dimarts, de maig 16, 2006

Cal que tot tingui una funció?

Al diari he llegit un article de la Shere Hite, on especula sobre quina deu ser la funció de l’orgasme femení. Aquest és un tema recurrent, sobre el que s’han emès moltes opinions, algunes amb un nivell d’inconsistència notable. I és que sembla que les explicacions han de ser necessàriament alambinades i políticament correctes. Doncs potser jo serè incorrecte, però és que em temo que a l’evolució, la correcció social li importa ben poc.

El que sospito que passa és que fàcilment caiem en l’error de pensar que tot ha de tenir una funció biològica. I això no és exactament així. Podria ser perfectament que l’orgasme de les dones no en tingui cap de funció. Ep! I parlo des d’un punt de vista exclusivament evolutiu (no em salteu al coll abans d’hora, si us plau!)

En el cas dels homes, l’explicació sembla prou simple. Cal un estímul prou fort com per impulsar als mascles a intentar aparellar-se amb les femelles. Com que en la naturalesa la rebuda més probable entre diferents organismes és a dentellades, l’estímul biològic ha de ser intens. Potser per això va aparèixer el plaer relacionat amb el sexe. Però no n’hi ha prou, cal assegurar-se que la fecundació té lloc. Desprès de tot, aquesta és la finalitat del sexe. De manera que durant l’ejaculació el sistema nerviòs genera un pic màxim de plaer en els mascles i així ens assegurem que s’esforçaran en aconseguir-ho. Potser algunes dones pensen que l’evolució va tenir massa èxit en aquest aspecte, però això també és un altre tema.

Però i en el cas de les dones? Que el sexe estigui associat al plaer és raonable. Sinó, per quin motiu permetrien que els mascles sel’s apropin? Però quina necessitat hi ha d’un orgasme? S’ha dit que així el semen pot ser retingut amb més eficàcia (encara que les contraccions l’empenyen en realitat cap enfora), que la irrigació sanguínia augmentarà i facilitarà el transport dels espermatozoides cap a dins, i fins i tot que permet alliberar tensions, (potser perquè els mamífers primitius anaven molt estressats?).

Potser el que passa és que sovint es tracta l’home i la dona com si fossin dos mons diferents en l’evolució. Però això no és així. L’evolució ens ha dotat de cinc dits a cada ma, i ho fa igual per homes i dones, qualsevol caràcter que es seleccioni serà seleccionat igual en homes i dones. I per això si cal que les femelles tinguin pits amb mugrons per alletar les cries, doncs els mascles apareixeran amb mugrons, que no tindran cap funció fisiològica. De fet, bona part dels caràcters sexuals que presenten diferències evidents, en realitat són modificacions sobre un únic tema. Així l’origen embrionari dels llavis de la vagina en les dones és el mateix que l’escrot en els homes: Un plec que adopta forma de llavis en un cas, o que creix i es fusionen per pendre la forma de bossa on s’hi dipositaran els testicles.

De manera que potser calia forçar els mecanismes neuronals que generaven l’orgasme pels homes per tal d'assegurar la fecundació. Però com que l'evolució no és tant selectiva, el que fa és dotar de la capacitat de tenir orgasmes a tota l’espècie humana. Bé, i sembla que també a altres espècies, tot i que és difícil d’estar-ne segurs.

No cal que tot tingui una funció biològica en tots els casos. I encara menys buscar explicacions ajustades a la sociologia actual per fets que la naturalesa va seleccionar fa milions d’anys.

Segurament el més intel·ligent és, senzillament, gaudir dels milers de matisos que fan tant divertit el camí que porta a l’orgasme, tant en homes com en dones. I no buscar-hi tres peus al gat.

13 comentaris :

Cristina S ha dit...

Jo sóc de les q penso q en aquest aspecte funcionem moooolt diferent. És cert q les dones podem tenir molts orgasmes seguits però el q està clar q sempre ens ha costat més arribar al plaer suprem. L'home no acostuma a tenir aquests problemes. I ja no parlo del desconeixement de l'aparell sexual femení tan per part de l'home com per part de la dona mateixa.

El problema és q hi ha una manca de comunicació entre algunes parelles i també el desconeixement del nostre cos. Un cop se sàpiga com actuar, llavors es deixarà de diferenciar l'home de la dona en qüestió sexual i ja podrem dir q

Cristina S ha dit...

