dijous, de març 29, 2007

L'atles enganyós

Finalment ha arribat a la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona una tramesa (sense remitent) de l’”Atlas de la Creació”, un llibre que es va repartir a les universitats franceses fa un temps i que defensa amb un luxe d’il·lustracions i enquadernació poc comuns, que la teoria de l’evolució es falsa i que Deu ens va crear tal com som. La diferència en aquesta ocasió és que l’origen del llibre és a Turquia, i que al darrera hi ha el creacionisme islàmic enlloc del cristià. Això es nota sobretot perquè en lloc de versicles de la Bíblia, hi surten sures de l'Alcorà.

Les declaracions del Degà de la facultat han sigut prou encertades. “'La nostra resposta ha estat ignorar-lo, no donar-li més importància, tot i que tenim pensat deixar-lo a la biblioteca perquè es pugui consultar”. I també amb un fi sentit de l’humor, en Juli Peretó es pregunta al seu bloc, a quin apartat de la biblioteca caldria posar-lo, perquè no fora correcte posar-lo amb els llibres de ciència, però tampoc encaixaria en l’apartat de religió. De manera que es pregunta si hi haurà una secció de manipulacions, enganys i propaganda barroera.

I realment, malgrat que l’enquadernació sigui acurada, les imatges a tot color i l’aparença estigui d’allò més cuidada, el text és un pur disbarat. M’he llegit la primera pàgina per veure per on anaven els trets i, francament, he de dir que m’esperava més nivell, potser no a nivell intel·lectual, però com a mínim d’argumentació, ni que fos amb trampa.

Però la primera frase ja és sucosa: “Fa uns 150 anys, el naturalista britànic Charles Darwin va proposar una teoria basada en varies observacions fetes durant els seus viatges, però que no ha pogut ser recolzada per cap recerca científica posterior.”

I això és la primera línia del llibre! És fantàstic, perquè l’evolució s’ha comprovat a tots els nivells. No tant sols amb seqüències de fòssils, que sembla que és el que més els empipa als creacionistes, sinó també a nivell molecular. Personalment m’encanta seguir els arbres evolutius de diferents proteïnes. Em fascina veure com podem comprendre la funció d’una proteïna nova comparant-la amb altres amb estructures similars que trobem en diferents organismes. Podem comprendre el mecanisme genètic que ha fet que es vagin diferenciant i adoptant noves funcions i fins i tot podem calcular el temps en que van començar a divergir en l’evolució.

Però segons l’autor del llibre, en Harun Yahya, que és el pseudònim que fa servir l’Adnan Oktar, tot això no deu ser considerat ciència.

I el cas és que una mica més avall afirma que “la ciència i la tecnologia han fet ràpids progressos des de l’inici del segle XX i han refutat la teoria de l’evolució”... ¿?... Potser és que vivim en mons diferents en els que la paraula ciència vol dir coses completament oposades.

Però és clar, també diu que “els fòssils mostren que els éssers vius són ara exactament igual que ho eren fa centenars de milions d’anys... Això demostra un fet indiscutible: Tots els éssers vius que han existit a la Terra van ser creats per Deu”.

Extraordinari, i tot això en una sola pàgina!

La veritat és que no cal discutir-ho massa, perquè les argumentacions són simplement inexistents. I igual que passa amb els creacionistes americans, quasi tot el temps estarien explicant que bona part de les coses que diuen no tenen res a veure amb l’evolució. Per exemple, és ridícul haver d’explicar que la teoria de l’Evolució no proposa que en un temps van existir uns organismes meitat peix, meitat estrella de mar. Però en el llibre apareix un dibuixet d’aquesta quimera com a "prova" que l’evolució és falsa.

Caldrà vigilar, perquè malgrat que els arguments segueixen sent inexistents, els creacionistes estan millorant molt el tema disseny i publicitat. Cosa que vol dir que hi ha calers al darrera, encara que no tinc ni idea de qui ho financia tot això.

Potser estaria bé que a les escoles l’ensenyessin bé la Teoria de l’Evolució (que acostuma a estar al final del temari i sovint no s’hi arriba perquè el curs és molt apretat).

Contra el fanatisme, el simple coneixement és la millor defensa.


* Actualització: He llegit que el llibre l'han posat a la secció de llibres inclassificables, junt amb els llistins telefònics. No és un indret desencertat

14 comentaris :

Anònim ha dit...

No estic d'acord amb l'últim paràgraf, si hem de dedicar temari a explicar falsetats se'ns pot anar el curs. Per què aquesta teoria sí i la de l'arca de Noè no? No s'ho mereix, que es mogui en els cercles que li pertoca.

Anònim ha dit...

a quin apartat de la biblioteca caldria posar-lo... al costat dels llibres d;en Cesar Vidal i en Pio Moa, es clar...

La veritat es que la part de “els fòssils mostren que els éssers vius són ara exactament igual que ho eren fa centenars de milions d’anys... Això demostra un fet indiscutible: Tots els éssers vius que han existit a la Terra van ser creats per Deu” es, simplement, hilarant. Donant per certa (que no ho es sempre ni molt menys) la primera part... com poden deduir que Deu va crear els éssers vius ???

Sembla mentida que al mon occidental, on el coneixement pot arribar fàcilment a tothom, hagi gent que es cregui aquestes coses.

èlsinor ha dit...

Això dels fòssils, almenys pel que fa al seu cervell, és certament vertader en un cas: en el dels simis i els creacionistes.

