dijous, de desembre 08, 2005

Dius que no van anar mai a la Lluna?


Suposo que a gairebè tothom fascina d'alguna manera la sensació que hi ha conspiracions al nostre voltant. Per això tenia tant éxit la serie "Expedient X" (a més de la tensió sexual mai concretada entre en Madler i l'Scully). Per això podem trobar obscures referències a tota mena de enganys a escala mundial i sempre hi ha un puntet de morbo. I si fos cert que...?
Però n'hi ha una que a mi em fascina per la insistència, i alhora per la feblesa dels arguments. Al menys els que he sentit. És la que afirma que els viatges a la Lluna de les missions Apolo no van ser sinò un inmens frau. Fins i tot hi ha alguna pel.lícula (Capricornio 1?) que te això com a tema central.
No dirè que sigui impossible, tot i que em sorprendria que un engany amb tanta gent implicada es podés mantenir tant temps. Però el que costa d'acceptar son les presumptes "proves" de l'engany. Fa poc la NASA es va cansar de tot això i va editar un llibre intentant desmentir el rumor, tot i que crec que no els servirà de res, perquè sempre hi haurà qui estarà disposat a veure conspiracions dins les conspiracions.
Però deixeu-me comentar un parell de "proves". Son les dues fotos que poso en aquest post. A la primera es pot veure en Buzz Aldrin, de l'Apolo 11 (en Neil Amstrong feia les fotos i no surt en quasi cap) al costat de la bandera que tant patrioticament van posar (Inevitable. Suposo que nosaltres també hauriem portat la nostra). Segons els amants de la conspiració hi ha dos fets que delaten l'engany.
Primer: No es veuen les estrelles! Si no hi ha atmosfera, com és que no es veuen les estrelles igual que a la Terra quan és de nit? La resposta és prou evident per qualsevol que hagi fet una foto de nit. Les estrelles no surten mai, a no ser que facis exposicions molt llarges. I, aleshores, la cosa que vols fotografiar queda moguda i/o cremada a la foto.
Segon: La bandera esta flamegant! Si no hi ha atmosfera com es pot moure? Sincerament, si jo fos de la NASA m'ofendria que em consideressin tant ximple com per passar aquest detall per alt. Vaja conspirador de pacotilla que seria. La resposta estava en la mateixa informació que oferia la NASA: Perque quedés mes maca la imatge van posar filferros per dins la bandera. Potser algú va pensar que així li donaven un aire mes èpic a la situació. I si es miren altres fotos, es pot veure que la bandera sempre, sempre, està exactament igual.
La segona foto tambè es un clàssic de l'aventura espacial. Es veu l'Aldrin a la superfície de la Lluna. Però sembla que tampoc està clar per varis fets "sospitosos":
Primer: Com pot ser que es vegi bé el vestit d'astronauta si te el Sol al darrere?! Sembla que els amants de les conspiracions mai han fet fotos a contrallum. De vegades surten raonablement be. Sobretot si deixes que es sobreexposi una mica la part il.luminada. A més, encara que no hi hagi atmosfera a la Lluna, el terra i les roques segueixen reflexant la llum.
Segon: El fons de la imatge es veu borrós. Si no hi ha atmosfera, les imatges haurien de ser completament nítides!!. Deu meu, com és pot dir això sense posar-se vermell? Que no saben res d'óptica o de càmeres fotogràfiques? Quan enfoques a la cara d'algú, el fons llunyà acostuma a quedar borrós. No per l'atmosfera (que hi tindrà a veure?) sinò perque està desenfocat. Fins i tot les càmeres que tenia quan era petit et permetien seleccionar entre "Primer plano" "Grupo" i "Paisajes". I si no ho posaves be, la foto sortia desenfocada. Al menys sembla que les lleis de la óptica es mantenen a la Lluna.
N'hi ha més de "proves", com una foto on les ombres dels astronautes tenen mides diferents, cosa que "demostra" que hi havia diferents focos de llum (Que el terra no fos completament pla es veu que no és una possibilitat a considerar).
Per cert! Les fotos les he tret directament de la pàgina de la NASA. És que n'hi ha alguna que encara és més divertida. Una lletra "C" sobre una roca, que diuen que és de cartrò-pedra, com els decorats de Holliwood (de nou pensen que els conspiradors son idiotes). Però la C sols surt a les còpies. No a l'original de la NASA. Potser era una brossa en el negatiu amb el que van fer les copies? Noooo, hi ara! Es la prova fefaent d'una conspiraciò a nivell mundial!
I encarà n'hi ha amb més imaginació. Alguns afirmen que si que van anar a la Lluna però que van retocar les fotos per ocultar els ovnis que hi sortien. Senyor, senyor...

4 comentaris :

Anònim ha dit...

Jejeje, què bó! Això dels filferros a la bandera no ho sabia... això els passa a alguns americans per veure tanta tele, que arriba un punt que no saben distingir entre realitat i ficció, i després passa el que passa ("léase" armes de destrucció massiva, etç) Nica

Anònim ha dit...

La pel.lícula, efectivament, és Capricornio 1. Jo tinc un company a la feina que diu sempre estar convençut que el primer Apolo que va arribar a la lluna va ser un frau, que la resta sí que s'hi va anar pero la primera no. Està clar que quan li demanes proves d'això no te les sap donar. A aquests ja no se'ls pot convèncer, no hi ha remei.

Anònim ha dit...

Hi ha una prova irrefutable que hi van anar: els russos. Si no hi haguessin anat, els russos immediatament haurien saltat a la caròtida americana. I no ho van fer, tot i ser en plena guerra freda. Si algú sap del cert que els americans van trepitjar la lluna és l'antiga Unió Soviètica.

Dan ha dit...

Ei! Aquest es un bon raonament!