dilluns, de setembre 01, 2008

La Terra... plana?

Després de les vacances no puc resistir-me a retornar amb una de les coses que més m’apassionen. Els entranyables seguidors de les teories de la conspiració. Segur que en coneixeu unes quantes, però la que he descobert fa poc supera de llarg la majoria. La veritat és que primer pensava que era una broma, però sembla que encara hi ha un moviment que defensa, seriosament,... que la Terra és plana!

I no, no parlo dels seguidors de "Mundodisco".

Si voleu donar una ullada als fòrums on ho discuteixen podeu passar per “The Flat Earth Society”. Allà trobareu respostes a les preguntes que us passin pel cap. El que no està clar és que estigueu d’acord amb les respostes, però ja se sap que la discussió i les interpretacions són lliures.

De totes maneres, quan he tafanejat una mica ja he trobat diferents escoles de “terraplanistes”. Alguns afirmen que és plana i horitzontalment infinita, mentre que altres creuen que la Terra és un disc de 40.000 quilòmetres de diàmetre. El Pol Nord és el centre i a la perifèria hi ha un mur de gel de 45 metres d’altura que ningú ha creuat. Segons aquest punt de vista, els que fan viatges de circumnavegació l’única cosa que fan és donar voltes al disc.

I hi ha algunes dades que, segons ells, reforcen aquesta teoria. La primera és que la Bíblia diu que Jesús va ascendir cap a dalt per anar al cel. Òbviament, el concepte de “dalt” únicament té sentit en una Terra plana, per tant, sobren les discussions.

Ah! I els governs ho saben, però ho amaguen (per algun motiu que no especifiquen i que no puc imaginar). La demostració és que la bandera de la ONU mostra com és la Terra segons els terraplanistes.

Alguns detalls menors són el fet que el Sol i la Lluna tindrien uns cinquanta quilòmetres de diàmetre, els eclipsis estarien causats per algun cos desconegut que passa per allà al davant i la gravetat en realitat no existiria. El que notem és simplement l’efecte del moviment del disc.

I òbviament, tot el programa espacial, les fotos de satèl·lits, per no dir l’anada a la Lluna, deuen ser un muntatge dels governs.

El que resulta més fascinant en tota aquesta follia és que la forma de la Terra és un fet conegut des de fa moltíssim temps. Malgrat que acostumem a tenir la idea estereotipada els ignorants homes medievals creient que la Terra era plana, o que els mariners de Colom tenien por de caure pel costat de l’horitzó, la realitat és prou diferent. Ja van ser els antics Grecs els que van establir i mesurar la forma de la Terra amb un grau notable de precisió. I, encara que no ho sé del cert, no em sorprendria que altres cultures anteriors també ho coneguessin.

En realitat, cap al segle I, al temps de Plini el Vell, la discussió ja no era si la Terra era esfèrica o no, sinó les seves conseqüències, com ara com es mantenien els mars formant una corba. I durant l’època medieval, els models que feien servir eren amb la Terra de forma esfèrica d'acord amb les idees de Ptolomeu. Fins i tot estem acostumats a veure imatges dels emperadors amb un “orbe” o “Globus Imperial” constituït per una esfera amb una creu a sobre. Un objecte que simbolitzava el domini de Deu (la creu) sobre el món (l'esfera).

De manera que aquesta idea que tenim sobre els temps medievals i la Terra Plana resulta més aviat una llegenda urbana moderna que ens fa gràcia potser perquè ens dóna un puntet de superioritat.

I el cas és que, aparentment, els homes de l’edat mitjana tenien més enteniment que alguns terraplanistes actuals. (I això que aquests semblen inofensius. No com altres)

15 comentaris :

J ha dit...

La terra és plana, ho sap tothom.

http://www.quimiportet.com/discografia.html

Bona tornada.

Jesús M. Tibau ha dit...

sembla mentida que encara hi hagi gent que es cregui contes així

Alasanid ha dit...

Bentornat.

Estic segur que a Eratòstenes li agafaria una cosa estranya si se li acudis tornar.

I d'aquí a uns anys encara són capaços de dir que en el disc existeix una curvatura tal que aparentment sembla una esfera jaja.

PS: Jo el que ara volia començar és a llegir la saga de mundodisco.

Anna ha dit...

ei, bentornat! espero que hagis passat unes bones vacances.

