dimarts, de juny 09, 2009

Misteriosos senyals del mar

Durant la guerra freda, la tensió militar entre l’OTAN i l'URSS es manifestava de manera particularment notable a les profunditats oceàniques. Les flotes de submarins es desplaçaven submergides durant setmanes mentre es vigilaven mútuament. El motiu era evident. Un submarí armat amb míssils nuclears podia situar-se enfront les costes de l’enemic i destruir les ciutats o les instal·lacions més importants en pocs minuts.

Per controlar millor el que passava es van establir unes xarxes de micròfons submarins al llarg dels oceans. El SOSUS (Sound Surveillance System) era el sistema dels americans i tenia hidròfons arreu, però particularment a l’Atlàntic nord. Penseu que cada vegada que un submarí soviètic sortia de la base de Murmansk havia de passar per la zona entre Noruega i Islàndia. En navegar per aquelles aigües, els sensors el podien escoltar i enviar altres submarins a seguir-los. Era un joc de guerra en que el principal era no fer soroll i escoltar als enemics.

El cas és que aquestes xarxes d’hidròfons detectaven tota mena de sorolls provinents de les fondàries marines. I amb el temps es va poder fer un catàleg important que permetia identificar l’origen del so amb tota precisió. L’espectre de so revelava si es tractava d’un submarí de la classe Akula, una balena geperuda (fascinant), un petrolier o un grup d’orques que anaven de cacera. Pràcticament tots els sorolls tenien un registre característic i conegut. (Aquí n’hi ha uns quants exemples).

Pràcticament tots, però no tots. I alguns dels sons registrats representen un misteri que encara no té resposta. El més famós potser sigui el senyal Bloop. Un so que es va captar l’any 1997 i que no correspon a res que nosaltres coneguem. Ara la gravació està disponible, i si la voleu sentir, aquí la podeu trobar. Cal tenir present que l’arxiu la mostra accelerada 16 vegades, de manera que el que sona com una bombolla, en realitat va ser més allargat en el temps.

Una dada interessant és la intensitat amb que es va emetre. A l’aigua el so pot recórrer grans distàncies, però és que aquest senyal va ser captat per sensors situats a 5000 quilòmetres de distància!

Com que el van detectar diferents hidròfons, s’ha pogut situar el seu origen al Pacífic sud. Al voltant de les coordenades 50° S, 100° W. L’altra dada és que el seu origen no sembla mecànic ni geològic. Més aviat sembla biològic, però no coneixem cap criatura que pugui emetre aquest so. En tot cas, ha de ser alguna cosa gran de debò.

Difícilment serà un mamífer. Hauria de sortir a respirar i un monstre tan enorme no passaria desapercebut. Hi ha qui ha proposat un pop o un calamar gegant de veritat. No els “petits” gegants de 20 o 30 metres sinó un de gran de veritat. Però la realitat és que no en sabem res.

De totes maneres, Bloop és el senyal més famós, però n’hi ha altres de registrats que tampoc tenen explicació. I si us dic la veritat, trobo més intrigant el senyal anomenat “Train”, que potser sona com el xiulet d’un tren, però que també podria ser la crida d’alguna estranya criatura submarina. O “Upsweep”, que es detecta periòdicament a diferents indrets del Pacífic, sobretot a la primavera i la tardor, encara que cada any menys freqüentment.

Si en voleu escoltar més, aquí teniu unes quantes. Podeu triar i especular sobre els orígens, però recordeu que les explicacions obvies ja s’han descartat. I recordeu també que hi ha moltes coses que desconeixem dels fons marins. (Cthulhu també sembla poc probable).

Al final, l’únic que podem concloure és que allà a baix hi ha alguna cosa, molt gran, que encara no hem vist mai i que pot emetre aquests intrigants sorolls.

13 comentaris :

kika ha dit...

osti! quina por! avui si que no m'atreveixo a clickar els links!

Dan ha dit...

No et tallis, que et perds el millor. Clicka i amb els altaveus a nivell ben fort.

