dimarts, de setembre 09, 2008

Demà no s'acabarà el món

Alguns diaris ja van donat la notícia. El dia 10 de setembre (demà) pot ser la data de la fi del món! Uns científics amb pocs escrúpols posaran en marxa un experiment que pot desencadenar la creació d’un forat negre que absorbeixi la Terra..., o coses pitjors!

Cal dir que, aquesta vegada, la majoria de diaris seriosos comenten la notícia d’una manera molt més correcta. Demà dia 10 no ha de passar cap catàstrofe planetària, al menys cap de previsible (que mai se sap quan pot caure un meteorit).

Fa uns mesos ja vaig comentar que s’estava enllestint la construcció del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC). Un accelerador de partícules que obria la porta als físics per mirar de trobar el bossó de Higgs. Una partícula clau en les teories que expliquen com és l’Univers.

Es tracta d’una anella de 27 quilòmetres de llarg en la que acceleraran fins velocitats increïbles feixos de protons en una direcció i uns altres en direcció contrària. En un moment donat els faran xocar i l’energia de l’impacte ha de fer que es generin els bossons de Higgs.

Màquines d’aquestes les fan servir des de fa molts anys, però mai havien disposat de tanta potència com l’LHC. És una obra d’enginyeria formidable i tot el que l’envolta és espectacular. Per exemple, per tal que els protons puguin moure’s controlats per uns camps magnètics fabulosos cal tenir tot el sistema (els 27 quilòmetres!) refredats a 271,3 graus sota zero (tècnicament 1,9 K). Han fet falta uns quants mesos per aconseguir refredar-ho tot.

Però fa uns mesos, uns quants físics van posar una querella contra la posada en marxa de l’LHC al tribunal d’Estrasburg. Uns altres científics havien fet una cosa semblant a un tribunal d'Hawaii, argumentant que hi havia un 75 % de probabilitats que l’LHC generés un microforat negre amb capacitat per absorbir el planeta.

Tot plegat no ha prosperat, perquè cap teoria sembla indicar que això sigui possible però, és clar, l’alarma ja ha saltat.

Per entendre perquè no cal patir cal tenir presents un parell de detalls. El primer és que les reaccions que tindran lloc dins l’LHC no són cap cosa excepcional. Cada dia estan succeint reaccions similars, quan els rajos còsmics xoquen contra les capes superiors de l’atmosfera. I per ara aquestes reaccions no han generat res que extermini el planeta.

Un altre detall és que cal entendre el llenguatge dels físics quan parlen de física quàntica. Si ens repengem a una paret, hi ha una probabilitat no nul·la que tots els nostres àtoms facin una mena de “salt quàntic” (efecte túnel se'n diu) i que apareguem a l’altra banda de la paret. Un físic pot dir que això és possible, però únicament en el sentit que la probabilitat no és exactament zero. Simplement és inimaginablement improbable.

Doncs el mateix passa amb la creació de forats negres. La probabilitat que ara el meu ordinador es transformi en un forat negre, segurament no sigui zero. Però segur que no cal patir per això. (Buf! Ha passat un minut i no s’ha transformat!). I amb l’LHC tres quarts del mateix.

I el tercer detall és que demà no es generaran cap mena de col·lisions. Simplement comencen a fer córrer protons en una direcció de l’LHC. Si veuen que tot va bé, provaran a fer-los córrer en direcció contraria, i un cop verificat tot serà el moment de començar les topades entre uns i altres. Encara falta una mica per aquest moment.

Amb l’LHC podrem obrir la porta a un nou nivell de la matèria. Finalment sabrem coses sobre el tant buscat bossó de Higgs, i segur que trobarem moltes més sorpreses. Com sempre que ens endinsem per indrets nous, cal anar amb precaució. Però això no vol dir que haguem de caure en pors insensates.

I si encara no enteneu el que farà l'LHC, aquí teniu un video on s'explica... a ritme de rap (seriosos els científics? Qui ho diu això?).


17 comentaris :

Alasanid ha dit...

No sé perquè però m'imaginava que un dia d'aquest cauria l'article aquest.

Un altre problema és que la gent es pensa que els xocs els deuran sentir des de Giebra i que a tants xocs per segon no es podrà dormir... PErò si es tracta de feixos de protons...

Tot i que demà l'"engeguin" i facin xocs tampoc seran a l'energia màxima.

PS: a mi tampoc se m'hi ha convertit en un forat negre!!

Queso y aceitunas ha dit...

Jolines, qué risa el vídeo.

