dimecres, de desembre 27, 2006

Projecte Orió: Tornem a la Lluna

L’exploració de l’espai segueix un ritme variable, depenent dels canvis en les situacions polítiques i econòmiques internacionals. La guerra freda va resultar ser un impuls extraordinari ja que el prestigi de les dues nacions més poderoses del moment estava en joc. Però desprès de l’arribada dels americans a la Lluna, la despesa que representa la conquesta de l’espai va passar a ocupar llocs menys prioritaris i tot es va estancar.

Desprès va venir el projecte de l'Estació Espacial Internacional. Havia de ser un laboratori orbital on nacions de tot el món col·laboressin per fer avançar la recerca a l’espai. També podia representar un punt de partida per altres projectes més ambiciosos. Però en el fons, la col·laboració que es buscava era sobretot econòmica. Ningú podia o estava disposat a assumir les despeses en solitari, i els beneficis tampoc eren tant evidents.

Les coses van seguir, a un ritme força lent, fins que es va destapar la febre de Mart. Desprès d’alguns estrepitosos fracassos, va arribar l’èxit de la missió Mars Exploration Rover, amb els dos robotets passejant per la superfície del planeta i plantejant la possibilitat d’enviar una missió tripulada en un futur relativament proper.

Però anar a Mart és una gesta extraordinària, i l’experiència que tenim en sobreviure en un altre planeta es limita a unes poques missions de pocs dies a la Lluna. Completament insuficient. Resulta evident que caldrà tornar a la lluna abans de fer el salt a Mart, si més no, per agafar experiència en estades de llarga durada fora de la Terra. Així es podrà assajar tècniques per construir habitacles, problemes insospitats en l’alimentació o l’ambient on viuran els astronautes.

I la salut. Com es tracten malalties que puguin tenir els astronautes? Una cama trencada pot ser una complicació fatal quan estàs a Mart. A la Lluna, si més no, sempre hi ha alguna possibilitat de retorn a la Terra en períodes de temps que es mesurarien potser en setmanes. Sembla molt, però és que a Mart, simplement no hi ha cap possibilitat de marxar o de rebre ajuts.

Tot això requereix desenvolupar tecnologies i experiències, de manera que ja estan en marxa programes per tornar a la Lluna, ara ja d’una manera més ambiciosa que en les antigues missions Apol·lo. I la NASA ja ha presentat el nou programa que s’encarregarà de portar de nou astronautes a la Lluna. És el projecte Orió.

Aparentment tornen a ser naus semblants a les Apol·lo. Un coet, amb una càpsula al capdamunt on hi van els astronautes i que tornarà caient a través de l’atmosfera i frenada per paracaigudes.

Però de seguida es veuen les diferències. Les naus Orió són molt més grans. Hi podran anar sis astronautes quan es facin servir per anar fins l’Estació Internacional, i quatre per anar a la Lluna. També té molta més capacitat de càrrega. I evidentment es notarà que estem a l’era de la informàtica. Ja no hi haurà aquells panells amb milers d’interruptors. Ara seran pantalles i ordinadors els que ho controlaran tot. També és molt evident la diferent manera d’obtenir energia. Les Orió desplegaran panells solars enlloc de fer servir piles de combustible com feien les Apol·lo.

Està previst que les primeres missions surtin cap l’any 2014, i l’anada a la Lluna es preveu per abans del 2020. A veure si per una vegada compleixen els terminis. El nostre satèl·lit ha estat abandonat massa temps.

69 comentaris :

èlsinor ha dit...

Home, potser els beneficis de l'EEI no seran gaire evidents, però sí els de la colonització de la Lluna com a primer pas per a expandir-nos pel Sistema Solar primer i per la resta de la Galàxia i de l'Univers després.

Per a mi, l'exploració i colonització de la Lluna és, mutatis mutandis, semblant a la de les Amèriques dels segles XV i XVI...però amb molts més beneficis.

Dan ha dit...