Anna ha dit...

Jo crec que el tema del creacionisme és realment molt complicat, ja que perquè és molt fàcil que el gran públic caigui en les manipulacions que es fan en els llibres creacionistes. No sé si heu llegit "L'origen perdut", de Matilde Asensi, però en ell fa atacs continus a la teoria de l'evolució (entre ells amb l'argument tan sentit que si fos cert li diríem llei i no teoria, ja veieu quin nivell). I tot i ser dins d'una Unitat de Biologia Evolutiva, una noia (que havia entrat feia poc) ens preguntava perquè no eren veritat les afirmacions antievolucionistes del llibre!

I finalment, una recomanació que pot acalrir una mcia qui hi ha darrere d'això, com a mínim en el creacionisme americà: "Creationism's Trojan Horse: The Wedge of Intelligent Design", by Barbara Forrest and Paul R. Gross. Amazon el té implementat amb "Search inside", si li voleu donar un cop d'ull: http://www.amazon.com/Creationisms-Trojan-Horse-Intelligent-Design/dp/0195157427/ref=sr_1_1/102-5941929-5263315?ie=UTF8&s=books&qid=1175159788&sr=1-1

Anna ha dit...

ups, el link no surt bé. Aquí ve a trossets a veure si va millor:
http://www.amazon.com/Creationisms-Trojan-Horse-
Intelligent-Design/dp/0195157427/
ref=sr_1_1/102-5941929-5263315?ie=
UTF8&s=books&qid=1175159788&sr=1-1

sants ha dit...

Em fa por aquesta gent...

Pel que fa a l'evolució a l'escola.. quan vaig fer el curs per a poder ensenyar (CAP) vaig dir al meu tutor que explicaria l'evolució, Lamarck, Darwin... i em va dir que ella mai ho explicava allò, era un tema que passava de llarg. Deia que els nens (ull! 3r d'ESO) no ho entendrien!!
Als "nens" els hi va agradar i tots em van aprobar l'examen! ;)

Anònim ha dit...

Explicar la teoria de l'evolució té el problema de la dificultat experimental, és a dir, no sabem reproduir al laboratori el procés evolutiu.
I, perdoneu si estic una mica anticuat però la biologia no és el meu camp, en el sistema lògic al que estem socialment acostumats tot efecte a de tenir una causa i, si no estan disposats a acceptar el teu argument en qualitat d'autoritat, els nens insisteixen en la pregunta de perquè li ha donat a aquest gen per canviar... I, sincerament, m'és difícil poder-ho explicar.

Dan ha dit...

pd40. La que vull dir que cal explicar es la teoria de l'evolució, que sovint a classe no es dona.

carquinyol. L'han posat amb els llistins telefònics. ja he posat una actualització al post.

èlsinor. Que políticament incorrecte que tes (i quanta raó tens!)

Anna, gracies per l'enllaç. Fins i tot a biologia evolutiva teniu infiltrats?

sants Vas fer molt ben fet!!

esparver. Al laboratori no podem reproduir-ho... igual que no podem reproduir l'explosió de les supernoves o els camps magnètics de la superfície del Sol, però ningú posa en dubte les teories astronómiques. I no crec que sigui difícil d'explicar perquè canvien els gens. Això és exactament el que fa la teoria de l'evolució: explica com ho fan per canviar sense necessitat d'un ser sobrenatural que controli.

Anna ha dit...

Per cert, heu vist que es pot baixar aquest fantàstic llibre en pdf des del link de les edclaracions del degà que ha posat el dan? a la columna de la dreta es pot descarregar des d'un enllaç que porta a la pàgina de l'individu. Realment, les fotografies són impressionants... i les burrades que diu també!

Anònim ha dit...

A veure, intentaré explicar-me. M'és relativament fàcil ensenyar una orbita i experimentar l'atracció gravitatòria, però m'és molt més difícil explicar el canvi de carrega genètica que fa a dos individus de la mateixa especie diferents. Això converteix la paleontologia en una ciència descriptiva però no experimental. I per la nostra mentalitat les coses descriptives són difícils de fer entendre.
En canvi si que m'és fàcil simular, per tant ensenyar experimentalment perquè sobreviuen els més ben adaptats.

Dan ha dit...

Suposo que els mecanismes de l'evolució em semblen senzills i elegants perquè, com que soc biòleg, són el pa nostre de cada dia per a mi. Però sempre cal intentar mirar les coses amb perspectiva per adonar-se si es difícil de seguir o no.

krusty ha dit...

ARa q marxo de la facultad de Biologia arriben còmics i històries d'humor!!
Per cert, Dan vaig conéixer lo teu blog gràcies a la 1ra trobada de blogs ebrencs!! jo stava entre los assistents!!!
I aprofito x felicitar-te xl blog!! molt instructiu i interessant a parts iguals!!

El veí de dalt ha dit...

Aquest llibre podria estar a la secció de "Llibres per al bon cagar" (amb perdó) i penjat al costat del paper higiènic en els lavabos. Ajudaria a evacuar millor...Tot i que si els dibuixos són tan macos, sap greu eixugar-se amb ell...

Ulisses ha dit...

No coneixia l'existencia de llibres d'aquest estil...
Realment és patetic com algú pot escriure això al segle XXI!!!!´
És incomprensible per mi! Aviam jo sóc cristià, però això no vol dir que negui l'evidencia cientifica ampliament demostrada!

Salut!