Jo sóc de les q penso q en aquest aspecte funcionem moooolt diferent. És cert q les dones podem tenir molts orgasmes seguits però el q està clar q sempre ens ha costat més arribar al plaer suprem. L'home no acostuma a tenir aquests problemes. I ja no parlo del desconeixement de l'aparell sexual femení tan per part de l'home com per part de la dona mateixa.

El problema és q hi ha una manca de comunicació entre algunes parelles i també el desconeixement del nostre cos. Un cop se sàpiga com actuar, llavors es deixarà de diferenciar l'home de la dona en qüestió sexual i ja podrem dir q som iguals.

(perdó q se m'ha publicat sense haver acabat :P)

Anònim ha dit...

com sempre, em quedo amb la conclusió del teu post. penso que les dones i els homes som més semblants que no ens pensem, però potser nosaltres donem més importància al camí i no tant a l'objectiu

Dan ha dit...

Si que hi ha diferencies. I benvingudes siguin! pero tampoc cal exagerar-les ni buscar més complicacions al que es sencill. I teories sobre la sexualitat i els orgasmes de les dones n'hi ha un pel massa. Ni nosaltres som tant simples ni vosaltres tant complicades.
Al final, a disfrutar com millor puguem tots i prou!

Anònim ha dit...

Jo també el vaig llegir aquest article ;-)!!! Com tu molt bé dius, a vegades no hi ha explicació per a tot, però si que és veritat que, en temes de sexe, sempre s´ha especulat i especularà, perquè la veritat és que els mecanismes de l´orgasme són realment curiosos, i de la sexualitat en general... també és cert que en l´evolució les coses normalment no es donen per atzar perquè això implicaria massa despesa energètica, davant d´un procés poc eficient, però bé... el que compta és disfrutar-ho i meravellar-nos dels camins de la natura :P!

Anònim ha dit...

casualment acabo de llegir un article sobre el tema,jeje, tens tota la raó: de teories sobre l'orgasme femení n'hi ha per donar i per vendre. La que acabo de llegir diu, entre d'altres coses, que una dona acostuma a tardar anys a tenir un orgasme i que, generalment, el descobreix quan ja ha tingut un part. També diu que la majoria de dones poden arribar a sentir-se sexualment més insatisfetes tenint orgasmes que sense tenir-ne. Qui en dóna més???

Dan ha dit...

Aquesta teoria l'ha pensat un home, segurament, oi? Perque hi ha algunes coses que jo diria que no exactament correctes. A mi em sembla, vaja. Com soc un home fa de mal dir, pero...

FFFF ha dit...

Hehehe, això dels orgasmes sempre ven molt. És clar que la feina en saber trobar-lo esdevé molt fàcil amb un company que té les mateixes "eines".

Per cert, la dita del final, no buscar tres peus al gat... De fet correctament és no buscar tres pèls al gat, que per similitud fonètica ha passat a peus en alguns llocs, i del català al castellà ja amb l'error fixat... El per què de la dita és encara més interessant, i potser et serveix per a un post. Un gat mascle no pot tenir tres colors de pèl diferents. Pista: inactivació del cromosoma X.

Dan ha dit...

Je je. Tens rao que dona per un post. I aqui anava a dir-te: Pero si ja el vaig fer aquest post!!!
De totes maneres, en repasar-ho veig que sols ho vaig esmentar, pero sense entrar en massa detalls. Un post anomenat "Palet de tambor", al gener d'aquest any.
Potser que un dia ho acabi.

bellosoli ha dit...

molt bona conclusió!

Joana ha dit...

A veure...
estic d'acord que homes i dones compartim tot el que dius, fins on arriben els meus coneixements, és així.
Una altra cosa son les diferències sexuals, de comportament etc...
Els homes, és evident que amb menys esteu preparats, deuen correr més les vostres ¿feromones?, nosaltres podem gaudir més estona, molta més amb un bon company de llit, però amb més preparació.
El que no pot fer una persona, és anar al sexe sols esperant aquest premi "final", de vegades he gaudit moltissim i no he aconseguit l'orgasme, crec que lo important és sentir i no pensar, llavors pot arribar aquesta magnífica "explosió" de plaer i veure... perque´no.. les estrelles.
Això si, és important dir qué agrada i qué no.
Un petonet.

Anònim ha dit...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

Anònim ha dit...

What a great site, how do you build such a cool site, its excellent.
»