divendres, de desembre 15, 2006

Calor corporal

Diuen que en temps antics, els nobles, per tal d’escalfar-se el llit abans d’anar a dormir feien posar-hi uns nadons que, amb la seva calor corporal temperaven els llençols. No és cap bajanada, perquè els nadons generen proporcionalment, molta més escalfor que els adults. I això es nota encara més quan estan malalts. No tenen febre com tothom, sinó que es posen “a bullir” amb molta facilitat.

Tot això té relació amb un problema al que s’han d’enfrontar les criatures. És un problema físic sobre la relació entre superfície i volum. Proporcionalment, un nadó té molta mes superfície corporal que un adult. De la mateixa manera que una formiga és quasi tot superfície mentre que un elefant és quasi tot volum.

El problema és que la calor corporal es genera dins el cos, però es perd per la superfície. Això vol dir que els nadons perden calor corporal amb molta facilitat. I com que som animals que mantenim una temperatura constant, els petits han de fer un gran esforç generant calor per mantenir-se als 37 °C òptims a la que funciona el nostre cos. N’han de fer més que els adults, simplement perquè les seves pèrdues són proporcionalment superiors.

I per generar calor el nostre cos té un teixit particularment eficaç, tot i que ben poc conegut. És el teixit adipós marró. El nom ja dona pistes. Es tracta d’un teixit adipós, és a dir, que està fet bàsicament de greix, però no és el greix normal (el teixit adipós blanc) sinó que té un color marró per dos motius. El primer és que està ple de vasos sanguinis ja que disposa d'una irrigació molt superior a la resta de teixits. Això és així, bàsicament, per poder exportar la calor que genera cap a la resta del cos. I el segon motiu és que les cèl·lules d’aquest teixit (els adipòcits marrons) són molt riques en uns orgànuls subcel·lulars anomenats mitocondris.

A les cèl·lules, els mitocondris aprofiten el metabolisme de tot allò que hem menjat per generar energia química que l’organisme pugui aprofitar. Això ho fan amb un sistema molt complex i d’una extraordinària bellesa bioquímica i al final fabriquen una molècula anomenada ATP que el nostre cos farà servir com a paquets d’energia per funcionar.

Però els mitocondris del teixit adipós marró són diferents. Fan la seva feina normalment, és a dir, metabolitzen el greix, però al final no fabriquen ATP. Simplement deixen que tota l’energia química que podrien generar es dissipi en forma de calor. Com un cotxe quan premem l’embragatge i l'accelerador alhora. El motor funciona molt, però no fa cap treball, simplement s’escalfa. Doncs en el teixit adipós marró, aquesta calor la captarà la sang, que marxarà cap a la resta del cos per ajudar-lo a escalfar-se i així mantenir la temperatura òptima. Naturalment, aquest sistema està exquisidament regulat i s’activa i es desactiva segons calgui.

I, on està aquest teixit adipós marró? Doncs en un nadó es troba en la posició més raonable. Escampat sota la pell com si fos una armilla tèrmica. I la major densitat es troba just a l’esquena, entre els omòplats. Per això, si voleu notar escalfor de veritat, quan un bebè tingui febre no li toqueu el front, toqueu-li l’esquena i veureu.

A mida que ens fem grans el teixit adipós marró no creix proporcionalment i queda com clapes fines subcutànies, aparentment invisibles, però que en una fotografia infraroja es pot identificar clarament.

Però no tant sols escalfa. Cremar greix és un dels mecanismes que té el cos per eliminar l’excés de calories ingerides. Que el teixit adipós marró funcioni més o menys explica perquè hi ha persones que s’engreixen amb molta facilitat mentre que altres, menjant el mateix, estan prims com secalls. L’excés de greix és eliminat, en forma de calor, amb facilitat en uns casos o amb molta dificultat en altres.

I és que, en general no hi pensem, però molta part del nostre metabolisme es destina simplement a mantenir-nos a la temperatura correcta. És el preu que cal pagar per ser animals de sang calenta.

11 comentaris :

Anònim ha dit...

Dan, voldria saber on tinc el termostat? És que darrerament passo una mica de fred i així, a més d'escalfar-me, a veure si aprofito per eliminar uns quilets que em sobren !!

;) Bromes apart, un altre post interessant.