Els beneficis seran pocs al principi, com sempre. Peró a més llarg termini, son immensos. Això sempre que decidim que ocupar la resta del sistema solar ens interessa. Però la humanitat mai ha deixat d'anar expandint-se, de manera que abans o desprès caldrà anar-hi.

Anònim ha dit...

A saber quines noves sorpreses ens depararà tot això, però penso que és del tot necessari investigar en aquest camp.

No hem d'oblidar que som com una petita illa dins d'un gran ocerà, i ja es sap el que va passar a Rapa Nui... per supervivència de la nostra espècie hem de fer el salt a les estrelles.

Salutacions i bona entrada d'any a tothom.

Dan ha dit...

Carquinyol, Rapa Nui és un exemple excel.lent.
Bon Any!!

Anònim ha dit...

Molt bon any, Dan, i que puguem seguir-nos retrobant per aquí!
Una forta abraçada!

Waipu Joan ha dit...

Realment hi ha algun interès econòmic factible al darrere de la tornada de l'home a la Lluna?
Molt bon any Dan!

Anònim ha dit...

De veritat creieu que els pobres quatre astronautes arribaran sans i estalvis a la Lluna ? A mi , sincerament em té bastant preocupada aquest tema.D'altra banda la Nasa crec que aquest viatge el fan per disculpar-se (d'alguna manera) per perdre la cinta original en la qual havia sigut enregistrada l'arribada dels americans a la Lluna ( i de la qual ja no se n'ha sentit a parlar més , no sé si l'han recuperada o no , o si tot ha sigut una farsa)i no cal dir-ho que ho aprofitaran per investigar , però em queda un dubte , per quina part de la Lluna aniran ? per la freda o per la calenta ?

Anònim ha dit...

en qualsevol cas, una notícia fantàstica que s'engegen projectes com l'Orió: ja era hora de tornar a la Lluna, i esta volta per quedar-s'hi!!! :D

office furniture cubicles ha dit...

Hello, What enticed you to post this article. It was extremely interesting, especially since I was searching for info on this subject last Thursday. Please come visit my site office cubicle
when you got time.

free payroll software ha dit...

I really liked your post on home financing! if you have more information elsewhere let me know. Please come visit my site payroll softwares
when you got time.

title insurance ha dit...

Awesome article, definitely liked the info provided. Just subscribed to your blog. Great stuff! . I am new to seo, trying to visit more seo blogs for guides and tips. You can be friends with me. Please come visit my site title escrow when you got time. Thanks.

community education ha dit...

Great tips. I am new to business, trying to visit more business blogs for guides and tips.
You can be friends with me. I would love some feedback on my sitecharities when you got time. Thanks.

Ollie ha dit...

Hello mate, I want to thank you for this nice blog. Would you mind telling me some secrets for a succesful blog ? Which could attract some visitors than it normally does. Please come visit my site ollie when you got time.

prank video's ha dit...

Has anyone considered why we like giving so much? Well, psychologists would have us believe that we want to be liked, to be appreciated, to be wanted etc but when it comes down to corporate gift giving, does that really apply?

floor tile ha dit...

Yeah it is a great and nice article looking forward to have such article it is so useful. Please come visit my site carpet give me any valuable feedbacks.

math tutors ha dit...

It is very interesting article and quite impressive and more informative and looking forward to read such article. Please come visit my site high school when you got time.

Wholesale jewelry ha dit...

Good tips that are worth checking and these tips are also worth suggesting to friends. Thanks for sharing. Great stuff! . I am new to seo, trying to visit more seo blogs for guides and tips. You can be friends with me. Please come visit my site silver jewelry when you got time. Thanks.

China Pashmina ha dit...

Awesome article, definitely liked the info provided. Just subscribed to your blog. Great stuff! . I am new to seo, trying to visit more seo blogs for guides and tips. You can be friends with me. Please come visit my site pashmina shawls when you got time. Thanks.

Natural Remedy ha dit...

