divendres, de maig 12, 2006

Cafè

Diuen que és una droga, i potser crea addició, però en tot cas és un plaer prendre’n una bona dosi en el moment oportú. Fort, curt, negre, amb poc sucre i en el punt de torrat. Curiosament és dels plaers que puc gaudir sense problemes encara que no el comparteixi amb ningú. Parlo del cafè.

Naturalment, tot té una explicació a nivell molecular, i en el cas del cafè, part de la gràcia està en la cafeïna. Aquest principi actiu forma part de la família dels alcaloides i és el responsable del gust amarg del cafè. També te la culpa de les propietats estimulants que fan que el cafè tregui la son a moltes persones.

Una cosa curiosa és com de diferent pot arribar a ser la resposta de diferents persones al cafè. N’hi ha que si el prenen desprès de dinar ja els costarà dormir a la nit. Altres en podem prendre en qualsevol moment, que no ens afecta. Fa poc vaig sentir un metge explicant el motiu d’aquestes diferències. Tot depend de la velocitat amb que el nostre cos metabolitza la cafeïna. Els que ho fan lentament notaran els efectes molt temps, mentre que alguns ho fem molt de pressa i podem prendre cafè a qualsevol hora, que en poc temps la cafeïna haurà desaparegut de la sang i ja podrem dormir.

La cafeïna té més curiositats. Hi ha qui creu que també es troba en el té i en el cacau. En realitat si que n’hi ha (la teïna va resultar ser cafeïna), però principalment contenen altres molécules característiques. La que hi ha al té és la teofilina, i al cacau es troba la teobromina. Totes tres son molècules molt semblants químicament (metil-xantines) i amb efectes similars, de manera que també el cacau i el te poden resultar estimulants. De totes maneres, les quantitats que hi ha al cafè fan que aquest sigui el més efectiu per mantenir-se despert.

I per això també podem observar que hi ha cafeïna afegida en alguns medicaments. Això és perquè alguns medicaments, com els antihistamínics, provoquen somnolència com efecte secundari. Per això una mica de cafeïna pot ajudar a compensar la son que puguin donar. La llàstima és que als que el cafè no ens treu la son, aquests medicaments ens fan dormir com angelets per molta cafeïna que els posin.

I les begudes de cola també en son una bona font de cafeïna. De fet, quan es fabrica el cafè descafeïnat, el que fan és justament treure la cafeïna al gra de cafè. Doncs precisament aquesta cafeïna és la que es fa servir per fabricar les begudes de cola.

Una altra dada interessant és la dosi letal 50 per la cafeïna. Totes les substàncies, sense excepció, tenen una dosi letal 50, que és aquella quantitat que causa la mort del 50% dels que la ingereixen. Doncs en el cas del cafè, caldria prendre de cop més de 50 tasses carregadetes. Jo en prenc molt, però ni així em sembla que he de patir pels efectes tòxics.

Hi ha moltes curiositats relacionades amb la cafeïna, però el millor és prendre's amb calma un cafè ben carregat en un lloc tranquil i sense cap pressa.

18 comentaris :

Joana ha dit...

Avui has "tocat" un dels meus plaers... jo el café el prenc amb llet i sense sucre, trobo que li espatlla el gust.
Abans d'obrir els ulls ja tinc una tassa a la mà, ara, mentres faig el passeig matinal de blogs en tinc un altre... i després de dinar el darrer.
Sempre he dit que hem treguin el que calgui, però el café no, dec ser adicta no?.
Un petonet.

Anònim ha dit...

A mi m'entusiasma el cafè i el compro a cases especialitzades, però si en prenc un a mitja tarda ja no dormo. També em passa amb el Cola Cao.

I, per cert, segons tinc entès, només la casa Nestlé treu la cafeïna per als seus cafès descafeinats perquè el procés és molt car. Les altres marques sembla que hi afegeixen calmants.

EQMEVD ha dit...

Tés tants com vulguis però el cafè em dóna ansietat i taquicàrdies...
M'agrada tant, però, l'aroma del cafè que de tant en tant faig una caferta només per ensumar-la.

Anònim ha dit...

em passa igual que elquemaietvaigdir, el cafè m'agrada però les taquicàrdies gens! Sort que també m'encanta el te i, realment, no em provoca cap afecte secundari aparent

Anònim ha dit...

... cafè, lloc tranquil fumant una pipa i escoltant Duke Ellinton.
Després a dormir i demà serà un altre dia.
Ara, més de cinc o sis al dia i el meu estómac es queixa.

Cristina S ha dit...

No m'agrada el cafè, sóc de tes però al migdia o a la tarda pq si el prenc a la nit no dormo (tinc problemes a l'hora de dormir). Un cop vaig tastar el cafè i no entenc com pot agradar tant, vaig patir les taquicardies i el gust no l'aguanta el meu paladar...

Llum ha dit...

Jo m'afegeixo al club de les que no els agrada el cafè i que beuen té. Això sí, no em provoca cap efecte secundari. Ja en puc beure el que vulgui, que dormo com un angelet :-)

(Això sí, la coca-cola no em deixa dormir... )

Lupus Minor ha dit...

Una tassa de cafè ben negre. Con un lluna nova, relaxant.

Montse ha dit...

hm... el cafè, quin plaer!

Tornaré per aquest bloc, amb el teu permís. (hi he arribat saltant de bloc en bloc com sempre acabo arribant a tots).

Salutacions des del meu mar.

rhanya2 ha dit...

Què ha de escollir una dona sensual quan l'home amb qui ha passat una nit estelar li proposa : "te o cafè"?

Dan ha dit...

Sembla clar que entre les moltes divisions mes o menys artificials que es pot fer del món, una de clara és: Amants del cafè <-> amants del té.
O potser: adictes a la cafeïna vs adictes a la teofilina?

Dan ha dit...

12 cafes!!!! no anava tremolant pel carrer?

Anònim ha dit...

Dhamma, per treure la cafeïna n'hi ha prou amb congelar el cafè, cristalitza fora del gra, encara que la majoria de fabricants (incloent-hi la casa Nestlé, ho fan mitjançant procediments químics no gaire saludables, però més rentables, ja que s'aprofita més la cafeïna). Per tots els que us agrada el cafè, però teniu problemes amb la cafeïna, el cafè "arabiga" té un 1% de cafeïna, en canvi el "robusta" en té un 7%. La majoria de cafeteries, bars i resturants, fan servir la varietat "robusta", el gra és més gran, per tant, és bastant més barat. Segurament per això us costa dormir o teniu taquicàrdies. La cafeïna s'acumula en el nostre cos y el cos només és capaç d'eliminar-ne una determinada quantitat per hora. 4 cafès "arabiga" es metabolitzen abans que 1 sola taça de robusta.

Anònim ha dit...

Oiiiii si, quin plaer, pendré un bon café al costat d´un llibre en un capvespre d´estiu... mmm... a mi m´encanta, però normalment no en passo de dues tasses al dia, no perquè em creï massa efectes secundaris, si no perquè considero que ja en tinc prou... i de tè també en prenc i m´apassiona, així que jo seria una excepció de la dicotomia amants del café---amants del tè :P

Anònim ha dit...

Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

Anònim ha dit...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

Anònim ha dit...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Anònim ha dit...

jo , el te !i res de coca cola , no em deixa dormir i em va quedar un mal record ... tenia un examen d'aquells forts i el dia abans vaig beure coca cola.... eren les 3 del mati i estava rondants pel passadís i amb unes ulleres....