dilluns, de març 16, 2009

Excitant?

El post del divendres, sobre el funcionament del cervell dels homes en mirar les dones, va tenir un cert nombre de comentaris i vaig prometre un segon post sobre un altre estudi que toca temes similars. Als comentaris de divendres, hi havia l’opinió general que la resposta dels homes enfront imatges de noies en biquini era previsible, però que la situació inversa seria més interessant i complexa.

En general hi ha un cert acord en que els homes som més simples, en el sentit que una imatge d’una noia espectacular la trobarem excitant, mentre que les dones són més complexes i caldrà tenir en consideració molts més matisos. I dic “simples” i “complexes” en sentit literal, és a dir, segons el nombre de variables a considerar. No hi ha cap valoració amagada ni despectiva ni positiva.

Però un altre estudi que s’ha fet sembla indicar que el que afirmen la majoria de noies no és veritat. O al menys, que les coses, una vegada més, són més complicades del que pensem.

La Meredith Chivers és una professora de psicologia de la Universitat de Queens que estudia la sexualitat humana. Però un estudi que ha fet no s’ha centrat, com la majoria, en les respostes sexuals d’homes i dones sinó en que és allò que desencadena aquestes respostes. En altres paraules, que és el que ens excita a uns i altres.

Per fer-ho l’experiment va consistir en presentar a una sèrie de voluntaris vídeos de contingut sexual que podien ser de parelles heterosexuals, de parelles homosexuals (homes o bé dones), d’individus sols, (també homes o dones) i finalment, de bonobos, que són un tipus de ximpanzés.

Després de veure les escenes els preguntava si allò els havia semblat excitant. Però no només això. També va mesurar el grau d’excitació que realment presentaven els individus. Uns aparells que es fan servir en estudis de fisiologia permetien mesurar el flux sanguini i la pressió que exercia el penis, i en el cas de les dones, un altre aparell mesurava el flux sanguini i el grau de lubricació de la vagina. La gràcia de l’estudi era comparar si el que diem coincideix amb el que el nostre cos diu.

Doncs en el cas dels homes, la concordança era total i previsible. Els homes heterosexuals deien que trobaven excitant qualsevol escena en la que sortissin noies. Tant hi feia si era amb un altre home, amb una altra dona o soles. Les parelles de gais no els despertaven res i els bonobos tampoc. D'altra banda, si els individus eren gais, la resposta era semblant, però canviant dones per homes, és a dir trobaven excitant qualsevol situació on hi sortís un home.

I la valoració física coincidia plenament amb les respostes. Allò que deien que era excitant... els excitava realment.

Però les coses en les dones van resultar ser completament diferents. Simplement no hi havia cap concordança entre el que deien i el que deien els seus cossos. Per exemple, la majoria deien que escenes lèsbiques no els feien res, tot i que els seus cossos deien una altra cosa. També hi havia resposta física, tot i que menor, en veure parelles d’homes. Per altra banda, les imatges de parelles heterosexuals afirmaven que les trobaven excitants, però segons el seu cos, tampoc n’hi havia per tant. De fet, fins i tot els bonobos els van induir una lleu, però mesurable resposta encara que cap ho va reconèixer.

Aquest estudi, ja ho podeu imaginar, ha donat peu a unes quantes bromes tipus “com podem saber el que volen les dones, si ni elles mateixes ho saben!”. Però en realitat ofereix unes quantes dades interessants i molt obertes a diferents explicacions.

En principi sembla que si que hi ha una dada clara. Els homes responen a situacions relacionades amb el sexe i amb l’objecte del seu desig, sigui una dona o, en el cas dels homosexuals, un altre home. En les dones, en canvi, semblaria que el que troben excitant són les situacions relacionades amb el sexe, mentre que l’objecte del seu desig és menys important.

Però també podria ser que fem servir la paraula “excitant” d’una manera diferent els homes i les dones. En els homes la resposta física i la mental van molt lligades. En canvi, sembla que en les dones les dues respostes estarien molt més dissociades. Podria ser que les situacions que tenen a veure amb el sexe si que els indueixin una resposta física, però per induir excitació mentalment (que després de tot és el que compta) cal alguna cosa més. Des d'aquest punt de vista les dones de l’experiment no estarien mentint. Simplement no identificarien la resposta física com “excitació”, en el sentit que ho fan els homes.

Al final constatem una obvietat. Els diferents sexes són realment diferents. Tampoc ens queixarem per això, més aviat al contrari. Però potser interpretar les respostes o les actituds dels uns segons els conceptes dels altres no és un bon camí per entendre's.

15 comentaris :

Anònim ha dit...

Sublim!

Agnès Setrill. ha dit...

Reconeixer que el sexe entre dones,les pot aportar un alt grau d'excitació, no és fàcil en moltes dones.
No és extrany que es "mullin" amb escenes eròtiques lèsbiques. El que veuen els ulls, són moltes carícies, petons,etc, en resum, sensualitat molt desitjable,per la majoria.

