divendres, de març 20, 2009

Papa, SIDA i condons

Hi ha coses que resulten indignants. Afirmacions que en escoltar-les fan que et preguntis, però com poden dir això i quedar-se tan tranquils? Això és el pa nostre de cada dia en temes de política, on uns i altres magnifiquen fins l’absurd les errades dels adversaris alhora que justifiquen o ignoren olímpicament les pròpies. Ja hi estem una mica acostumats i no en fem massa cas, al menys dins d’uns amplis marges. Però hi ha temes relacionats amb la ciència o la salut en que esperes que persones amb cultura i ressò mediàtic mesurin acuradament les seves paraules.

Doncs això és el que sembla que no ha fet aquesta vegada el Papa Benet XVI quan ha dit que “els preservatius només augmenten el problema de la SIDA”.

El més greu és que és una afirmació simplement falsa. Dels preservatius es podrà discutir més o menys quin grau d’eficàcia presenten a l’hora de prevenir la progressió de l’epidèmia o quin nivell de protecció confereixen. Però de quina manera podrien augmentar el problema?

Puc entendre perfectament que segons la doctrina de l’Església, l'ús dels preservatius no sigui bon vist. Cadascú té les seves creences i ha de viure d’acord amb elles. Però la SIDA és una malaltia que s’emporta per davant massa vides com per anar amb frivolitat, mitges veritats o afirmacions simplement falses. I sobretot a l’Àfrica, on no disposen dels tractaments farmacològics que hi ha al món occidental i on l'epidèmia colpeja amb més força. Allà cal fer el possible per evitar els contagis, o per reduir el nombre tant com sigui possible.

Per descomptat que l’abstenció de relacions sexuals és un sistema que evita la infecció per aquesta via. Però en el món real tots sabem com funcionen les coses. L’impuls sexual no desapareix per la por a una malaltia. No ho ha fet mai, com quan la sífilis era una malaltia potencialment mortal, i no ho fa tampoc ara per la SIDA.

Quan he mirat pàgines que afirmen que els condons no són efectius per prevenir el contagi he trobat autèntiques fantasmades. De nou, tothom pot pensar el que vulgui, però hi ha coses que no són opinables. Cal presentar dades que permetin treure conclusions. I les conclusions han de ser assenyades. Dir coses com que en un 10% dels casos el condó no evita embarassos ja que no es fan servir correctament no permet concloure que tampoc evitarà la SIDA i per tant, millor no fer-los servir. Això és simplement absurd. D’aquestes dades el que s’hauria de concloure és que encara cal educar més al personal per tal que els faci servir correctament. I una altra conclusió seria que amb l'ús del preservatiu s’evita un 90% de les infeccions.

També he llegit que els preservatius tenen microporus d’una mida superior a la del virus, i per tant no actuarien com a barrera. Un cop més, això és tergiversar les coses. Primer perque els virus no tenen cames per anar corrent a través dels porus, però sobretot perquè normalment els virus es troben a l’interior dels limfòcits presents al semen. I els limfòcits són cèl·lules prou grans com no passar per cap microporus d’aquests.

Que únicament amb els condons no derrotarem al virus? Doncs és clar que no. Això ningú ho discuteix. Cal recerca per trobar maneres de curar la malaltia, però mentrestant, sembla intel·ligent reduir al màxim el nombre d'infectats. Que la seguretat no és del 100 %? Doncs segur que no. No existeixen sistemes totalment, absolutament, segurs. Però això no vol dir que no fem servir els millors de que disposem.

I pel que fa a l’abstinència que proposa l’Església, també hi ha falles i moltes. Som humans i la carn és feble. I cal tenir present que, com va dir algú, “Déu et perdonarà sempre, però el virus no ho farà mai”.

13 comentaris :

Rita ha dit...

Ho podries dir més alt, però no més clar.

Sóc partidària de no fer massa cas de la gent que diu disbarats i per tant, passar-ne, però és molt gros que una persona amb l'autoritat que molts, encara que jo no, li donen digui mentides com aquesta. Perquè no em crec que estigui desinformat o li falti sentit comú, menteix i prou i això és una vergonya.

Agnès Setrill. ha dit...

L'església sabrà perquè sempre ha posat traves a l'evolució,i progrés humà.
"Els perdonarà déu?"

Llum ha dit...

Ostres, m'ha agradat l'última frase :-D

La veritat és que per aquí tothom ho té molt clar, i és indignant que vagi dient coses així...

Thera ha dit...

A mi el que no m'agrada de tot això és que e el món hi ha molta gent qui sí fa cas d'aquests comentaris i d'opinions per l'estil que de tant en tant ens van deixant els membres de l'esglèsia. D'acort amb Rita, personatges amb aquesta autoritat haurien de vigilar més el que afirmen...

Núria ha dit...

Crec que a la cúpula de l'Església catòlica li falta passar uns dies, no cal més, a l'Àfrica convivint amb malalts de SIDA, sobretot veure com moren aquests nens que tant defensen ara en la campanya contra l'avortament. Senzillament no són coherents amb les dues intervencions. La gent que treballa a l'Àfrica, molts ells missioners catòlics, han expressat el malestar d'aquestes declaracions perquè els tira per terra el treball de conscienciació que fan amb la població africana. Ells els han introduït en la religió catòlica i les paraules del Papa tenen molt valor per ells. Si diu que els condons propicia la SIDA deixaran d'utilitzar-lo.

malayalam ha dit...

