dilluns, de juny 08, 2009

Mira que som suggestionables

L’altre dia comentava com algunes persones defensen aferrissadament la bondat de diferents tipus de medicines alternatives. Moltes vegades, aquestes actituds no ens diuen gran cosa sobre allò que defensen sinó sobre la persona que ho fa. De la mateixa manera que els seguidors d’un partit o una ideologia política sempre estan disposats a justificar les errades dels seus mentre que no perdonen res que tingui aspecte de corrupte en els altres. O enfront de la mateixa falta, els seguidors del Barça i del Real Madrid faran interpretacions absolutament diferents en funció únicament de qui ha fet i qui ha rebut la falta.

En realitat, si ens diem animals racionals és perquè tenim la capacitat de raonar, però això no vol dir que en fem gaire ús d'aquesta capacitat. Al final, els sentiments s’imposen i fan que veiem allò que volem veure, mentre que ignorem el que no coincideix amb les nostres expectatives.

A més, aquestes postures les podem mantenir contra les més evidents demostracions dels nostres errors. Hi ha qui creu fermament que determinada dieta li va curar el càncer, malgrat que també estava fent quimioteràpia. No aconseguiràs fer-li creure que la químio i no la dieta va ser el que va destruir el tumor.

Aquesta manera de ser es posa de manifest de manera particularment notable en algunes ocasions. Una d’elles és el dia dels innocents. Vaig topar amb una llista de les millors bromes que havien fet als països anglosaxons durant l’April fools, el dia 1 d’abril que és l’equivalent al nostre 28 de Desembre. I dues en particular m’han fet gràcia.

Una va ser l’anunci que va publicar Burger King l'any 1998 en el que anunciava el llançament d’un nou tipus d’hamburguesa pensada especialment per persones esquerranes: La “Whooper Esquerrana”. Segons afirmaven, aquesta hamburguesa contenia exactament els mateixos ingredients que la clàssica, però els feien girar 180º a l’hora de posar-los.

La cadena va rebre milers de sol·licituds demanant la nova hamburguesa esquerrana i també moltes altres que especificaven que volien l'original “dretana”.

Tota aquesta gent no deurien parar compte que una hamburguesa té forma rodona, i que girar els ingredients 180º vol dir simplement agafar-la i donar-li mitja volta. A part que costa entendre quina virtut tindria aquesta hamburguesa per les persones esquerranes (o quin problema tindrien els dretans).

Una altra broma va ser una notícia que va donar la BBC l’any 1976. Un astrònom, va anunciar que aquell dia, a les 9:47 del matí, els planetes Júpiter i Plutó s’alinearien d’una manera que farien que la gravetat a la Terra disminuís perceptiblement. També va afegir que les persones que en aquell precís moment fessin un bon salt, podrien experimentar durant uns instants la manca de gravetat. Un fet que no tornaria a passar en tota la vida.

El cas és que centenars de persones van trucar a l’emissora descrivint que efectivament havien experimentat aquella sensació.

Sospito que alguns seguirien afirmant-ho fins i tot desprès que els diguessin que era una broma. Després de tot ells “ho havien sentit”. Fins i tot és possible que algú acabés amb un argument que es fa servir quan les proves contra les conspiracions o contra tractaments que són una estafa resulten aclaparadores. Allò de “potser el que van dir era un engany, però alguna cosa va passar aquell dia, perquè jo ho vaig notar”.

I és que si els humans podem arribar a creure realment que estem flotar simplement perquè algú ho ha dit a la ràdio, de quina cosa no ens podem convèncer?

10 comentaris :

kika ha dit...

i aquesta defensa aferrissada de la medicina tradicional teva? què ens deu dir de tu? :-)

Carquinyol ha dit...

Com va dir alguna vegada el president d'EUA després de veure un programa de televisió estil Tele 5 : "aquesta gent no pot votar, oi?" ;)

Per cert, respecte En realitat, si ens diem animals racionals és perquè tenim la capacitat de raonar, però això no vol dir que en fem gaire ús d'aquesta capacitat. és ben normal. Si sempre féssim ús de la raó seriem vulcanians, no humans !!! :P

Dan ha dit...

kia. No es el mateix defensar una postura amb dades que la recolçen, que defensar una postura contra dades que la rebutjen. Oi?
:-)

Carquinyol. Vulcà segur que es un planeta que funciona millor, però que resulta menys interesant.
Llàstima que sigui tan difícil trobar el punt bo entre seny i rauxa...

Alasanid ha dit...

La que m'agradava i no has ficat és la dels cultius de pasta!!

El millor van ser les trucades que van rebre de gent preguntant a veure què havien de fer per tenir arbres d'espagueti, la resposta era clara: fica espaguetis amb salsa de tomàquet i hope for the best.

Marc ha dit...

Interessant article. Em fa pensar, tot i que potser no està relacionat, en els hipocondríacs. Sobretot la part de l'article sobre la broma de la gravetat.

Thera ha dit...

En part, tens raó quan dius que som suggestionables, i tant que sí, i com bé dius n'ha vàries mostres radiofòniques entre d'altres, i una altra cosa diferent és quan davant d'un fet com una malaltía un s'agafi al que sigui per sortir-se'n i si el camí es mitjançant alternatius i posant-hi fe a mi ja m'està bé. També és veritat que no tot és científicament demostrable, o encara no. Salut!

Júlia ha dit...

xDDD

Jo, el dia dels innocents, vaig fer-li creure a un amic que està molt posat en política que el Montilla havia dimitit xDDD Em vaig fer un fart de riue!! hahahahaha


Per altra banda m'agradaria dir que una mica de racionalitat faria que el món rutllés d'una manera probablement molt més adequada, però penso que el racionalisme pot arribar a ser tan extrem com absurd.


I... que bé ens ho passem fent innocentades! ^^

Joana ha dit...

De fet hi ha notícies cada dia que semblen innocentades. Som molt suggestionables i tant!. A mi de petita, des d'el Plà d'Urgell, un parent em va fer veure el mar, si això no és poder de suggestió, i jo sóc i era molt racional, tot i ser una nena petita!

Dan ha dit...

Alasanid. També és molt bona. Arbres d'espaguetti suissos!. I on trobar maneres de conrear-los. Es increïble!

Marc. Hi tant si hi està relacionat. Podem creure que estem malalts i acabar per aparèixer els símptomes. I a l'inrevés amb l'efecte placebo.

Thera. És normal que enfront de situacions dramàtiques facis el que calgui, fins i tot contra tota lògica. I si la suggestió funciona, genial. Més criticable és l'actitud d'estar disposat a creure's qualsevol cosa que no estigui demostrada, i a posar en dubte allò que si que ho està. I també n'hi ha d'aquests!

Júlia. El món, amb una mica de rauxa és un indret molt millor. Però una mica, que em sembla que tu ets un perill!
:-D

Joana: Tots ho som. És un fet intrínsec de la condició humana. L'únic que sorpren és com costa, de vegades reconèixer l'error. Que algunes persones creiessin que havien flotat fins i tot quan ja els havien dit que era una broma és el que resulta xocant.

bajoqueta ha dit...

No hi crec en segons què, i a mi que me donen droga pura i dura quan estic malalta, però reconec que hi ha gent que en moments necessita suggestionar-se en altres coses. I mira si els fa bé, benvingut sigue, mentre no faiguen mal a ningú.
Amb això de les bromes, molt bo lo de la no-gravetat jajaja.