dijous, de novembre 11, 2010

Déu, integristes amb poder i escalfament global

L’amic Carquinyol, fent gala de la fina ironia que el caracteritza, m’ha fet arribar una informació que estava segur que m’agradaria. Potser agradar no és la paraula, però si que m’ha fet saltar de la cadira. A hores d’ara ja hauria d’estar curat d’espants, però la realitat sempre supera les expectatives més descabellades.

El tema és que als Estats Units, el partit republicà controla el “Comitè d’Energia i Comerç”. Sincerament no conec massa com funciona en detall l’administració americana, de manera que he tirat de Wikipedia i he vist que a més de ser un dels comitès més antics dels Estats Units (funciona des de l’any 1795) també és dels més poderosos. Entenc que la seva funció seria marcar les directrius en matèries relacionades amb el comerç, la salut pública i el mercat.

El cas és que ara han de triar un nou president, i un dels candidats és el congressista republicà John Simkus. Com que el càrrec és important, els diaris d’allà han buscat la seva trajectòria i han topat amb unes declaracions que va fer fa un any i que no tenen desperdici (Si voleu un enllaç de video, aquí). Era el març del 2009 i en una reunió l’home va defensar que actuar contra el canvi climàtic i l’escalfament global era inútil a més d’una pèrdua de temps.

El motiu era que “Després del diluvi, Déu va prometre a Noè que ja no hi hauria cap altre inundació”. I realment, miro una de les versions de la Bíblia a Gènesi 9:9 i hi trobo: “Faig amb vosaltres aquesta aliança: les aigües del diluvi no tornaran mai més a exterminar ningú, cap més diluvi no devastarà la terra.” Sembla que per en John Simkus això és una resposta definitiva i per tant, ja no cal fer res per aturar el canvi climàtic.

Encara més. També va dir que “... La Terra acabarà només quan Déu declari que és hora d'acabar. No serà l'home qui destruirà aquest planeta. Aquesta Terra no serà destruïda per una inundació .... Agraeixo que hi hagi panelistes que són homes de fe, i podem entrar en el discurs teològic d'aquesta posició, però crec que la paraula de Déu és infal·lible i immutable, perfecte. Avui tenim al voltant de 388 parts per milió (de CO2) en l'atmosfera. Crec que en l'era dels dinosaures, quan vam tenir la majoria de la flora i fauna, hi havia probablement 4.000 parts per milió. Hi ha un debat teològic en el sentit que aquest és un planeta afamat de carboni - no amb excés de carboni. “

Un debat teològic per discutir el percentatge de CO2 de l’atmosfera? Faria riure si no fos perquè aquest personatge pot arribar a tenir un grau de control important sobre la política dels Estats Units en temes mediambientals. De vegades tinc la impressió que des d’aquí critico en excés temes relacionats amb les religions. Em sabria greu donar aquesta impressió, perquè al final l’únic que pretenc criticar és el fer servir la religió (la que sigui) com excusa per justificar comportaments i afirmacions absurdes. Hi ha qui critica el pes de la religió en un estat quasi teocràtic com l’Iran, però l’actitud d’aquest individu és exactament la mateixa que tenen els aiatol·làs. Només canvia la vestimenta i el llibre sagrat que fa servir.

En un blog centrat en temes de cristianisme (que malauradament ja no està disponible) vaig llegir una vegada que els creients havien de tenir un esperit crític. Que la fe no justificava el dir ximpleries. No recordo les paraules exactes, però entenc que aquest era el sentit.

I la veritat és que no puc estar més d’acord amb l’autor.

10 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Preguntar Déu sobre la qüestio va declarar: 'és cert que vais prometre que cap altre diluvi acabaria amb la Terra... però de terratrèmols , plagues, huracans, erupcions volcàniques, meteorits o erupcions solars no hi vaig dir res!!'

Clidice ha dit...

La idea de mantenir les creences religioses en la intimitat de la llar és una idea laica. Quan es té una fe tot se supedita al que diu "el llibre" i, si tens una fe de llibre i tens poder pot resultar un coctel molt perillós. No oblidem que les religions tenen la veritat com a primera possessió i, evidentment, cal que els que vivim enganyats siguem convenientment ensinistrats. I, si al damunt coincideix amb els interessos del lobby que et paga, ja ni t'ho explico.

Dan ha dit...

Carquinyol. Ja. I de que la destruim nosaltres mateixos tampoc va esmentar res. Però aquests detalls no els tenen en consideració . Per déu! Que se n'ha fet d'allò de "Al cesar el que es del cesar i..."?

Clidice.Això dels interessos sempre em desconcerta. Que el que diuen es una ximpleria ho veig clar. El dubte é: Fan servir la religió cínicament per defensar la seva postura? O realment es creu el que diu? (suposo que hi ha de tot i mai pots saber a quin grup pertanyen.

Alepsi ha dit...

Jajajajajajaja! Què tremendo, el colega!! Així també sóc política, jo!

"Apreta el butonet vermell", "no tio, que rebentem el món", "què diiiiiiius? Si Déu no ho vol, el món es queda tal qual!"

Sí, sí, consola pensar que estem sota els designis del senyor (o senyora) Déu.

Jordi ha dit...

Això hem fa pensar amb la frase que vaig llegir en una tesi sobre contaminació ambiental. Una frase d'un poema d'en Neruda:

"La Tierra hizo del hombre su castigo"

pol ha dit...

Aquesta també és bona:

goo.gl/lKNm6

feta la llei, feta la trampa

pol ha dit...

Aquesta també és bona:

http://goo.gl/lKNm6

feta la llei, feta la trampa

Anònim ha dit...

I aquest home té opcions serioses per a aspirar al càrrec? L'argument no deixa de ser ridícul i grotesc. I si ho diu és que a sobre n'està del tot convençut. Mira, almenys no se n'amaga!

Brian ha dit...

No valdria la pena perdre-hi temps si no fos que a USA aquestes coses poden realment tenir conseqüències. A propòsit del botonet vermell, que diu l'Alepsi, deixeu-me recomanar l'últim llibre d'en Salvador Macip

Daniel: sobre la pregunta que et feia ahir, pots veure-ho aqui, o també aqui

Dan ha dit...

Alepsi. Realment deuen tenir unes converses per decidir el futur del planeta que ens posarien els pels de punt!

Jordi. Brillant la frase.

pol. Si aquesta estratègia també es un clàssic. Si es que hi ha ments molt brillants pel món.

Albert B. i R. És gfrotesc aquí. No estic tant segur que ho considerin absurd als estats units. Al menys no a l'Amèrica profunda. Pensa que si s'esforçen tant per ficar l'ensenyament de la bíblia a classe de ciències com alternativa al a evolució és justament per que desprès la gent trobi normal actituds com aquestes.

Brian. M'afegeixo a la recomanació del llibre del Salvador Masip.
Lo dels camps morfogenètics ja els dedicaré un post :D