dimecres, de desembre 20, 2006

Saludable química

Un argument molt repetit en la publicitat és aquell que associa les coses naturals amb la salut, mentre que es parla despectivament d’aquells productes que són “tot química”. Tots hem vist anuncis en que es promouen aliments lliures de productes artificials, o diferents versions de l’eslògan “menja sa, menja natural”. Com sempre, hi ha alguna cosa de certa, però també és un error greu associar la química amb problemes de salut i càncer i considerar que tot el que és natural ha de ser sa.

Per començar n’hi ha prou en recordar que bona part dels verins més potents tenen un origen perfectament natural. La cicuta, la digitalina, algunes amanites, el curare,... tots són productes d’origen natural, sense rastre d'intervenció artificial, i que ens poden provocar la mort en poques hores.

I per altra banda, intentar abastir d’aliments les grans ciutats d’avui en dia, sense aplicar conservants als aliments seria simplement impossible. La majoria de la població viu lluny dels punts d’origen dels aliments i cal fer alguna cosa perquè es conservin en bon estat mentre es transporten i es distribueixen. La tria és afegir conservants o menjar aliments en diferents graus de degradació.

I no, no tots els additius amb aquelles denominacions tant estranyes provoquen càncer.

Possiblement dessota de tot hi ha la idea bíblica que Deu va posar la natura al servei de l’home, i si això és així, cal assumir que les coses que ofereix la natura han de ser necessàriament les millors.

Però encara que és cert que de les plantes podem obtenir molts productes beneficiosos per a nosaltres, cal recordar que elles ho fan amb un altre objectiu. Els vegetals no tenen cap interès en aportar-nos vitamines, en oferir-nos extractes que ens mantinguin joves o en generar suplements nutricionals per una egocèntrica i sovint irritant espècie de mamífers.

En el fons, moltes vegades, el millor que obtenim dels vegetals per l’alimentació rau en el fet que aporten barreges de molts productes diferents, de manera que podem obtenir tota mena de molècules necessàries pel nostre cos. I això, encara que també continguin productes tòxics que, pel fet de ser naturals no son menys tòxics.

Però la idea que un producte obtingut d'una font natural ha de ser millor que un obtingut per mecanismes artificials pot arribar a extrems ridículs. Hi ha anuncis on es promou la venta de vitamines obtingudes exclusivament de fonts naturals. Sona bé, sona a salut, però una vitamina és simplement una molècula que el nostre cos no pot sintetitzar. I la vitamina C extreta dels cítrics és exactament la mateixa molècula que la que es pugi obtenir en un laboratori. I quan dic exactament és en sentit literal. Les cèl·lules són incapaces de notar la diferència.

Sembla com si la d’origen natural tingués una mena de misteriosa “energia vital” que la fes més bona. Fan que la imaginem en colors i dotada d’una aureola irradiant salut, mentre que la vitamina de síntesi ja la presenten en blanc i negre i mig corrupta.

Naturalment que prefereixo obtenir la vitamina C a partir de les taronges. Però simplement perquè aporten altres coses que també cal ingerir, aigua, sucres, fibra... i sobretot perquè estan molt més bones que una simple pastilleta.

Però quan veig aliment lliures de conservants em pregunto si realment estaran ben conservats. Potser ja han començat els processos de degradació? Hi haurà bacteris colonitzant aquell menjar? La putrefacció, encara que no sigui evident estarà acumulant productes de degradació que, tot i ser naturals, són molt poc sans?

Evidentment, això dependrà del tipus de producte, de l’origen del producte i de l’època de l’any. Si puc estalviar els additius, perfecte, però moltes vegades és millor una dosi adequada de química que farà que un aliment sigui molt més sa.

56 comentaris :

Anònim ha dit...

Això dels aliments lliures de conservants et passa per saber massa coses. No t'ha passat d'estar menjant alguna cosa que té bon gust i quan preguntes què és et diuen, tu menja menja...? :P

Alepsi ha dit...