Però que no ho saps, que la Terra és plana i està sostinguda per quatre elefants que reposen sobre el llom d'una tortuga? Ah, espera... potser això era el Mundodisco ;)

Sònia FR ha dit...

Que fort que hi hagi gent que cregui això! Bé, és el primer cop que escric però segueixo el teu blog des de fa un temps. Apa, adéu!

Anònim ha dit...

I no podries haver-nos explicat les vacances en comptes de posar-nos de mal humor amb grillats com aquests :D? Realment em posa de molt mal humor la gent que gasta ulleres opaques... Apa, que sigui lleu!

Laia ha dit...

Ai que bé, ja has tornat!!! Doncs jo no sabia que encara hi havia gent que creia en això... I quan s'intenta rebatre algun dels seus arguments comencen a sortir explicacions inversemblants de sota les pedres. Com deia el meu professor de filosofia quan parlàvem de religió, "un còctel ad hoc" :D

No me n'he pogut estar i he fet una ullada al fòrum... Hehehe, la paret de gel fa 4.57 metres!!! 150 peus! I si hi ha un tsunami, i les ones del mar fan més de cinc metres? Es buida l'oceà? Ai, que els dofins també poden saltar fins a 5 metres! Dofins espacials? Uhm...

Perdó per la paranoia post-vacacional. Se't trobava a faltar!

Anna Tarambana ha dit...

Sé que les vacances són les vacances, però mira, jo m'he posat contenta al veure el teu nom saltra al RSS!!!

Sembla impossible que hi hagi gent que pugui creure encara segons què...

Anònim ha dit...

Hola Dan! benvingut!
Aquests que creuen aquesta conspiració, ja ho han de passar ben malament per lluitar amb tanta gent que els hi diu el contrari! jeejje

Dan ha dit...

joandetor. Si ho diu en Quim, jo m'ho començaré a creure :-)

Jesús M Tibau. És allò de "hi ha dos coses infinites: L'Univers i la estupidesa humana".

Alasanid. Sempre hi ha algú disposat a dir alguna bestiesa. (Jo ara també començaré amb el Mundodisco)

Anna. Vacances... ai... Genials...

Sonia fr. Dona! Doncs ja era hora que deixessis algun comentari:-) Benvinguda!

Moz. Ostres. Es que a mi em fan força gràcia. Vaaaa. Demà diré alguna cosa de les vacances.

Laia. Dofins a l'espai trans-discoidal! Quina imatge!

Annatarambana. Jo també m'he posat content de veure't per aquí! I no, no sembla impossible. Sempre hi ha algú disposat a creure qualsevol cosa, per inversemblant que sembli.

Xenia. Jo crec que els encanta portar la contraria. Segur que si es descobrís que tenien raó passarien a defensar que la terra té forma de donut.

Salvador ha dit...

Quina gent més simpàtica aquesta de la Flat Earth Society.
Suposo que tampoc deuen creure en l'escalfament global, perquè sinó ja poden començar a tremolar.
Què passarà quan es fongui aquest mur de gel de 45 m d'alçada que hi ha en lloc de l'Antàrtida?. Tots els oceans es buidaran!

nephew ha dit...

Què tal, Dan?
Una terra de dos dimensions? I per que dimonis s’estudia la geometria espacial? Deu ser que els profes estan compinxats amb aquesta gent! De la manera com pensen la terra, un disc pla i infinit, recorda a un disc de poincaré gegant.
M’alegro de tornar-te a trobar per aquí!

Carme ha dit...

Ostres, quan he vist el títol només m'ha vingut al cap aquest llibre:
Thomas Friedman
Quina sorpresa m'he emportat en descobrir l'existència d'aquesta gent que comentes!
Sembla una broma!

Dan ha dit...

salvador. Realment son entranyables. Tant innocents... I quan es fongui que passarà? Doncs ja s'empescaran alguna explicació. Cap problema!

nephew. Un disc de Poincaré gegant? Coi, vas molt fort per ser principis de setembre!

carme! Ei! aquest llibre promet!
:-)

Anònim ha dit...

Dan! Quin gust veure que tornes a ser per aquí! Entre el canvi de feina i tot que no he pogut ni mirar-me el meu blog :D!!! Veig que vens amb l´energia carregada desprès de les vacances!