dimecres, d’abril 02, 2008

Un meteorit per Sodoma i Gomorra?

Una vegada més s’ha publicat una notícia a titular que crida l’atenció, però que després resulta no ser exactament allò que sembla que diuen. Un titular per exemple era “El meteorito que arrasó Sodoma y Gomorra” i un altre deia Sodoma y Gomorra pudieron ser destruidas por un asteroide”. I sota el títol posen “El texto de una tabilla del año 700 a.C. indica que un asteroide pudo ser la causa de la destrucción de las ciudades narrada en el Libro del Génesis de la Biblia”.

Fantàstic! Impressionant. Això seria una explicació claríssima per un mite bíblic. No seria la primera vegada que rere els mites hi ha fenòmens naturals excepcionals. Grans inundacions, terratrèmols, per que no un meteorit?

Sembla que uns investigadors han analitzat una tauleta de l’any 700 abans de Crist que es van trobar a les runes del palau de Nínive. Allà hi ha unes inscripcions que, segons els investigadors, recreen el cel quan un asteroide va impactar contra la Terra. I per la posició dels estels, han pogut establir quina data coincideix millor amb l’esdeveniment. La data final ha sigut el 29 de juny del 3123 a.c..

L’asteroide no sembla que impactés justament sobre les ciutats símbol del mal i la depravació, sinó que va fer-ho contra els Alps, a la regió de Koefels, a l’actual Àustria. Allà hi ha una zona que presenta unes característiques geològiques particulars associades a un gran desplaçament del terreny. I durant molts anys s’ha especulat sobre el motiu d’aquest desplaçament. Un impacte amb un asteroide seria una bona explicació.

I probablement, el meteorit es va anar fragmentant i deixant caure fragments incandescents, a part de l'ona d’impacte sonor, l’estela de foc i tot allò que ara sabem que causa el fregament amb l’atmosfera, però que en aquells temps podia considerar-se perfectament la còlera de Deu.

Però dos detalls criden l’atenció en aquesta història. El primer ha sigut quan he mirat qui eren els autors, Alan Bond i Mark Hempsell. Esperava trobar historiadors o geòlegs, però el primer és director de “Reaction Engines Ltd”, una empresa de sistemes de propulsió espacial i en Mark hempsell, si que treballa a la Universitat de Bristol, al departament d’astronàutica, especialitzat en “Sistemes aviónics i d’enginyeria espacial”.

Naturalment això no pressuposa res, però, si més no resulta sorprenent.

D’altra banda, també crida l’atenció la manera com s’ha fet públic tot això. No han publicat cap treball a una revista especialitzada sinó que han fet un llibre. Publicar les coses a revistes científiques és bastant difícil perquè el treball serà revisat per altres especialistes del tema abans de donar el vist i plau a la publicació. D’aquesta manera pots confiar que els especialistes no han trobat inconvenients seriosos al que proposes. Que les tècniques emprades són les correctes, les interpretacions s’ajusten a les dades i tot això. Massa vegades s’han presentat descobriments en rodes de premsa i tota mena de propaganda i després ha quedat en res quan ha passat pel filtre de les revistes i de la repetició per altres equips.

De totes maneres, això no li treu la gràcia a la teoria que proposen. Encara que ja hi ha qui assenyala que algunes dades no acaben d’encaixar. La data suposada per l’esdeveniment de Koefels és anterior a la que fan servir els autors del llibre, i encara que l'explicació de l’impacte amb un cos extraterrestre es va fer servir durant un temps ara sembla que també es pot explicar sense fenòmens tan apocalíptics.

Però el que més gràcia fa és, com sempre, la manera de presentar-ho els periodistes. El títol del llibre és “A Sumerian Observation of the Kfels' Impact Eventi bàsicament està enfocat a l’esdeveniment de Koefels. Únicament parla de Sodoma i Gomorra, entre altres exemples, com una referència a textos i mites antics que parlen de destruccions que es podrien atribuir a impactes de meteorits.

De manera que els titulars dels diaris resulten “una mica” exagerats.

5 comentaris :

Anònim ha dit...

Fa anys els periodistes que es dedicàven a ciència i tecnologia eren gent força competent. Però d'uns anys ençà la cosa està molt malament.

Dan ha dit...

intratable. El que passa es que ja no es prenen la molesti ade comprovar el que diuen les agencies de premsa. Perquè d'aquesta noticia gairabé tots publiquen el mateix text, que deu ser el comunicat de premsa. A mi em va costar dos minuts trobar de que anava realment. Simplement calia buscar el títol del llibre, però es que ni això sembla que facin.

Carquinyol ha dit...

ahir vaig llegir la notícia i mira, vaig pensar que s'havien donat massa presa a publicar-la.

En fi, fent una mica de conyeta... uau!! Déu és una potència meganuclear armat amb asteorids-missils !!! (tot i que sembla que el sistema de punteria s'ha d'afinar)

Dan ha dit...

El monstre volador d'espaguetti no hauria fallat!
:D

Anònim ha dit...

i quan han deixat de ser exagerats els titulars dels diaris???

:DDD