La veritat és que hi ha ara mateix una mena de psicòsi contra la química... ja veus tu, que serà que no hi ha coses naturals que són fatals per l'organisme... però la qüestió és "tornar als inicis"... en fi, tant avançar per després cagar-nos als pantalons... què hi farem!

sants ha dit...

molt interessant Dan!

Això de les coses naturals em recorda a l'anunci que fan molt sovint per la tele (sobretot canals poc coneguts) sobre "la baba de caracol" per cuidar-se el cutis, millorar contra l'acné...

Si és de baba de cargol ha de ser fantàstic, naturalment!! ;)

Anònim ha dit...

Encara que estic d’acord amb tú, Dan, hem de reconèixer que la indústria de l’alimentació s’ha currat que no ens refiem d’ella, a base d’enganys i fraus o proves no fetes amb el rigor necessari. Un altre exemple és posant colorants on no faria falta. Els iogurts “La Fageda” no en posen i els de maduixa són blancs, però és la única casa (que jo sàpiga) que ho fa. Ho veus? Un excés de la indústria que no agrada.

Dues preguntes: es coneix l’efecte a llarg termini dels conservants, si es que en té? I és el mateix donar potitos als nens que no la verdureta acabadeta de fer i triturada? I si no són iguals, tantes diferències n’hi ha? Perquè si no n’hi ha parem de cuinar i donem potitos i menjem tot precuinat i ben conservadet :-)

Salut!

Dan ha dit...

pd40. Ja, ja!! de vegades ignorar el perill es una comoditat. I si que m'ha passat això que dius. Entra un mal rotllo...

alepsi.Es veu que els humans som animals d'extrems. Les coses son terriblement dolentes o sanissimament bones. no hi ha terme mig.

Sants. Això de les babes de cargol pel cutis.... Qui vol tenir un cutis de cargol?

omalaled. Si que han fet disbarats com per causar una certa prevenció. Però realment hi ha coses que si no tenen el color esperat, la gent no les compra, per bo que sigui. Molts vegetals els tracten amb clorofila per augmentar el color verd. al menys en aquest cas el colorant es "natural".
De l'efecte a llarg termini? I tant. Si no passa proves de toxicitat a curt i a llarg termini no es pot comercialitzar res pel consum humà. El que passa es que els estudis sempre es fan en cèl.lules aillades o en animals, que no es el mateix. per això, de tant en tant algun el retiren. però en general son prou segurs. i quan diuen que algun provoca càncer, caldria menjar-ne tant, que la indigestió mataria abans.
I pel que fa a millor recent fet? Sens dubte. Si es possible, millor recent preparat. Molt més bo de gust, i no cal posar conservants perquè no dones temps a que es faci malbé.
El que es difícil de realitzar es mantenir tota la població de les grans ciutat exclusivament amb aliments sense conservants.

Salut!

Papitu ha dit...

La indústria alimentaria aprofitant-se de l'obsessió que tenim tots plegats per menjar saludable estan medicalitzant els aliments. Ara tot porta complement vitamínics (la llet, els iogurts, la pasta, les galetes, els congelats, etc). Si parles amb qualsevol metge o dietista et dirà que la millor dieta que tots podríem fer és la del sentit comú: menjar amb moderació una mica de tot (i tot vol dir tot). Sí a més ho rematem amb una mica d'exercici el cos ens anirà com un rellotge. Per cert, una mica d'exercici no vol dir anar al gimnàs a destrossar-se un cop o dos per setmana. Vol dir per exemple pujar i baixar a peu les escales del metro (o les de la feina, o les de casa) i caminar de 30 minuts a 1 hora cada dia.

Dan ha dit...

La dieta del sentit comú. Cert, però ja ho diuen que aquest és el menys comú dels sentits!