I usually don’t leave comments!!! Trust me! But I liked your blog…especially this post! Would you mind terribly if I put up a backlink from my site to your site? I would love some feedback on my site Home remedies when you got time. Thanks.

Children Health ha dit...

Wow! Thank you! I always wanted to write in my site something like that. Can I take part of your post to my blog?
Please come visit my site Children's health when you got time.
Thanks.

Anònim ha dit...

Herniated disc symptoms, Herniated Disc Pain, treatment and developmental online guide. back spasm

Canada Kelowna ha dit...

Well Whattadya know, yet another great site to add to my reader! Google blog search has you pretty well indexed it seems! you have some brilliant contents!
Kelowna Business Directory, Kelowna Agriculture, fishing & Forestry, Kelowna Apparel & Accessories, business directory listings of Kelowna Automotive, Kelowna Business & Professional Services, Kelowna Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderKelowna Construction & Renovation, Kelowna Education, Kelowna Entertainment & Media, Kelowna Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Kelowna Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Kelowna Food & Beverages, Kelowna Health & Medicine Doctors Hospitals, Kelowna Home & Garden, Kelowna Industrial supplies & services , Kelowna Personal Care, Kelowna Public utilities & environment, Kelowna Real-Estate & Insurance, Kelowna Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Kelowna Sports & Recreation, Kelowna Transportation, Kelowna Travel & Lodging

Newfoundland and Labrador Directory ha dit...

What a great post, I actually found it very thought provoking, you just never know sometimes when a golden nugget of information is going to land at your feet, thanks
Newfoundland and Labrador Business Directory, Newfoundland and Labrador Agriculture, fishing & Forestry, Newfoundland and Labrador Apparel & Accessories, business directory listings of Newfoundland and Labrador Automotive, Newfoundland and Labrador Business & Professional Services, Newfoundland and Labrador Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderNewfoundland and Labrador Construction & Renovation, Newfoundland and Labrador Education, Newfoundland and Labrador Entertainment & Media, Newfoundland and Labrador Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Newfoundland and Labrador Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Newfoundland and Labrador Food & Beverages, Newfoundland and Labrador Health & Medicine Doctors Hospitals, Newfoundland and Labrador Home & Garden, Newfoundland and Labrador Industrial supplies & services , Newfoundland and Labrador Personal Care, Newfoundland and Labrador Public utilities & environment, Newfoundland and Labrador Real-Estate & Insurance, Newfoundland and Labrador Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Newfoundland and Labrador Sports & Recreation, Newfoundland and Labrador Transportation, Newfoundland and Labrador Travel & Lodging

City of Barrie ha dit...

Me & my neighbour were preparing to do some research about that. We got a good book on that matter from our local library and most books where not as influensive as your information. I am very glad to see such information which I was searching for a long time.
Barrie Business Directory, Barrie Agriculture, fishing & Forestry, Barrie Apparel & Accessories, business directory listings of Barrie Automotive, Barrie Business & Professional Services, Barrie Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderBarrie Construction & Renovation, Barrie Education, Barrie Entertainment & Media, Barrie Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Barrie Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Barrie Food & Beverages, Barrie Health & Medicine Doctors Hospitals, Barrie Home & Garden, Barrie Industrial supplies & services , Barrie Personal Care, Barrie Public utilities & environment, Barrie Real-Estate & Insurance, Barrie Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Barrie Sports & Recreation, Barrie Transportation, Barrie Travel & Lodging

City of Belleville ha dit...