Y si al final se forma un agujero negro, doler, lo que se dice doler, es posible que no nos duela. :D

Un saludo y felicidades por el blog

Jesús M. Tibau ha dit...

i què en diu la societat protectora de protons?

Anna ha dit...

bé, de moment que comencin a fer proves ben innòcues, que ara ve el pont... si s'ha d'acabar el món millor dilluns a primera hora!

nephew ha dit...

És el que sempre he pensat: El que destruirà els humans serà la seva intel.ligència. Tot i que esperem que encara quedi molt perquè això passi!

Carquinyol ha dit...

Jo crec que al començament t'has quedat curt...

"El dia 10 de setembre (demà) pot ser la data de la fi del món! Uns científics monstruosos amb pocs escrúpols, que es passen el dia jugant a rol per internet i mengen nens per sopar posaran en marxa un experiment terrorífic i monstruós que pot desencadenar la creació d’un temible i enomre forat negre que absorbeixi la nostra estimada i vella Terra. L'única part positiva de tot això, segons diu La Razón, és que els catalans es quedaran sense celebrar la seva fastigosa festa nacionalista"

sants ha dit...

.. és el que té la bioestadística, unes cues tan llargues que mai pots dir IMPOSSIBLE!!

Anònim ha dit...

Molt aclaridor i entenedor, com de costum i el rap és una cirereta exceŀlent a tota l'explicació, però no acabo d'entendre això de les dimensions enrotllades i de com el bossó pot explicar perquè hi ha massa (és a dir, ell, tant petitó i pels seus trons, tot sol, fa que hi hagi massa?). I per cert, què és un hadró?

Alasanid ha dit...

moz, això de les dimensions extres a petita escala es fa més entenedor si t'imagines una corda en què hi passen primer un equilibrista i després una formiga. Per l'equilibrista la corda tidrà una dimensió, per la formiga dues. El que passa és que hi ha hipòtesis que ens encaminen a pensar que a escales molt més petites n'hi hagi més.

PS: I no, encara no s'ha convertit en un forat negre...

El tema del bosó de Higgs ja és molt més complex i encara em queda una mica lluny.

I un hadró és una partícula que experimenta la força nuclear forta (els protons i neutrons per exemple).

Dan ha dit...

Alasanid. Home! aquest post era molt previsible aquests dies. (Encara no ha col.lapsat? Mecatxis!)

enhac. Pues cierto. Doler, doler no va a doler mucho. Seria una experiencia interesantísima... pero breve. muy breve.

jesus m, tibau. Estan discutint amb les associacions pro-vida dels bossons. Ells també tenen dret a ser creats!

Anna. Ostres, i tant. Que no ens esgarri el pont un coi de forat negre!

nephew. No creguis. L'estupidesa encara té més números per acabar amb nosaltres!

carquinyol. I si posem el text de "libertad digital" ja ocuparia tot el post. :-D

sants. I malgrat tot, el que costa aconseguir una p<0.05

moz. Buf. Això de les dimensions ho explica l'alasanid a continuació. Els hadrons son, com diu els protons o neutrons, mentre que els electrons o els muons son de la família dels leptons (si està claríssim!)
I com el Higgs pot explicar que hi hagi massa... buf. Això requerirà com a minim un post sencer (i dels durillos!)

alasanid. Pues eso. Gràcies per la explicació. (Va be tenir físics rondant per aquí)

mafalda ha dit...

Quan he vist que penjaves un vídeo, ja em pensava que era d'aquella sèrie de la tele, "El salt quàntic"!

amay ha dit...

quina gràcia els científics! però crec que queda tot bastant clar pels inexperts com jo... jiji. merci dan!

Asimetrich ha dit...

D'acord, en veure el vídeo queda clar que els científics no són (som) seriosos ... però freakies ... tela!

Laia ha dit...

Vaig llegir un post de l'alasanid i vaig tenir curiositat per veure què era això del LHC, però no recordava que començava demà... Malgrat tot, a mi la idea de forat negre no em desagrada... si se'n creés un de micro-micro fins i tot podria no absorbir el planeta, però si alguns indesitjables :O (em sembla que tinc el dia venjatiu...)

Dan ha dit...

Mafalda. Ostres!" el salt quantic. M'encantava el final de cada capítol. Quan apareixia enmig d'un merder cada vegada més imaginatiu.

amay. Queda clar? Ostres. Me n'he sortit! :-)))

asimetrich. Freakis... ni t'ho imagines!

laia. Una bona neteja selectiva via forat negre no aniria gens malament.

Anònim ha dit...

Per si us interessa, webcams del LHC aquí

:)

Dan ha dit...

:DDDDD
Són genials les webcams aquestes!!