Carquinyol ha dit...

I Godzilla també l'han descartat? Amb quines proves científiques han descartat Cthulhu ? Mira que més val assegurar-se !!

Jo crec que no hi ha cap criatura estranya, només que l'aigua (i la seva immensa memòria) de tant en tant ens ofereix sorolls de temps passats... :P

bajoqueta ha dit...

Quin mal rollo!!!
Jo és que a la platja molt a dins no vaig, sempre he cregut que algun bitxo se'm menjaria jajajaja

Arcangelo ha dit...

Ha estat sentir el Bloop i veure els tentacles facials del Gran Cthulhu movent-se... No havia arribat encara al tros on descartes l'opció, però no veig que té d'improbable una criatura extraterrestre amb poders inimaginables que viu en una ciutat a l'Antàrdida i que vol dominar el món.

neus ha dit...

Bon dia Dan, espero que no et faci res que hagi linkat un post teu (http://centpeus.blogspot.com/2007/01/migranya.html) al meu blog. Si hi tens algun inconvenient, m'ho dius, el trec i en paus :)
Gràcies!

Alasanid ha dit...

Quins misteris...

El més divertit seria enganxar algú amb altaveus a sota de l'aigua fent anar de bòlit als científics marins.

Dan, t'he enllaçat l'escrit aquest al meu escrit de demà que l'havia dedicat al SOFAR.

Joana ha dit...

És impressionant. Però els oceans són molt grans i perquè no algun èsser que encara té la sort de no haver estat descobert per l'home? Als fons abissals de ben segur que hi viu alguna cosa, a part dels bacteris, aquelles marques enormes que s'havien trobat, com si fossin cucs super gegantins, però com l'home no hi pot arribar...

Dan ha dit...

arquinyol. Elcs crits de Godzilla son ben coneguts. I curiosament, la zona on es va originar el só es propera on Lovecraft suggeria que reposava (temporalment)Cthulhu. Caldrà seguir les proves de ben a prop.

Bajoqueta, mira que a la platja hi ha bitxos molt atractius/atractives. De vegades ens deixariem menjar sense problemes!

Arcangelo. D'entrada jo no descararia res. Ben mirat, la realitat acostuma a ser més sorprenent que les fantasies més esbojarrades.

elur. Bon dia. No hi ha cap problema. Millora't

Alasanid. Home, doncs algun bromista tampoc ho descartaria. Que dins un submarí has d'avorrir-te força.

Joana. Espero que els trobin abans que no els causem l'extinció. Han de ser uns organismes fantàstics!

Panerot ha dit...

Hola,

Ja sé que dius que han descartat un origen geològic, però ... saps si han mirat espcíficament si es tracta d'algun fenòmen relacionat amb aquestes bombolles de metà que es desprenen dels sediments oceànics (una troballa relativament recent?.

Per cert, t'agrairia molt un post sobre aquest tema, el del metà als sediments. El trobo fascinant, però no en sé massa encara. Un post dels teus seria, com sempre, ben aclaridor ;)

Dan ha dit...

Panerot. Potser et refereixes a l'hidrat de metà? Ja en vaig parlar fa un temps.
http://centpeus.blogspot.com/2006/09/un-gas-inquietant.html
Si no es això m'ho dius. OK?

Panerot ha dit...

Si, justament això ... aquest post se m'havia "passat". Gràcies per fer-me'n sabedor. Per cert, que és molt bo, el post.

Júlia ha dit...

UUuauuu!! Que fort!! Ostres, és INCREÏBLE!!

M'he flipat molt escoltant els links!!
De fet, n'hi havia un que et permetia escoltar un so que havien anomenat Julia... no és precisament bonic xDDD Sembla algú ben dematí estirant els braços i badallant molt hahahahaha


Ostres, Dan, un dels articles que més he gaudit fins ara!!

Em sembla que si les teves explicacions no fossin virtuals, t'ompliríem tots de petons!!