divendres, de maig 26, 2006

Més sobre els creacionistes

Diuen, i jo hi estic d’acord, que sempre és una bona idea intentar entendre el punt de vista dels que no pensen com tu. Normalment no canvies la teva opinió, però potser pots aprendre alguna cosa o, si més no, entens el perquè dels seus motius. Per això, de vegades miro webs o fulletons dels defensors del creacionisme.

Però sincerament. No els entenc.

Desprès de tot, la teoria de l’Evolució tampoc és tant estranya. La física quàntica ho és molt més. I la teoria de la relativitat ens porta a fer afirmacions que van realment contra l'experiència de cada dia. El temps pot anar a velocitats diferents, hi ha velocitats impossibles de superar, mesures que donen resultats diferents poden ser correctes alhora... I malgrat tot, no desperta l'hostilitat de l’Evolució.

Si, ja ho sé. És perquè l’Evolució afirma coses que estan en contradicció directa amb la Bíblia. El món es va fer en sis dies o en milions d’anys? L’home ha evolucionat d’animals més primitius o no? Al final la pregunta és: La Bíblia és un tractat de zoologia i geologia que cal interpretar literalment? O és una guia sobre la moral, la fe i l'ètica?

Naturalment tothom pot creure el que prefereixi. Però el que no poden fer és mentir sense escrúpols. I els creacionistes ho fan. Vaja si ho fan!

Per exemple, per demostrar que l’evolució no té lloc diuen: ”El fet que els ossos de les aletes de les balenes siguin homòlegs als dels braços dels mamífers terrestres no indica en cap cas que evolucionessin d’una criatura terrestre ja que perdre una funció seria el contrari de l’evolució”.

Coi! Evolució vol dir canvi i adaptació. Per adaptar-se a la vida marina, perdre apèndix que ja no faràs servir i de pas guanyar hidrodinamisme és una bona estratègia. L’evolució no ha de seguir els camins que a nosaltres ens semblin. El que fan els creacionistes és dir: L’evolució ha de seguir el camí que a mi em sembla. I si no ho fa, vol dir que la Teoria de l’Evolució es falsa. Un raonament molt científic.

Una altra bestiesa que acostumen a fer és posar la seqüència de l’evolució de l’home fent servir els fòssils que volen, en l’ordre que volen i amb les explicacions (falses) que volen. I sempre posen un ximpanzé al principi! Pobres ximpanzés, com si ells no haguessin evolucionat també.

I, és clar, qualsevol discussió sobre els mecanismes de la teoria de l’evolució ho consideren la prova que “fins i tot els científics reconeixen que no està demostrada”! Això que la ciència sempre està posant a prova les teories sembla que és un detall que no cal esmentar. I ara com ara, la Teoria de l’Evolució de Darwin, amb les modificacions que s’han anat fent, com en qualsevol teoria, és la millor explicació que tenim sobre perquè el món és com és. I el creacionisme no és cap alternativa.

Ja se que no és la primera vegada que en parlo (ni, em temo que serà la darrera) però és que em costa de mantenir-me impassible enfront de mentides tant descarades. Si és que semblen polítics en campanya electoral!

(Per cert, aquí teniu un blog on comenta d’una manera molt divertida un còmic creacionista. Llarg, però val la pena.)

10 comentaris :

Anònim ha dit...

De debò que no deixo d'admirar la capacitat que tens per fer fàcil qualsevol cosa...

Dit això, no estic d'acord que "tothom pugui fer que vulgui". Hi ha idees que sovint justifiquen accions del tot intolerables, i l'evolucionisme (i qualsevol fanatisme religiós) n'és una. No crec que siguin mereixedors de gaire atenció.

Però reconec que en això l'intolerant sóc jo, que sóc, directament, antireligiós (ho sento, però tinc clar que l'església és la culpable del 90 de frustracions i depresions de la nostra societat).

Però com sempre, felicitats pel post.

Anònim ha dit...

La creació segons els evolucionistes (i Déu i la religió en general) són invents de la ment humana, res a vure amb la realitat. A mi em fan pena, per incults i, amb perdó, atontats.

Anònim ha dit...

El creacionisme és, en el fons, un intent de posar Déu en front l'evolució. Aquesta gent són els descendents inte·lectuals del Wilberforce.

Molt bo el post, Dan. Ets com els vins: millores amb el temps i quedi clar que no m'agrada el vi :D

Salut!

Anònim ha dit...

el còmic creacionista és realment molt dur...
aix! sort en tenim del nostre Sant Patró, el FSM. Per cert, per un mòdic preu podeu comprar un llibre de la Seua Santa Esglèsia (si el Papa ho fa amb la bíblia, perquè no el FSM?)

:D

http://www.amazon.com/gp/product/0812976568/103-3087675-2205426?v=glance&n=283155&n=507846&s=books&v=glance

FFFF ha dit...

Jo sí que ho entenc. Els fonamentalistes cristians dels EUA estan usant el creacionisme per introduir-se de nou en el sistema públic d'ensenyament. Creant aquesta polèmica i duent als tribunals als estats per tal d'introduir en el currículum la biologia, el que fan és posar sobre la taula la religió a les escoles. (No la religió sinó el cristianisme i per més inri el fonamentalisme evangèlic). Amb el temps han anat perdent espais i volen recuperar-los, aquest és un dels fronts.

Mentrestant a Catalunya la Esglèsia Catòlica va perdent gas des de fa anys (i esperem que així continui). Ara, tots aquells que divulguen ciència (eh Dan?) han d'estar molt atents a aquestes manipulacions, no se sap mai quan el monstre treurà el cap.

FFFF ha dit...

volia dir introduir el creacionisme o el seu derivat pseudocientífic: el disseny intel·ligent

Dan ha dit...

Nois! el tema dels creacionistes, o dels seguidors del Dissenyintel.ligent (el mateix amb una nova disfressa) sospito que anira sortint de tant en tant.
No te gaire a veure amb la ciencia, pero l'ataquen massa com per ignorar-los.
I realment, als USA si que es un problema serios.
Seguirem atents!
;-)

Grigri ha dit...

M'ha agradat llegir aquest post... jo vaig anar a una escola religiosa i resulta que vaig estar força temps amb el cap fet un embolic. A classe de ciències naturals ens van explicar la teoria de l'evolució de Darwin. Però per altra banda també teníem l'assignatura de religió i allà topaves de nassos amb tot el conte aquest de la creació.. I jo sempre pensava: "Com s'entén? ...potser és que Adam i Eva venien de l'evolució del mono.. bé, quan sigui gran ja ho entendré..!" i tant si ho vaig entendre!!! Com que em prenien el pèl!!!! colla de bruixes...
Amb tots els respectes, la majoria de les monjes eren dones encantadores, però confondre el personal d'aquesta manera no té perdó!!

Dan, m'agrada molt llegir els teus posts. Des que vaig llegir "La història més bella del món" que trobo fascinant conèixer una versió més científica del perquè som aquí i de com funciona la mare natura. I en aquest racó de la blogosfera sempre trobo apunts molt interessants!!
gràcies per compartir el teu saber i instruïr-nos a tots una mica més (almenys parlo per mi!)

Xurri ha dit...

Vaig conèixer un paio que SINCERAMENT insistia que la dona venia de la costella de l'home.
Refractari a qualsevol raonament.

Ais.

Tristament tenia una feina de recerca.

Dan ha dit...

No fotis!