Hanna B ha dit...

dan, hauries de fer de telepredicador o alguna cosa, no saps la de gent que es creu tot el que li venen a les botigues de dietètica o naturalistes o com es diguin.
conec tres dones de diferent edad i procedència que prenen totes felices la vitamina c "natural" que els han venut a les botigues aquestes. i no hi ha manera de fer-les entendre que les han timat (no ho venen precisament barat...) que et diuen que no hi ha res a veure amb la química!!!
trobo innecessaris els "potenciadors de sabor" (eks als de barbacoa i formatges i tal) i molts colorants, jo tampoc necessito (ni prenc) iogurts de color fucsia.
cal menjar productes naturals no manipulats sempre que sigui possible, ja que als manipuladors se'ls en va tant la mà...

trena ha dit...

I al final, tot és químic, no? Vull dir que el que volen distingir és si es tracta d'un producte natural o un de sintètic, perquè com tu has dit, la vitamina C de les taronges i la sintètica és exactament la mateixa molècula químcia.

M'ha agrdat molt llegir el teu post.

retail point of sale software ha dit...

Well, nice article buddy… Someone will love to read this infor if I tell her about this. She’s really interested in this subject. Thanks again… Please come visit my site point of sale
when you got time.

auto car rental ha dit...

I am not really sure if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your great job is clearly identifed. I was wondering if you offer any subscription to your RSS feeds as I would be very interested and can't find any link to subscribe here I would love some feedback on my site rental cars when you got time. Thanks.

car accessories ha dit...

I enjoyed reading your work! GREAT post! I looked around for this… but I found you! Anyway, would you mind if I threw up a backlink from my site?
Please come visit my site trailer
when you got time. Thanks.

international adoption ha dit...

Hello, What enticed you to post this article. It was extremely interesting, especially since I was searching for info on this subject last Thursday. Please come visit my site child support when you got time.

tree service ha dit...

I really liked your post on home financing! if you have more information elsewhere let me know. Please come visit my site landscape when you got time.

TORONTO ha dit...

This is just another reason why I like your website. I like your style of writing you tell your stories without out sending us to 5 other sites to complete the story. Please come visit my site Arts & Humanities give me any valuable feedbacks.

British Columbia ha dit...

I am not really sure if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your great job is clearly identifed. I was wondering if you offer any subscription to your RSS feeds as I would be very interested and can't find any link to subscribe here I would love some feedback on my site business directory when you got time. Thanks.

Buying Selling A Home ha dit...

I was thinking of looking up some of them newspaper websites, but am glad I came here instead. Although glad is not quite the right word… let me just say I needed this after the incessant chatter in the media, and am grateful to you for articulating something many of us are feeling - even from distant shores. Please come visit my site how to buy home give me any valuable feedbacks.

Moving And Storage ha dit...

You may have not intended to do so, but I think you have managed to express the state of mind that a lot of people are in. The sense of wanting to help, but not knowing how or where, is something a lot of us are going through. Please come visit my site house moving and relocation tips when you got time.

Canada Cape Breton ha dit...

There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That’s a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith.
Cape Breton Business Directory, Cape Breton Agriculture, fishing & Forestry, Cape Breton Apparel & Accessories, business directory listings of Cape Breton Automotive, Cape Breton Business & Professional Services, Cape Breton Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderCape Breton Construction & Renovation, Cape Breton Education, Cape Breton Entertainment & Media, Cape Breton Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Cape Breton Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Cape Breton Food & Beverages, Cape Breton Health & Medicine Doctors Hospitals, Cape Breton Home & Garden, Cape Breton Industrial supplies & services , Cape Breton Personal Care, Cape Breton Public utilities & environment, Cape Breton Real-Estate & Insurance, Cape Breton Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Cape Breton Sports & Recreation, Cape Breton Transportation, Cape Breton Travel & Lodging

Canada Halifax ha dit...