I just couldnt leave your website before saying that I really enjoyed the quality information you offer to your visitors... Will be back often to check up on new stuff you post here!
Belleville Business Directory, Belleville Agriculture, fishing & Forestry, Belleville Apparel & Accessories, business directory listings of Belleville Automotive, Belleville Business & Professional Services, Belleville Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderBelleville Construction & Renovation, Belleville Education, Belleville Entertainment & Media, Belleville Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Belleville Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Belleville Food & Beverages, Belleville Health & Medicine Doctors Hospitals, Belleville Home & Garden, Belleville Industrial supplies & services , Belleville Personal Care, Belleville Public utilities & environment, Belleville Real-Estate & Insurance, Belleville Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Belleville Sports & Recreation, Belleville Transportation, Belleville Travel & Lodging

Chilliwack Directory ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend

Chilliwack Business Directory, Chilliwack Agriculture, fishing & Forestry, Chilliwack Apparel & Accessories, business directory listings of Chilliwack Automotive, Chilliwack Business & Professional Services, Chilliwack Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderChilliwack Construction & Renovation, Chilliwack Education, Chilliwack Entertainment & Media, Chilliwack Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Chilliwack Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Chilliwack Food & Beverages, Chilliwack Health & Medicine Doctors Hospitals, Chilliwack Home & Garden, Chilliwack Industrial supplies & services , Chilliwack Personal Care, Chilliwack Public utilities & environment, Chilliwack Real-Estate & Insurance, Chilliwack Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Chilliwack Sports & Recreation, Chilliwack Transportation, Chilliwack Travel & Lodging

Richmond Phone Directory ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!

Richmond Business Directory, Richmond Agriculture, fishing & Forestry, Richmond Apparel & Accessories, business directory listings of Richmond Automotive, Richmond Business & Professional Services, Richmond Computers, Communications & Electronics, home garden furnishing, real estate business finderRichmond Construction & Renovation, Richmond Education, Richmond Entertainment & Media, Richmond Family & Community, Lawyers Attorneys & Law Firms Directory Richmond Finance & Legal,dinning restaurants Entertainment serving Richmond Food & Beverages, Richmond Health & Medicine Doctors Hospitals, Richmond Home & Garden, Richmond Industrial supplies & services , Richmond Personal Care, Richmond Public utilities & environment, Richmond Real-Estate & Insurance, Richmond Shopping & Specialty Stores, shopping, retail, department stores company guide of Richmond Sports & Recreation, Richmond Transportation, Richmond Travel & Lodging

discount rugs ha dit...

Well, nice article buddy… Someone will love to read this infor if I tell her about this. She’s really interested in this subject. Thanks again… Please come visit my site discount rugs when you got time.

compare broadband ha dit...

Such interesting read and information, thanks for sharing this post. I will check back to read your other new posts. Please come visit my site compare broadband when you got time.

Anònim ha dit...

This is very interesting information. I am doing some research for a class in school. and i liked the post. do you know where I can find other information regarding this? I am finding other information on this but nothing that I can use really in my paper for my final. do you have any suggestions? creditors
attorneys law firms
, debt
negotiation lawyer
, best
divorce attorney
, drug
defense attorneys
, dwi
defense attorney
, education
for attorneys

lawyers agricultural law ha dit...

Well Whattadya know, yet another great site to add to my reader! Google blog search has you pretty well indexed it seems! you have some brilliant contents!
mediation Attorneys
.
Lists hundreds of
mediation Attorneys
, Lawyer yellow pages directory provides information about mediation law firms. mediation legal services.

Local government law attoney directory ha dit...

A fantastic read….very literate and informative. Many thanks….what theme is this you are using and also, where is your RSS button ?about administrative law law firms.
administrative law legal services.
North Dakota administrative law attorneys,
Ohio administrative law attorneys,
Oklahoma administrative law attorneys,
Oregon administrative law attorneys,
Pennsylvania administrative law attorneys,
Rhode Island administrative law attorneys,
South Carolina administrative law attorneys,
South Dakota administrative law attorneys,
Tennessee administrative law attorneys,

wholesale ladies clothing ha dit...

Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also Fashion Jewelry, City
of Richmond
, City of Saanich ,
City of Surrey , City
of Victoria
, Manitoba Businesses,
New Brunswick Businesses, ladies
clothing suppliers
, Ontario Businesses,
wholesale
ladies clothing
,

identity theft protection ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.

zestate
planning
, body skin care , belly fat how, divorce advice, document shredding , identity theft protection

Anònim ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!

