dilluns, d’abril 14, 2008

Les potes de la serp

Una escena clàssica de la Bíblia, que apareix dibuixada en molts quadres de catecisme era la imatge de l’arbre prohibit amb una serp enroscada en una branca convencent a Eva que no es tallés i tastés el fruit. Hi ha, però, un detall que no quadra. Si llegim més endavant, quan Deu descobreix la desobediència dels humans s’enfada i els castiga, però també se la carrega la serp.

A Gènesi 3:14 podem llegir: Llavors Déu digué a la serp: Per haver fet això, seràs maleïda entre totes les bèsties i entre tots els animals feréstecs; sobre el teu ventre caminaràs, i menjaràs pols tots els dies de la teva vida.

Doncs el cas és que segons això, abans del pecat original les serps no s’arrossegaven per terra y segurament devien caminar com la resta d’animals, de manera que el dibuix amb la serp enroscada és incorrecte. La llàstima és que la Bíblia no ens dóna cap pista de com eren les serps abans d’aquell moment. Podem suposar que seria prou bonic, perquè sinó, difícilment hauria entabanat a Eva.

De totes maneres, els biòlegs saben fa temps que els avantpassats de les serps tenien potes. De vegades encara neixen serps amb restes rudimentàries d’extremitats, però un fòssil descobert fa poc ha aclarit un misteri que portava de cap als investigadors.

El cas és que no estava clar si els avantpassats de les serps eren animals aquàtics o terrestres. La hipòtesi dels aquàtics semblava més acceptada, ja que era més fàcil explicar la desaparició de les potes en animals que no les facin servir gaire.

Però fa un temps es va descobrir el fòssil d’una serp que encara presenta potes amb tota l’estructura necessària per la locomoció. Això vol dir els ossos de la cadera, fèmur, tíbia, ròtula... I el detall important és que s’ha localitzat en el que havia sigut un entorn terrestre i no marí.

Per tant, ara tot sembla indicar que els avantpassats de les serps eren animals molt curiosos, ja que reptaven com les serps actuals però tenien les dues potes del darrera. Segurament estaven ben adaptats a moure's per caus subterranis.

L’animal, que han batejat com a Eupodophis descouensi feia quasi un metre de llarg i va viure al Cretaci, ara fa uns noranta milions d’anys.

De totes maneres no ha sigut fàcil observar les potetes de la serp. Encara que en el fòssil ja es veia més o menys, l'anàlisi detallada ha requerit alta tecnologia. Han aprofitat unes instal·lacions franceses, a Grenoble, per fer una mena de radiografia del fòssil i analitzar en detall els óssos. Calia fer-ho així ja que les alternatives passaven per destruir l’original.

El cas és que ara podem admirar l’anatomia de la cadera de la serp prehistòrica amb tot el detall d’una radiografia d’alt nivell.

Però no estic segur que un animal com aquest, amb unes potetes tan petites fos el que va convèncer Eva per mossegar la poma. Havia de ser alguna cosa més espectacular. Potser caldrà seguir cercant fòssils encara més primitius. Tot i que ben mirat, tampoc diu enlloc que fos una poma el fruit de pecat capital, oi?

8 comentaris :

sants ha dit...

.. que si marabunta.. que si serps... últimament m'estàs tocant la fibra Dan!!

Dan ha dit...

Deixo les cucaratxes per més endavant?
:D

Carquinyol ha dit...

de ben segur que els propers fòssils que es trobin permetran assegurar que les primitives serps tenien més potes que un centpeus i que va ser arran de les paraules divines que les va perdre totes, per gran alegria de creacionistes i altres subhumans

:P

Anònim ha dit...

Aquest post m'ha agradat molt. T'ho dic perquè feia dies que no deia res, però segueixo llegint el Centpeus cada dia.

Anònim ha dit...

Aquest post m'ha agradat molt. T'ho dic perquè feia dies que no deia res, però segueixo llegint el Centpeus cada dia.

Alasanid ha dit...

Ostres!! Ara entenc perquè diuen que la bondat de Déu és infinita, només li va treure les potes pequè ja no les necessitava. Un càstic menor.

Pel que fa a les potes imaginava que les havien anat perdent però un fòssil sempre deixa les coses clares.

PS: Què deurien fer els trilobits per merèixer-se l'extinció.

Anònim ha dit...

Només faltaria que ara els creates s'aferressin a una evidència evolutiva per indicar que el Gènesi és correcte!

Dan ha dit...

carquinyol. Saps que no importa com sigui el fòssil, ells sempre tenen una explicació a mida.

anònim. Doncs gràcies i gràcies. :-D

alasanid: Ostres, dons mira, em faria il.lusió trobar un trilobit viu.

assenyat. El que deia abans. Aquests s'aferren al que sigui. Sempre troben la manera de donar-li la volta segons els convingui.