Me & my neighbour were preparing to do some research about that. We got a good book on that matter from our local library and most books where not as influensive as your information. I am very glad to see such information which I was searching for a long time.
Halifax Business Directory, Halifax Agriculture, fishing & Forestry, Halifax Apparel & Accessories, business directory listings of Halifax Automotive, Halifax Business & Professional Services, Halifax Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderHalifax Construction & Renovation, Halifax Education, Halifax Entertainment & Media, Halifax Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Halifax Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Halifax Food & Beverages, Halifax Health & Medicine Doctors Hospitals, Halifax Home & Garden, Halifax Industrial supplies & services , Halifax Personal Care, Halifax Public utilities & environment, Halifax Real-Estate & Insurance, Halifax Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Halifax Sports & Recreation, Halifax Transportation, Halifax Travel & Lodging

British Columbia Businesses ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions
British Columbia Business Directory, British Columbia Agriculture, fishing & Forestry, British Columbia Apparel & Accessories, business directory listings of British Columbia Automotive, British Columbia Business & Professional Services, British Columbia Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderBritish Columbia Construction & Renovation, British Columbia Education, British Columbia Entertainment & Media, British Columbia Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory British Columbia Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving British Columbia Food & Beverages, British Columbia Health & Medicine Doctors Hospitals, British Columbia Home & Garden, British Columbia Industrial supplies & services , British Columbia Personal Care, British Columbia Public utilities & environment, British Columbia Real-Estate & Insurance, British Columbia Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of British Columbia Sports & Recreation, British Columbia Transportation, British Columbia Travel & Lodging

Kitchener Canada ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also.

Kitchener Business Directory, Kitchener Agriculture, fishing & Forestry, Kitchener Apparel & Accessories, business directory listings of Kitchener Automotive, Kitchener Business & Professional Services, Kitchener Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderKitchener Construction & Renovation, Kitchener Education, Kitchener Entertainment & Media, Kitchener Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here. wholesale
suppliers in china
, wireless
China home security camera
, jewelry bracelets, india
china
, wholesale
wigs from china
, cctv
China home security
, wholesale clothing

Anònim ha dit...

Good writing. Keep up the good work. I just added your RSS feed my Google News Reader.. import
from china
, china
wholesale center
, home
cctv security
, wholesaler, importing
from china
, china
wholesale directory

asset protection lawsuits ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?New Mexico asset protection attorneys,
New York asset protection attorneys,
North Carolina asset protection attorneys,
North Dakota asset protection attorneys,
Ohio asset protection attorneys,
Oklahoma asset protection attorneys,
Oregon asset protection attorneys,
Pennsylvania asset protection attorneys,
Rhode Island asset protection attorneys,

attorney referral services ha dit...

There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That’s a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith.North Dakota attorney referral service,
Ohio attorney referral service,
Oklahoma attorney referral service,
Oregon attorney referral service,
Pennsylvania attorney referral service,
Rhode Island attorney referral service,
South Carolina attorney referral service,
South Dakota attorney referral service,
Tennessee attorney referral service,

document shredding ha dit...

Good writing. Keep up the good work. I just added your RSS feed my Google News Reader..estate
planning
, body skin care , belly fat how, divorce advice, document shredding , identity theft protection

credit identity theft ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. green living tips , management of change, planning estate , healthy skin , how to lose belly fat, advice
for divorce
, document shredder , credit identity theft , living sustainable

Anònim ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

international finance attorney, cheap wholesale
clothing
, international banking attorney,

Anònim ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

fashion jewelry
wholesalers
, creditors
attorneys law firms
, debt
negotiation lawyer

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Wisconsin WI Directory, Lexington-Fayette Kentucky
KY Directory
, Tucson Arizona AZ Directory, Atlanta Georgia GA Directory, Santa Ana Business Phone Numbers

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

Chula Vista Business Phone Numbers, Madison Community Video Library, Lexington-Fayette Community
Video Library
, Tucson Community Video Library, Atlanta Community Video Library

Unknown ha dit...

Kansas insurance agencies and brokers. Kansas car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.