, , home
alarms security
, china
industries
, women clothing, home
security alarm system

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.


india
exporter
, womens clothing, best
home security
, chinese
manufacturers
, women fashion
clothing
, door home security, china
trade

Unknown ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!Lexington-Fayette Directory
Business Navigator 
, Tucson
Directory Business Navigator 
, Atlanta Directory Business Navigator , Santa Ana Community Video Library, Chula Vista Community Video Library

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.

Wisconsin WI Directory, Lexington-Fayette Kentucky
KY Directory
, Tucson Arizona AZ Directory, Atlanta Georgia GA Directory, Santa Ana Business Phone Numbers

Unknown ha dit...

Pennsylvania insurance agencies and brokers. Pennsylvania car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.
Pennsylvania
Accident & Health Insurance
, Pennsylvania
Aircraft & Aviation Insurance
, Pennsylvania
Auto Insurance
, Pennsylvania
Bail Bonds Referral Services
, Pennsylvania
Boat & Yacht Insurance
, Pennsylvania
Business Insurance
, Pennsylvania
Business Interruption Insurance
, Pennsylvania
Casualty insurance
, Pennsylvania
Churches Insurance
, Pennsylvania
Contents insurance
, Pennsylvania
Corporate Insurance Adjusters
, Pennsylvania
Credit Insurance
, Pennsylvania
Crime insurance
, Pennsylvania
Dental Insurance

Unknown ha dit...

Pennsylvania insurance companies, insurance agents brokers and insurance guide. Comprehensive information about Pennsylvania car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.
Pennsylvania
Accident & Health Insurance
, Pennsylvania
Aircraft & Aviation Insurance
, Pennsylvania
Auto Insurance
, Pennsylvania
Bail Bonds Referral Services
, Pennsylvania
Boat & Yacht Insurance
, Pennsylvania
Business Insurance
, Pennsylvania
Business Interruption Insurance
, Pennsylvania
Casualty insurance
, Pennsylvania
Churches Insurance
, Pennsylvania
Contents insurance
, Pennsylvania
Corporate Insurance Adjusters
, Pennsylvania
Credit Insurance
, Pennsylvania
Crime insurance
, Pennsylvania
Dental Insurance

Unknown ha dit...

Illinois insurance agencies and brokers. Illinois car insurance, home owner insurance, health insurance, life insurance and more.


Illinois
Accident & Health Insurance
, Illinois
Aircraft & Aviation Insurance
, Illinois
Auto Insurance
, Illinois
Bail Bonds Referral Services
, Illinois
Boat & Yacht Insurance
, Illinois
Business Insurance
, Illinois
Business Interruption Insurance
, Illinois
Casualty insurance
, Illinois
Churches Insurance
, Illinois
Contents insurance
, Illinois
Corporate Insurance Adjusters
, Illinois
Credit Insurance
, Illinois
Crime insurance
, Illinois
Dental Insurance

Unknown ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!

Santa
Rosa California Phone Book
, Corona
California Phone Book
, Paterson
New Jersey Phone Book
, Ontario California Business Lookup, Overland
Park Kansas Business Lookup
, Grand
Prairie Texas Business Lookup

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.


Santa
Rosa California Business Lookup
, Corona
California Business Lookup
, Paterson
New Jersey Business Lookup
, Find Ontario
Businesses
, Find
Overland Park Businesses

Unknown ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!

Cary
North
Travel Guide
, Thousand Oaks
Phone Book
, Cary
North
Phone Book
, Thousand Oaks
Phone Numbers

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.

Cary
North
Phone Numbers
, Thousand Oaks
Phone Directory
, Cary
North
Phone Directory
, Thousand Oaks
Telephone Directory

Unknown ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!

roofing
supply company
, ceramic
bathroom tile
, towing a car, hospitals rehabilitation, landscaping
rock
, residential psychiatric, discount
roofing supplies

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.

ceramic
tile installation
, wrecker towing, rehabilitation health, landscaping
services
, acute psychiatric, flat
roofing supplies
, ceramic
kitchen tile

Johnson ha dit...