Jo no soc catòlic. De fet, no estic batejat. Per tant no conec gens aquest món. No se si heu tingut la oportunitat d'anar a misa ultimament. No fa massa vaig haver d'assitir a un misa, i vaig tenir una serie de sensacions molt estranys. En primer lloc, la poquíssima gent jove que hi havia. Tendint a 0. Després, sentint parlar el capellà, les coses que deia...realment vaig tenir la sensació de salt enrera en el temps. Repeteixo que no soc catòlic, ni coneixo aquest món. Suposo que no a tot arreu deu ser així. Però a mi em va donar tota la sensació de realitat paralela. I aquestes paraules del Papa sembla que són més del mateix... només que ell té un microfon descomunal!

Joana ha dit...

Alguns no saben que calladets estàn més "monos".

Anònim ha dit...

L'Església fa més nosa que servei.

Anònim ha dit...

L’abstinència, que proposa l’Església com a mètode tant anticonceptiu com de prevenció de la SIDA, presenta una proporció aproximada de fracassos que tendeix a zero. Però és curiós que l’Església basi tota la seva doctrina en un fracàs del sistema.

Anònim ha dit...

El que sincerament no entenc és per què tanta gent de poder s'escolta a aquests que presumeixen d'estar en posessió de la moral absoluta.

Caldria recordar-los que la Sífilis va acabar gràcies al Metchnikof i a la ciència, i no a ells. En fi.

Per cert, Dan, només per curiositat, saps d'algun estudi estadístic que relacioni l'ús del preservatiu amb la SIDA?

Salut!

Anònim ha dit...

I bé, dels assumptes del sexe i les MTS, quina autoritat acadèmica podem donar a aquests senyors que es vanaglorien de ser casts? Au va, home, on anirem a parar! Des de quan es pot legislar sobre un tema admetent descaradament que no en tens ni idea?

Anònim ha dit...

Si trobes alguna web on es puguin escoltar lliteralment les paraules del Papa, passa-me-la, siusplau.

Perquè al matí per la ràdio van explicar que havia dit ""no és la solució al problema, sinó que més aviat agreuja la situació". I a mi això no em sembla el mateix que "els preservatius només augmenten el problema de la sida".

Sí, que l'església catòlica és una desgràcia se sap des de fa una pilal enorme d'anys.
Però la púrria dels periodistes encara diuen més bajanades que els catòlics, i posaria la mà al foc que han tret completament de context les paraules del Papa per fer-ne un escàndol més.

I... qui mana, a la premsa? Ah, perdó. Parlàvem de ciència, no de política, no? Pixo fora de test si recordo que així ens fan oblidar del finançament, de les pallisses amb què es van recrear els mossos, etc.?

A mi m'indignen més els periodistes, les marionetes dels poítics, que no pas unes paraules del Papa tretes de context.

Dan ha dit...

Rita. Realment en indrets on disposem d'informació és empipador que diguin coses com aquestes. però quan les diuen en llocs on la informació és tant escassa, és indignant. per`que hi ha moltes persones que li faran cas!

Agnés. No voldria ser injust. També ha fet coses bones l'església. Controlar una mica la mala llet innata de les persones ja es un que. però tenen cada actuació puntual que....

Llum. No es meva, però no m'he pogut resistir a posar-la! :-)

Thera. justament això es el més greu. Qui té autoritat enfront de tanta gent, ha de mesurar molt bé el que diu.

Núria. Crec que el que dius es cert. Hi ha molta diferencia enter la cúpula i els missioneres que estan al peu del canó, amb les persones que pateixen i moren realment.

malayalam. Ui. Crec que com es viu la fe catòlica aquí és molt diferent de com ho fan a països del tercer món. Per això és tan descomunal el micròfon del Papa.

Joana. Doncs els hi ho haurien de recordar.

Anònim. Ostres. No ho se si tant, però moltes vegades....

Anònim. És un raonament curiós. perque evidentment sense relacions sexuals, la probabilitat de contagi per aquesta via és zero. però l'aplicació de l'abstinència si que te un percentatge de falles molt i molt elevat! I sembla que això no es te en consideració.

Omalaled. Suposo que és perquè tenen molt poder sobre les opinions públiques. Sobre estadísituqe de l'us del condó. He mirat la pàgina de la OMS hi he trobat entre moltes altres dades:
"In Thailand, the promotion by the government of 100% condom use by commercial sex workers led to a dramatic increase in the use of condoms (from 14% in 1990 to 94% in 1994); an equally dramatic decline in the nation-wide numbers of bacterial STD cases (from 410,406 cases in 1997 to 27,362 cases in 1994); and reduced HIV prevalence in Thai soldiers.

The most convincing data on the effectiveness of condoms in preventing HIV infection has been generated by prospective studies undertaken on serodiscordant couples, when one partner is infected with HIV and the other is not. These studies show that, with consistent condom use, the HIV infection rate among uninfected partners was less than 1 percent per year. Also, in situations where one partner is definitely infected, inconsistent condom use can be as risky as not using condoms at all."

Arcangleo. Jo no crec que no en sàpiguen. Tenen prou informació com per saber del que parlen. I això és el que resulta més indignant!

Júlia. Al youtube les pots trobar 8encara que normalment hi ha una veu en of en anglès. però l'italià que fa servir s'entén prou bé. en tot cas cap de les dos traduccions em sembla acceptable. El que cal fer és educar perquè les relacions de risc es facin amb el màxim de proteccions i no posar en dubte l'eficàcia dels preservatius per la lluita contra la sida.
Que els periodistes estan a la que salta rere un titular escandalós? Això per descomptat.