Kansas
Accident & Health Insurance
, Kansas
Aircraft & Aviation Insurance
, Kansas
Auto Insurance
, Kansas
Bail Bonds Referral Services
, Kansas
Boat & Yacht Insurance
, Kansas
Business Insurance
, Kansas
Business Interruption Insurance
, Kansas
Casualty insurance
, Kansas
Churches Insurance
, Kansas
Contents insurance
, Kansas
Corporate Insurance Adjusters
, Kansas
Credit Insurance
, Kansas
Crime insurance
, Kansas
Dental Insurance

Unknown ha dit...

Kansas insurance companies, insurance agents brokers and insurance guide. Comprehensive information about Kansas car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.Kansas
Disability Insurance
, Kansas
Earthquake insurance
, Kansas
Estate Planning Insurance And Legal Services
, Kansas
Farm, Crop, & Livestock Insurance
, Kansas
Financial Guaranty & Life Insurance
, Kansas
Fire Insurance
, Kansas
Fleet Insurance
, Kansas
Flood Insurance
, Kansas
Foreign Insurance
, Kansas
Franchising
, Kansas
Government Insurance Carriers
, Kansas
Group Insurance
, Kansas
Health Insurance

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Santa
Rosa California Business Lookup
, Corona
California Business Lookup
, Paterson
New Jersey Business Lookup
, Find Ontario
Businesses
, Find
Overland Park Businesses

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

Find
Grand Prairie Businesses
, Find
Santa Rosa Businesses
, Find
Corona
Businesses
, Find
Paterson
Businesses
, Ontario
Travel Guide

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…


Cary
North
Phone Numbers
, Thousand Oaks
Phone Directory
, Cary
North
Phone Directory
, Thousand Oaks
Telephone Directory

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

Cary
North
Telephone Directory
, Thousand Oaks
Business Phone
, Cary
North
Business Phone
, Thousand Oaks
Business Search

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

ceramic
tile installation
, wrecker towing, rehabilitation health, landscaping
services
, acute psychiatric, flat
roofing supplies
, ceramic
kitchen tile

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

camper towing, medical rehabilitation, landscape
maintenance
, house psychiatric, quality
roofing supply
, ceramic
wall tiles
, car towing dolly, rehab services

Johnson ha dit...

Hi! Thanks for the great information you havr provided! You have touched on crucuial points! I would just like to say to all my fellow Entrepreneurs…just remember that persistence is the key to success. As Winston Churchill once said: “Never, never, never give up!” Export,
Import International Trade Leads
, Global Trade Marketplace For Importers And
Exporters
, Global Trade Marketplace
For Importers And Exporters
, Global
Trade Marketplace For Importers And Exporters
, Peru Trade Leads Directory

Johnson ha dit...

Nice experience shared. Its not less than an interview. Great way of posting such good and informative stuff. Arabic
Trade Leads Directory
, Mongolia
Trade Leads Directory
, B2b Import Export Trade Leads Directory, Trade
Leads China
, Mongolian B2b
Import Export Trade Leads Directory
, Trade Directory Trade Leads, Export Assistance
Sources

Anònim ha dit...

Well Whattadya know, yet another great site to add to my reader! Google blog search has you pretty well indexed it seems! you have some brilliant contents! brake
service
, security alarm
services
, tile floors, Trailers
Businesses Services
, muffler
repair
, security protective
services

Unknown ha dit...

There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. Pallet Jacks

Anònim ha dit...

Valuable information and excellent design you got here! I would like to thank you for sharing your thoughts and time into the stuff you post!! Thumbs up
pharmaceutical products, motorhome
rental usa
, Goodwill Drop Off,
Donation Centers
, Fisher Price
Toys, Buy Toys
, tourists attraction

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here. arkansas travel guide,
arkansas entertainment shopping,
arkansas hotels accommodation,
arkansas car rentals car hire,
arkansas restaurants dining,
arkansas tourist attractions,
arkansas travel tourism,
arkansas tourist information

Delaware Insurance Brokers ha dit...