Hello, i am glad to read the whole content of this blog and am very excited and happy to say that the webmaster has done a very good job here to put all the information content and information at one place, i will must refer this information with reference on my website ... Glendale
Business Lookup
, Mobile
Business Lookup
, Oxnard
Business Lookup
, Newport
News Business Lookup
, Providence
Business Lookup
, Find Spokane Washington Businesses, Find
Glendale California Businesses

Johnson ha dit...

Your article was quite intriguing and the information quite useful. Will check your site often to see other great posts you make! RegardsFind
Mobile Alabama Businesses
, Find
Oxnard California Businesses
, Find
Newport News Virginiaa Businesses
, Find
Providence Rhode Island Businesses
, Spokane Washington Travel Guide, Glendale
California Travel Guide
, Mobile
Alabama Travel Guide
, Oxnard
California Travel Guide

Anònim ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend! private
security services
, floor sanding, Boat
Trailers, Goodyear
, muffler
shop
, securitas security
services usa inc

Unknown ha dit...

Hello, i am glad to read the whole content of this blog and am very excited and happy to say that the webmaster has done a very good job here to put all the information content and information at one place.Auto Glass

Anònim ha dit...

Me & my neighbour were preparing to do some research about that. We got a good book on that matter from our local library and most books where not as influensive as your information. I am very glad to see such information which I was searching for a long time. pharmaceutical careers, travel
trailer rentals
, Goodwill Donation,
Vintage Stores
, Toy Store, Barbie
Toys
, famous tourist attractions

Unknown ha dit...

I’m late to find this post but wow, this should be great. May not get any better… iowa travel guide,
iowa entertainment shopping,
iowa hotels accommodation,
iowa car rentals car hire,
iowa restaurants dining,
iowa tourist attractions,
iowa travel tourism,
iowa tourist information

Unknown ha dit...

You can do most of this in software for free. Try Jeskola Buzz. Its is a VST capable modular software music studio. iowa travel guide,
iowa entertainment shopping,
iowa hotels accommodation,
iowa car rentals car hire,
iowa restaurants dining,
iowa tourist attractions,
iowa travel tourism,
iowa tourist information

Unknown ha dit...

Good writing. Keep up the good work. I just added your RSS feed my Google News Reader
florida travel guide,
florida entertainment shopping,
florida hotels accommodation,
florida car rentals car hire,
florida restaurants dining,
florida tourist attractions,
florida travel tourism,
florida tourist information

New Jersey Insurance Brokers ha dit...

There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That’s a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith.New Jersey
Accident & Health Insurance
, New Jersey
Aircraft & Aviation Insurance
, New Jersey
Auto Insurance
, New Jersey
Bail Bonds Referral Services
, New Jersey
Boat & Yacht Insurance
, New Jersey
Business Insurance
, New Jersey
Business Interruption Insurance
, New Jersey
Casualty insurance
, New Jersey
Churches Insurance
, New Jersey
Contents insurance
, New Jersey
Corporate Insurance Adjusters
, New Jersey
Credit Insurance
, New Jersey
Crime insurance
, New Jersey
Dental Insurance

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.Missouri
Insurance Information & Referral Services
, Missouri
Insurance Inspection Services
, Missouri
Insurance Law Attorneys
, Missouri
Insurance Plan Administrators
, Missouri
Insurance Retirement Annuities & Pension
, Missouri
Insurance Underwriters
, Missouri
Insured Property Replacement Services
, Missouri
Landlords insurance
, Missouri
Liability & Malpractice Insurance
, Missouri
Life Insurance
, Missouri
Marine insurance
, Missouri
Medicare Supplemental & Long Term Care Insurance

Anònim ha dit...

