans depredadors, però cal no oblidar que els depredadors també tenen el seu lloc a les escales ecològiques. Com tot, la clau està en una bona regulació, i els caçadors són els primers interessats en evitar excessos.

Però el plom si que és un problema i caldrà resoldre’l. Si les alternatives són cares caldrà seguir buscant altres de millors, però no es pot obviar un problema dient que “sempre s’ha fet així”.

8 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Mira, que et vols que et digui, jo sóc molt radical. Segur que hi ha caçadors amb seny i blablabla... però jo no conec cap. Els que conec es dediquen a anar per tot arreu foten salvatjades, dona por trobar-te'ls pel mig del camp i són del tipus "así se ha hecho toda la vida" així que jo directament prohibiria la caça amb escopetes i si volen caçar que agafin un arc i una fletxa.

I de la "mani", bé, escoltar un home dient "e que noquieren prohibí ir ar campo" bé, jo vaig molt al camp i a la muntanya i no necessito anar foten trets...

Alnair ha dit...

Llavors diuen que ells son el primers interesats en cuidar la natura. Es clar que si llavors els dius que perqué no recullen els cartutxos de les escopetes contesten, si home, ara haurem d'anar recullint els cartutxos!

Que es manifestin el que vulguin, que jo votaré el contrari del que els doni la raó.

Dan ha dit...

carquinyol. Home, jo tampoc soc de caçar, però aquesta vegada volia centrar-me en el problema concret dels perdigons de plom. De caçadors si que hi ha de tot, però les coses no son blanc o negre. La cacera per si mateixa i ben entesa no haurioa de ser un problema. Es clar això exclou els que fan carniceries (he vist anuncis de fusells de repetició de l'exercit per caçar!)
I de la mani. Res. Pura política i demagogia.

fcasarra. Es cert que costa poc posar-se l'etiqueta de defensor del bosc, que sempre queda bé. Però després els veus actuar i penses "tu defensar el camp? i un be negre! De tot hi ha a tot arreu.
El que cal buscar es munició que amb el temps es degradi i desaparegui. No es cap ximpleria i seria la solució definitiva.

Alasanid ha dit...

Pel que dius aquesta llei pretén regular la munició utilitzada en espais humits, per tant, el plom es podrà seguir fent servir a la resta del territori o és qüestió de temps que deixi de ser legal?

Què ho fa que el plom sigui molt millor que molts altres metalls? La seva elevada densitat?

Com molt bé dius els altres metalls faran pujar molt el preu.

Pel que fa a la caça hi ha moltes coses a dir-hi tant de bones com de dolentes. És com tot.

PS: Havia sentit a parlar de la manifestació però no sabia per què es manifestaven.

Dan ha dit...

Alasanid. Pel que he entès, la llei regula l'us del plom en espais humits. La resta encara es permès. La densitat és un factor important. això fa que mantingui la trajectòria millor que altres mes lleugers.
En realitat la manifestació era per més coses, però ja et dic que tot plegat resulta una mica confús. De totes maneres qui organitza una mani així uns dies abans d'unes eleccions sap que el manipularan o bé es que pretén manipular.

Dessmond ha dit...

El que va estar bé, va ser com la tv del règim va destrossar aquesta manifestació, que es va plantejar just a la meitat de la campanya electoral.
La brunete els va planxar. Em meravella la eficàcia socialista contra la discrepància.

Dan ha dit...

dessmond. És que aquests dies, si fas una mani segur que et crucifiquen uns o ho fan els altres. I fa temps que uns i altres han arribat a nivells excel·lents de demagògia i manipulació.

Martí Cabré ha dit...

Tenir components biodegradables seria una gran solució, però mentrestant els caçadors podrien recollir la merda que llancen durant la cacera, com fa qualsevol excursionista a la muntanya o qualsevol banyista a la platja.

Heu vist "No country for old men"? Està ambientada a Texas. Just al principi un personatge està caçant cèrvols amb un fusell amb mira telescòpica... i recull les baines.