dimarts, de març 20, 2007

Casseis, Bífidus i budells

Internet està ple de falses alarmes que es transmeten a través del correu electrònic. I el cas és que quan comencen, duren i duren, perquè passen els anys, però segueixen arribant els mateixos falsos missatges.

Un de divertit és el que avisa dels perills de menjar "Actimel" durant gaires dies. És fantàstic, perquè el que diu no té gaire sentit, encara que cal parar-hi atenció i saber una mica de bacteris per adonar-se’n.

El missatge comença amb un: “El ACTIMEL provee al organismo una bacteria llamada L.CASEI. Esta sustancia es generada normalmente por el 98% de los organismos, pero cuando se le suministra externamente por un tiempo prolongado, el cuerpo deja de elaborarla y paulatinamente "olvida" que debe hacerlo y cómo hacerlo, sobre todo en personas menores a 14 años”.

Doncs és cert que molts iogurts contenen Lactobacilus cassei en la seva composició, i que el nostre budell també en té un bon grapat. Però aquesta és l'única cosa certa del missatge, perquè un bacteri no és una substància generada pel nostre organisme. És un ésser viu que prové de la divisió d’altres bacteris. I per tant, el nostre cos mai podrà oblidar com fer Lactobacilus cassei, simplement perquè mai ha tingut la capacitat de fer-ne.

Una cosa semblant passava amb el “Bífidus activo” que anuncia algun altre iogurt. De nou estem parlant d’un tipus de bacteris que estan presents, en aquest cas, en el budell dels bebès alletats amb llet materna. A mida que creixem va desapareixent substituït per altres tipus de bacteris, encara que això és part del procés normal de canvis que tenen lloc a la flora intestinal.

Però com que tot va per modes i ara sembla important convertir el menjar en succedanis de medicaments, les etiquetes dels iogurts s’han omplert de noms de soques bacterianes que prometen una salut de ferro i una regularitat exquisida a l’hora d'anar de ventre.

Això amanit amb algun detall subliminar. Per exemple, L. cassei sona bé, però si afegim una paraula més, com ara L. Cassei immunitas fa que sembli fantàstic pel sistema immunitari, oi?

I que un iogurt tingui bifidobacteris està bé, però si ho anomenem Bifidus activo, dóna sensació de molt millor encara. Per a que? Ah! Això és irrellevant. Per estar millor segurament, però ningú ho sap del cert.

El cas és que, a l'igual que passa amb les vitamines, controlar el tipus de bacteris que ingerim amb el iogurt, normalment no serveix de res. Una altra cosa és quan parlem d'afectacions de la flora intestinal, per exemple si prenem molts antibiòtics o si patim alguna malaltia concreta que afecti al budell. Aleshores si que va bé mirar de regenerar una flora normal, sobretot per evitar que siguem colonitzats per altres microorganismes menys saludable. Però les persones sanes, no fan res afegint a la dieta un tipus de bacteris que ja tenim al budell. El iogurt és un aliment excel·lent per si mateix, però la soca bacteriana concreta amb que estigui fet resulta molt poc rellevant per persones sanes. Ni per la salut, ni pel sistema immunitari ni per la regularitat del transit intestinal.

I, finalment, he de dir que m'encanten els iogurts, però a l’hora de menjar prefereixo gaudir de les postres i no estar recordant que allò que mengem ho haurem de cagar.

6 comentaris :

Anònim ha dit...

Qui s'inventa aquests correus hauria de tenir una mica més de rigor. Això que generem bacteris de forma natural és massa :D
Lo del Bifidus activo havia pensat que era per diferenciar-ho d'aquests iougurts pasteuritzats que no necessiten nevera pq els bacteris són morts. Associava actiu a bacteris vius, no és per això?

Anònim ha dit...

Molt bon article. Jo també estic cansat que em parlin de cagar per vendre'm un postre...

Ulisses ha dit...

Molt interesant l'article. No sé perque odio les ciencies naturals... poder perque explicaven coses que no m'interesaven. Qui sap?
Però wueno lo important: que menji els iogurts que dongui la gana, que els que tenen gust a fruita i no són "bifi-res" també estàn molt bons XD
Ara en serio, he tret conclusions més importants del text ;)

Salut!

Dan ha dit...

pd40. No cal que tinguin gaire rigor. A molta gent li encanta espantar-se i esgarrifar-se pel que sigui. I allò del Activo, em sembla que simplement és perquè sona bé, però no ho se del cert. Els altres, els que estan amb els bacteris morts es que ni han d'anomenar-se iogurts.

sa monea. Gràcies! Ja sabem que els publicistes, per vendre ens parlen del que sigui. però de vegades en fan un gra massa!

ulisses. No t'agradaven les naturals? Bé, contra gustos... I tens raó. L'important és que els iogurts estiguin bons, i la resta son collonades.

èlsinor ha dit...

En fi, que com més d'una vegada ens hi has fet veure...visca el màrqueting i les agències de publicitat!

sants ha dit...

jajaja!! motl bo el final de l'article Dan, tota la raó!!

Jo sempre he pensat que en un organisme sa els bacteris que es puguin ingerir menjant iogurts són totalment testimonials, no fotem.