Immillorable post!

rhanya2 ha dit...

No sé si tindrà gaire a veure, però un dia em vaig adonar que tenia molt clara la forma del cul de l'home que m'agradava quan el vaig confondre d'esquenes amb el seu germà. Per la forma del cul vaig veure que no l'era! I jo que hauria negat haver-li mirat mai!! Només creia que em mirava els seus ulls...

Carquinyol ha dit...

Si és que, realment, els homes som molt simples, segurament per això ens costa tan saber que volen realment de nosaltres, és que som curtets...

Jo seguiré provant allò del vestit d'Stormtrooper... ;)

Alasanid ha dit...

Doncs l'explicació dóna una resposta coherent.

De fer servir mones en aquest tipus d'experiments n'havia sentit alguna cosa, de totes maneres és ben interessant l'estudi.

Laia ha dit...

ostres, que interessant! M'ha encantat el post ^^

En realitat, el fet de que la resposta física i la mental no tinguin una connexió tan directa no sabria dir si és un avantatge o un inconvenient...

Garbí24 ha dit...

Les dones tenen la gran capacitat de practicar el sexe amb plenitud o per conveniencia , mentre que nosaltres hi posem sempre tots els sentits . Potser es això el que ens fa més simples .

Anònim ha dit...

Crec que puc afirmar per experiència pròpia que la psicologia sexual i afectiva de les dones és més complexa, perquè tot té diferents capes. No reconeixen coses, no perquè no vulguin fer-ho sinó perquè hi ha molta més complexitat. Podriem parlar de que els homes funcionem en binari i que en canvi, la funció que explicaria la funció femenina és una corba ben sinuosa (matemàtiques i sexe, sublim!). No sóc pas un Don Juan però és que o és això o canvio de vorera ara mateix...

Dan ha dit...

Anònim. Homeee, tampoc serà tant. però gràcies! :-)

Agnès. La sensualitat, del tipus que sigui, es estimulant oi?

Violette. Això deu indica que una cosa es el que miraves i l'altra el que veies ;-)

Carquinyol. Doncs un striptease amb el vestit de stormtrooper té moltes possibilitats! :D

Alasanid. Però saps molt be que no n'hi ha prou amb que les respostes siguin coherents. Cal demostrar-les. I això sempre es més complicat.

Laia. Doncs imagino que segons la ocasió serà per a millor o no. Tot té dues cares.

garbí24. En qüestió de capacitats no hi ha color. Nosaltres fem el que podem i prou, que no es poc.

Arcangelo. Mmm bona similitud. Elles són analógiques i nosaltres simplement binaris.
:D

Anònim ha dit...

M'ha fet molta gràcia, per variar, el teu article ^^


Per què?

Doncs perquè una tarda, digerint el dinar, davant la tele a punt per la migdiada, vaig topar amb un documental sobre els bonobos.

Vaig flipar conills!!
Mascles amb femelles, femelles amb femelles, adults amb criatures, i tot entre família...!!


Vaig quedar tan bocabadada, i a més van dir tantíssimes coses que em van xocar, a part del comportament sexual d'aquesta espècie, que no vaig tenir gaire temps d'adonar-me que m'havia excitat.

En tot cas, m'estranya. Sóc del parer que moltes dones no coneixen bé el seu cos.
Encara que als temps actuals les noies ja sàpigues que tenen tres forats entre les cuixes, moltes no han experimentat mai plaer per sí soles. I quan arriba el moment amb un home, fins i tot en poden arribar a saber més ells que elles.

Per tant, potser estaria bé investigar si no és que les dones no tenen una relació forta entre l'excitament mental i el física perquè no es coneixen prou.

Anònim ha dit...

(El que m'estranya no és les conclusions de la investigació de la qual parlaves, evidentment!!)

;)

Anònim ha dit...

xDDD

Sembla que m'he posat nerviosa i tot.
hahahahaha

M'he tornat a equivocar escrivint... uu'

Hi torno:

(El que m'estranya són les conclusions de la investigació de la qual parlaves, evidentment!!)

;)

Thera ha dit...

Jo també sóc del parer que la sexualitat en homes i en dones res a veure...això ens complementa? I desconeixement en els homes no ho sé, però en dones tan com vulguis, m'afageixo a l'opinió de la Júlia...

Dan ha dit...

Julia. ostres. Pensava que ningú hauria sentit a parlar dels bonobos!
El que dius que els resultats poden ser perque les dones no es coneixen prou... doncs no ho se, però sospito que no serà per això. mes que res per un problema de biaix a l'hora de fer aquests estudis. Normalment les persones que es presenten voluntàries és coneixen prou be. Qui no es coneix, tampoc acostuma a prestar-se a treballs com aquests.
Però això només és una suposició!
I...calma! No ens posem nerviosos! :D

Thera. Suposo que justament son les diferencies les que ens complementen. Falta que sapiguem com fer-ho.

Rita ha dit...

És evident que som diferents i molt curiosa la reacció de les dones. Molt interessant, com sempre!