Your article was quite intriguing and the information quite useful. Will check your site often to see other great posts you make! RegardsDelaware
Accident & Health Insurance
, Delaware
Aircraft & Aviation Insurance
, Delaware
Auto Insurance
, Delaware
Bail Bonds Referral Services
, Delaware
Boat & Yacht Insurance
, Delaware
Business Insurance
, Delaware
Business Interruption Insurance
, Delaware
Casualty insurance
, Delaware
Churches Insurance
, Delaware
Contents insurance
, Delaware
Corporate Insurance Adjusters
, Delaware
Credit Insurance
, Delaware
Crime insurance
, Delaware
Dental Insurance

Car Insurance In Georgia ha dit...

As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank youGeorgia
Accident & Health Insurance
, Georgia
Aircraft & Aviation Insurance
, Georgia
Auto Insurance
, Georgia
Bail Bonds Referral Services
, Georgia
Boat & Yacht Insurance
, Georgia
Business Insurance
, Georgia
Business Interruption Insurance
, Georgia
Casualty insurance
, Georgia
Churches Insurance
, Georgia
Contents insurance
, Georgia
Corporate Insurance Adjusters
, Georgia
Credit Insurance
, Georgia
Crime insurance
, Georgia
Dental Insurance

Anònim ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…North dakota
Insurance Information & Referral Services
, North dakota
Insurance Inspection Services
, North dakota
Insurance Law Attorneys
, North dakota
Insurance Plan Administrators
, North dakota
Insurance Retirement Annuities & Pension
, North dakota
Insurance Underwriters
, North dakota
Insured Property Replacement Services
, North dakota
Landlords insurance
, North dakota
Liability & Malpractice Insurance
, North dakota
Life Insurance
, North dakota
Marine insurance
, North dakota
Medicare Supplemental & Long Term Care Insurance

Anònim ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?Oregon
Insurance Information & Referral Services
, Oregon
Insurance Inspection Services
, Oregon
Insurance Law Attorneys
, Oregon
Insurance Plan Administrators
, Oregon
Insurance Retirement Annuities & Pension
, Oregon
Insurance Underwriters
, Oregon
Insured Property Replacement Services
, Oregon
Landlords insurance
, Oregon
Liability & Malpractice Insurance
, Oregon
Life Insurance
, Oregon
Marine insurance
, Oregon
Medicare Supplemental & Long Term Care Insurance

Anònim ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…


herbal
treatment
,
china clothing manufacturers , diy
China home security systems
, wholesale pendantsnatural treatment
of
, eye problems, eye
and skin care
, optic nerve brain, head
injury eyes
, antiques and
furniture
, reduce debt, breast
surgery photos
, massage therapy
jobs

Anònim ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions? natural relief, acne
natural treatments
, eye disease, home
remedies for eye problems
, optic
nerve head drusen
, injuries
to eye
, english antique
furniture
, credit card debt help, plastic
surgery breast implants

Unknown ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…

Chicago
Investment Broker
, Houston
Stock Trading Stock Investment
, Phoenix
Investment Broker
, Cheap Movers Los Angeles, Cheap
Movers Phoenix

Unknown ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?

Cheap
Movers New York
, Cheap
Movers Houston
, Cheap
Movers San Diego
, Chicago
Bond Capital
, Houston
Investment Broker
, Phoenix
Bond Capital
, Moving Company In Los Angeles

Anònim ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…


Attorneys
In Austin
, Attorneys
In Houston
, fashion
wholesale
, china
manufacturer
, wholesaler, Baltimore Lawyer Directory, Chicago
Federal State Crimes Lawyer

Anònim ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions?San
Francisco Lawyer Directory
, Los
Angeles Lawyer Directory
, Dallas
Lawyer Directory
, Chicago
Lawyer Directory