dijous, de desembre 01, 2005

Santes vitamines!

A l'hora de menjar amb nens petits hi ha unes quantes frases que no fallen mai. I una de les més conegudes és: "...menja això, que té moltes vitamines". Sembla una paraula màgica, vitamines! Per estar fort et calen moltes vitamines, per crèixer necessites vitamines, per curar-te has de prendre vitamines, si estàs deprimit se't passarà amb vitamines i per trempar més i millor, no hi ha res com les vitamines!
Home! Si que cal prendre vitamines. Però tant bones son?
Doncs... depend! És diuen moltes coses, però la majoria son sols mitges veritats. Una cosa empipadora és quan es fa servir una trampa lògica. El raonament és: Si no prens vitamines et posaràs malalt (cert) per tant, si en prenc moltes tindré molt bona salut (fals). La trampa és veu molt clara si ho diem diferent: Si no poses oli al cotxe, s'espatllarà, per tant, si li poso molt oli el cotxe funcionarà molt be. Ah! això ja no cola oi? I és que les vitamines son com l'oli del cotxe. En cal una certa quantitat, però tot el que passi d'aquesta quantitat no serveix per res. De fet, si preneu megasuplements d'hipervitamines a manta recordeu, la propera vegada que aneu al lavabo, que junt amb el pipí s'en va tot l'excés de vitamines que heu pres (i pagat).
Però no és greu. Així us assegureu que no tindreu un déficit de vitamines, vosaltres estareu més contents, i sobretot, el laboratori que fabrica els suplements estarà encantat.
I és que, en realitat, amb una dieta mínimament variable, prenem prous vitamines per estar perfectament. A no ser que tinguis alguna malaltia (que en pugui baixar l'absorció) o en un embaràs (on un dèficit de vitamines pot ser greu) o alguna cosa molt estranya, en el mon occidental prenem vitamines de sobres sense ni saber-ho.
Per exemple. Aquells numerets tant intrigants que posen en les conserves, recordeu? Si, aquells que sempre penses "i això no serà tòxic?". Doncs bé, quan veieu l'antioxidant E-300, cap problema! Es Vitamina C!!!! Un excelent antioxidant que trobem en les llaunes de conserva, algunes vegudes refrescans i altres productes. De manera que en realitat ens costaria molt fer un déficit de vitamina C. Que, per cert, no fa res amb els encostipats. Ep! Amb això no vull suggerir a ningú que no s'en prengui quan estigui encostipat eh! Prendre suc de taronja ve molt de gust, sobretot si és de València i està recent collida, i també és ideal per reposar líquids, però no perque les vitamines ens curin l'encostipat.
I una altre curiositat de la vitamina C. Resulta que sols és vitamina pels humans, micos, cobaies i alguns rat-penats. I és que les vitamines son unes substancies que son necessaries per la vida però que el cos no pot fabricar (això és, més o menys, la definició de vitamina). Doncs resulta que quasi tots els bitxos vivents poden fer-se la vitamina C, excepte nosaltres i algún altre. Per tant, no perdeu el temps donant vitamina C al vostre gos o gat. Se la poden fer ells solets.
La única que cal vigilar és la vitamina A. Aquesta no marxa amb el pipí i, si en prens molta, pot arribar a ser tòxica. Recordeu sempre que no heu de fer una dieta massa rica en fetge d'os polar! Té unes concentracions molt altes de vitamina A i us podrieu intoxicar (com va passar a alguns exploradors àrtics del segle XIX).
A mi ja m'agrada prendre vitamines, però no en pastilles, sinò en forma de fetge de vedella a la planxa, poc fet i amb una mica d'all i julivert. Mmmmm.

4 comentaris :

Anònim ha dit...

En deu haver prou menjant fruita i verdura 5 cops per setmana?! A més del complement vitamínic que no em falla mai... Una pastilleta al dia i si no vull menjar fruita i verdura, no cal! Segons ells clar...;)

Dan ha dit...

Per ells, l'important es que prenguis la pastilla, i la resta tant se val.
Fruita i verdura 5 cops per setmana? Aixo es de llibre!!:-)

Anònim ha dit...

Això de les vitamines, és cert. Per la tele van fer un reportatge que en parlava, enfocant el tema als comprimits multivitamínics. Els posaven a parir! Demostraven que la ingesta prolongada d'aquestes capsuletes acabava afectant l'organisme de tal manera que provocava malalties serioses als ossos en persones absolutament sanes fins llavors.

En tot cas, si cal prendre suplements d'aquest tipus, sempre amb supervisió mèdica.

Anònim ha dit...

www.fruitavida.biz the one true health drink from the Amazon that is full of nature's natural benefits.