dimecres, de març 03, 2010

Tóxic i... infecciós?

Que fumar és dolent per la salut ja no ho nega ningú. El tabac, a més de la nicotina, genera un grapat impressionant de productes tòxics, cancerígens, mutàgens i demés que mica a mica anem coneixent millor. També ningú dubta que fumar augmenta de manera molt important la probabilitat de patir càncer, principalment al pulmó, és clar, però també en altres localitzacions. Que alguns dels tòxics inhalats s’escampen per tot l’organisme.

Durant molt temps no estava tan clar tot això. O millor dit, estava clar per la comunitat científica i , sobretot, pels metges. Però la indústria del tabac va destinar molts diners a fer campanyes de desinformació per posar en dubte la toxicitat del tabac. Una cosa semblant al que passa amb el canvi climàtic i els esforços de les petroleres i empreses del carbó per primer negar, després posar en dubte i finalment minimitzar l’impacte de l’activitat humana.

Però al tabac sembla que encara li queden garrotades per rebre. Per si no n’hi havia prou amb els productes químics, acaben de treure un treball on han detectat un altre problema sanitari pels fumadors. I és que sembla que les cigarretes contenen un nombre gens menyspreable de bacteris esperant a ser inhalats.

En realitat ja s’havien fet alguns estudis i havien trobat que a partir del tabac es podien fer créixer colònies bacterianes, però no les havien identificat. A més, molts microorganismes necessiten medis de cultiu particulars. I si no saps el que busques, pot ser que no li posis l’aliment adequat i no el vegis. Per això ara han fet servir una altra estratègia, cada vegada més freqüent. No mirem de fer créixer els bacteris sinó que simplement aïllem el DNA de dins les cigarretes i després l’analitzem. Això actualment ja resulta molt més ràpid, fàcil i específic.

De manera que van agafar cigarretes de quatre marques comercials, en van extreure el DNA i van analitzar la seqüència corresponent a un tipus de ribosoma bacterià. Com que el coneixem prou bé i sabem les diferències entre diferents soques bacterianes, va resultar relativament fàcil fer un llistat dels bacteris que hi havia a les cigarretes.

El primer que van notar és que de bacteris n’hi ha molts. Centenars de tipus diferents. Una abundància que no varia gaire entre les diferents marques. Segurament els microorganismes deuen colonitzar les fulles de tabac durant el processat, ja que recent collides no en contenen gaires de bacteris.

I no són bacteris irrellevants. Molts estan associats a patologies humanes. Hi ha Bacillus, Pseudomonas, Klebsiellas, Serratisa, Staphyllococcus, Clostridium, Escherichia, i uns quants més que ens poden portar problemes.

Ja se sap que els pulmons dels fumadors contenen més bacteris que els no fumadors. Es pensa que és perquè els mecanismes de defensa estan danyats per causa del tabac i al inhalar bacteris presents a l’ambient tenen més dificultats per eliminar-los. Això segurament és cert, però ara s’obre la possibilitat al fet que en fumar ja estiguin inhalant un bon grapat de bacteris. Molts segurament no resistiran les temperatures del tabac en cremar, encara que molts poden ser arrossegats cap a dins abans que la flama els arribi. Altres fan espores i poden aguantar les altes temperatures mentre esperen trobar un ambient tranquil humit i amb aliment (com ara un pulmó) per començar a créixer. En tot cas, el fet que també s’han trobat bacteris d’aquests al filtre de les cigarretes indica que, si més no, alguns si que aguanten l’encesa del tabac.

En realitat, encara queda per demostrar que aquesta sigui una via d’infecció. Per ara simplement han identificat una possible nova via que compromet la salut dels fumadors, però que sigui possible no vol dir que sigui cert. Com acostumen a dir els científics, caldrà fer més estudis per esbrinar-ho.

Però la propera vegada que mireu una cigarreta recordeu que no és només un magatzem de productes tòxics. També és un bon reservori de bacteris i fongs.

7 comentaris :

Sergi ha dit...

Em sembla magnífic. A veure si això es fa públic i fa canviar d'opinió a molts fumadors. Tots els esforços són bons per posar la por al cos amb una cosa tan dolenta com el tabac. Una infecció pulmonar tampoc és cap bajanada, depenent de com, pot ser igual de dolent que un càncer. Si no recordo malament els pulmons són un d'aquests llocs on més val que no hi hagi bacteris, oi?

Carquinyol ha dit...

he... com hagin d'advertir de tots els riscos del tabac a les caixetes aquestes les hauran de fer de mida DIN-A3 !!

Clidice ha dit...

a casa ja fa anys que tothom vam deixar el tabac, ara, però, el meu fill petit fuma i duem un disgust de ca l'ample :( més si considerem que a la família n'han mort tres de càncer per tabaquisme :( li passaré aquest post, a veure si reflexiona, perquè cada vegada que el veig treient fum em posa molt nerviosa.

Alepsi ha dit...

Això només confirma les meves dues teories:
1) Si hi ha vida extraterrestre, està clar que deuen pensar que som gilipolles per anar ficant-nos merda al cos de forma voluntària i sense cap mena d'utilitat (ja, ja, deixant de banda la suposada "alliberació" que suposa el fet de fumar).
2) D'aquí a 100 anys, quan els nens estudiin història a les cigarretes se'ls dirà "palets mortals voluntàriament consumits". I riuran de la civilització idiota que van deixar enrere.

En fi...

Laia ha dit...

Que curiós!! Això de les espores és sovint un maldecap, perquè arriben a ser molt resistents, oi? Però són Clostridium, Escherichia diferents dels quals en conxeixem la malaltia que desencadenen??


Carquinyol, no seria pas una mala idea... lo incòmode que ha de ser dur un "paquetet" de 42x30 cm a la bossa!!

Raquel ha dit...

Uhy quan s'assabenti la Milà

Dan ha dit...

XeXu. Sospito que no els afectarà. Ells ja ho saben que es dolent. Si no el deixen és perquè estan massa enganxats. No per falta de ganes.

Carquinyol. I desplegable!

Clidice.Buf. Doncs si té aquest historial familiar, fumar no es una bona idea.

Alepsi. Si que ens presndran per gilipolles, si. Per això i per tantes coses més...

Laia. Les espoer aguanten el que no hi ha. I si que son les mateixes que causen malalties. Si mires l'enllaç hi ha les explicacions de quines son. Per exemple ha trobat l'E.coli soca K12. la de tota la vida!

Raquel. Vols dir que li afectarà gaire?