Dan ha dit...

Carquinyol. Doncs la resposta es que el termostat es troba a l'hipotàlam, per allà el clatell i prop de la base del cervell. L'hipotalam detecta el fred (i moltes mes coses) i fa que es sintetitzi adrenalina que es la que posa en marxa el Teixit adipós marró.
Pots probar a posar-te draps mullats i freds al clatell, d'aquesta manrea potser estimularas l'hipotàlam per fer termogènsei... o potser agafaras un encostipat de cal Deu, que mira, també aprima!!
;-)

Anònim ha dit...

Molt interessant el post d'avui. Jo tenia entès que la part més calenta d'una persona era el cap, que és el que més s'escalfa (sense segones intencions).
Una altra situació curiosa dels nadons és la velocitat de pulsacions. El seu cor batega significativament més ràpid que el d'una persona adulta.

sants ha dit...

Això pot explicar perqué quan estàs abrigat, que algún objecte fred (una mà, una gota d'aigua de pluja o qualsevol altre cosa freda) s'escoli per la teva esquena provoqui un calfred "tremendu", no? Realment a mí és la part que crec que més m'empipa que m'entri el fred.

Una abraçada!

Brioxet ha dit...

I aleshores com s'explica que algunes persones (jo mateix per posar un exemple) tenen la temperatura corporal (la que t'acostumes a mesurar amb el termòmetre sota l'aixella) més baixa de lo considerat "normal"?
Jo per exemple, si em trovo perfectament, la temperatura no m'acostuma a arribar als 35'5ºC
Si marca 36º ja sento el típic malestar (i als 37º ni em diguis de sortir del llit)
Però lo més "guason" és que (quasi) sempre tinc les mans calentes...

Dan ha dit...

pd40. Els nadons son la repera. El que passa es que tot el seu metabolisme es mes accelerat que el dels adults. I això es simplement per la mida. Una consequencia de les lleis físiques. El mateix passa en comparar animals de diferent smides. El cor d'una balena batega infinitament més lent que el d'un ratolí.

Sants. Home, segons quina sigui la ma que s'escoli per l'esquena ja va be el calfred, no?

brioxet. La temperatura corporal es de una mica més de 37 graus, però això es la temperatura interna. la que podem mesurar des de l'exterior (l'aixella o on sigui) sempre es una mica més baixa, del voltant dels 36 i pico. però això varia una mica en cadascu en funcio de la mida del cos, la distribucio del greix i altres parametres.

nimue ha dit...

ooh! que interessant... jo no sé com dec tenir el termostat però sempre tinc fred. Fins que no fan 40º no comence a notar la calor.

Euphorbia ha dit...

Molt interessant això de les criatures. No en tenia ni idea.
Jo sempre tinc els peus freds a l'hivern i em te ben farta.
Salutacions.

Pere Tarter ha dit...

Per què hi ha gent que té més fred que d'altres en llocs on la temperatuta es la mateixa? Es només una qüestió de sensacions?
Parteixo del fet que la temperatura corporal es la mateixa per tothom...

Dan ha dit...

El que comenteu del tenir fred s'explica perquè una cosa es la temperatura corporal, d'uns 37 graus, però sols al nucli intern del cos. Les extremitats estan molt per sota d'aquests 37 i a mes varien molt. Si fa fred, la sang es concentra a l'interior del cos per minimitzar la pèrdua de calor. Això és el que fa que els dits de mans i peus quedin molt freds quan estem a la neu.
I una altre cosa es la sensació subjectiva de fred o calor, que ja varia per cada persona (igual que la sensibilitat al dolor, les pessigolles o la gana)

Petitabruixa ha dit...

La meva parella sempre està a 37ª i escaig. Clar, a l' hivern ell no sent el fred que jo tinc i em diu exagerada. I a més, és molt prim i mira que menja un munt! Ho crema tot..Menys mal que em revenjo a l' estiu...
Per contra, la meva mare mai ha passat dels 35,5º.

Curiosament jo sempre tinc les mans i els peus calents però m' he adonat que, des de que visc a Màlaga, que fa més calor que a Barcelona, sento més fred que quan vivia allí. No saps com espero la primavera !

Crec que se m' ha trencat el termostat!

Felíç entrada d' any !!! I molt petonets!

Lili ;-)