Hello, i am glad to read the whole content of this blog and am very excited and happy to say that the webmaster has done a very good job here to put all the information content and information at one place, i will must refer this information with reference on my website ...
California
Mobile Home Insurance
, California
Mortgage Insurance
, California
Motorcycle Insurance
, California
Mutual Fund Insurance
, California
Oil & Gas Companies
, California
Personal Insurance
, California
Personal Watercraft Insurance
, California
Pet Insurance
, California
Property insurance
, California
Public Insurance Adjusters
, California
Restaurant Insurance
, California
RV Insurance
, California
Special Risks Insurance
, California
SR- Insurance
, California
Terrorism insurance
, California
Title Insurance
, California
Travel Insurance
, California
Truck Insurance Commercial
, California
Wage insurance

Anònim ha dit...

Your article was quite intriguing and the information quite useful. Will check your site often to see other great posts you make! RegardsColorado
Insurance Information & Referral Services
, Colorado
Insurance Inspection Services
, Colorado
Insurance Law Attorneys
, Colorado
Insurance Plan Administrators
, Colorado
Insurance Retirement Annuities & Pension
, Colorado
Insurance Underwriters
, Colorado
Insured Property Replacement Services
, Colorado
Landlords insurance
, Colorado
Liability & Malpractice Insurance
, Colorado
Life Insurance
, Colorado
Marine insurance
, Colorado
Medicare Supplemental & Long Term Care Insurance

Anònim ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend! Patent
lawyers Trademark Attorneys
, Phoenix
Hospitals Arizona
, Los
Angeles Hospitals Az
, New
York Plastic Surgeries,

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.how to cure gum disease, post
wisdom tooth
, eye disorders care, optic
nerve cupping
, eye injury treatment, antique
style furniture
, kids clothes
wholesale
, debt elimination, breast
surgery pictures
, massage therapy, natural
cures
,

Unknown ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!http://centpeus.blogspot.com/2006/12/des-desertitzaci.html

Unknown ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.wholesale
necklace
, wholesale
necklace
, Los Angeles Local Moving, Phoenix
Local Moving
, New
York Local Moving
, Houston
Local Moving
, San
Diego Local Moving

supplyjewelry ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!, doctors
fertility
, gastroenterology
physicians
, professional
ambulance service
, bariatric clinic, women
clothing apparel
, China
wholesale
, adolescent
health child psychiatrists

supplyjewelry ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.
fertility infertility
doctors
, american
gastroenterology doctors
, local
ambulance service
, bariatric support, women
apparel store
, China
Suppliers
, child adolescent
behavioral health
, wholesale
sarong wrap

inventory ha dit...

There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That’s a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith.

how to sell a home, Living
In Apartment guide
, wholesale
costume fashion china gold jewelry sets
,China Wholesale
Jewelry
storage of documentsswimwear
wholesalers
, body piercing studio, nephrology
specialist
, internal medicine
center
, Musical Instrument
China Wholesaler
, environmental
and occupational health

inventory ha dit...

Me & my neighbour were preparing to do some research about that. We got a good book on that matter from our local library and most books where not as influensive as your information. I am very glad to see such information which I was searching for a long time.


Cheap
Wholesale Jewelry
document storage solutionswholesale
plus size swimwear
, body piercing studios, nephrology
specialists
, Musical
Instrument China Manufacturer
, environmental
health center
, Wholesale Designer
Jewelry
storage for documentswholesale
brazilian swimwear

Anònim ha dit...

If you had some way of rating posts I would for sure give you a high rating my friend!Houston
Lawyers
, bulk
wholesale
, china
product
, wholesale
lots
, Baltimore Law Firms, Chicago
IL Criminal Defense Attorneys

Anònim ha dit...

Your summaries are always top-notch. Thanks for keeping us apprised. I’m reading every word here.San
Francisco Law Firms
, Los
Angeles Law Firms
, Dallas
Law Firms
, Chicago
Law Firms
, Austin
Law Firms
, Houston
Law Firms
, designer
clothing
, china
suppliers