dilluns, de gener 04, 2010

Un virus per la fatiga crònica

Algunes malalties resulten particularment empipadores per la seva dificultat en el diagnòstic. No sempre hi ha un test o una anàlisi que permeti identificar sense dubtes el problema que presenta el pacient. I entre aquestes malalties destaquen algunes com la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica. Quan es dona un possible cas, el metge ha de discriminar entre un cansament normal causat per motius raonables, un cansament anormal associat amb la patologia, i un pacient perepunyetes que vol la baixa per la cara (que també n’hi ha). No és fàcil i, a sobre, fins fa poc es dubtava de la mateixa entitat d’aquestes malalties, de manera que si estaves afectat, a sobre havies de tenir sort amb el metge que et visités.

I finalment hi ha el problema més bàsic. No sabem com tractar-les, principalment perquè no sabem quina és la causa. Hi ha hipòtesis, teories i línies de recerca en marxa, però encara no hem tret l’aigua clara.

Però un treball recent sembla que ha donat alguna pista que potser sigui la bona. Uns investigadors han identificat un virus que estava present en la majoria de malalts diagnosticats amb “síndrome de fatiga crònica” i que és pràcticament absent del tot en la població sana.

Aquesta síndrome està associada, com el nom ja indica, amb una sensació de cansament que no es recupera en descansar. El cansament no és simplement físic. També és un estat d’esgotament mental que no fa sinó empitjorar. Qualsevol activitat resultat extenuant i amb freqüència s’associa a dolor a les extremitats, insomni, deteriorament de la memòria i un grapat de símptomes que fan la vida realment difícil.

Durant molt temps s’ha sospitat que algun virus podia estar implicat en aquesta síndrome. S’ha investigat alguna possibilitat, com l’Epstein-Barr i altres, però sense resultats clars.

Fins ara, que han identificat un virus anomenat XMRV en sang de més de la meitat dels pacients (concretament en el 67% dels afectats) mentre que les persones sanes no tenen. Aquest nom tant poc interessant són les sigles de “xenotropic murine leukemia virus–related virus”, és a dir, un virus que causava leucèmia en ratolins.

És interessant perquè es tracta d’un retrovirus. Això és, un virus que fa servir RNA com material genètic i que quan infecta les cèl·lules, converteix el seu RNA en DNA. Un DNA que entrarà dins el genoma dels afectats i començarà a fer copies i a infectar més cèl·lules. Fins ara coneixíem uns quants retrovirus, però només tres que causessin malalties als humans. Un era l’HIV, el virus de la SIDA. Els altres eren l’HTLV 1 i 2, que causen leucèmies i limfomes de les cèl·lules T. Si les dades es confirmen, podrem afegir l’XMRV a la família de retrovirus que ens putejen.

No el van buscar perquè si. Ja havien vist que molts malalts tenien un defecte en els mecanismes de defensa cel·lular contra els retrovirus, de manera que infeccions per aquests agents eren una possibilitat real.

En realitat, el fet d’haver identificat el virus no vol dir que tinguem una solució immediata, però ara s’obren moltes possibilitats. Podria ser que ell causés directament la malaltia sinò que fos la reacció immunitària desencadenada la causant. També caldria entendre perquè hi ha malalts que tenen la malaltia i no tenen el virus. Potser hi ha altres virus similars, però al menys ara ja sabem per on buscar. A més, ja s’ha començat immediatament a buscar el virus en malalties similars com la fibromiàlgia.

I sobretot, (de nou: si es confirma), potser podrem disposar d’un mètode diagnòstic fiable per diagnosticar la malaltia. Un fet que facilitaria extraordinàriament la vida dels malalts i la feina dels metges.

La recerca mèdica es fa a base de petits passos, però alguns d’aquests petits passos són realment molt grans!

13 comentaris :

Frannia ha dit...

I tan necessaris! La salut encara és el nostre taló d'Aquil·les, no trobes?

Carme Rosanas ha dit...

El primer pas, que és el diagnòstic ja és molt. Aquest és el primer entrebanc que tenen els afectats... ningú els entén ni metges ni no metges i sembla que facin comèdia. Si es pot diagnosticar bé, ja és important.

Arcangelo ha dit...

Per saber cap on anar, cal saber d'on venim.
M'ha fet gràcia que hi hagués un virus que es digui HTML, com el llenguatge de programació web més senzill.

Clidice ha dit...

ja és una sort que s'acabi amb allò dels "nervis" en tantes persones. Si més no ara ja existeix un cert respecte per la gent que pateix aquestes malalties.

Alepsi ha dit...

Uhm... trobo una gran notícia aquesta! Tot el que sigui clarificar entitats nosològiques concretes a través del descobriment (o l'apropament en aquest cas) de la seva etiologia és un molt gran avenç!!!

Yujuuuuuu!

I sobretot és important de cara a que les persones afectades puguin dir, per fi, que realment estan malaltes!!! I tots aquells que els diuen coses com "bah, això és psicosomàtic... en realitat no tens res" per fi callaran la boca!!!

mar ha dit...

una molt bona notícia per començar l'any sense dubte!
Tant pels malalts com pels que hi conviuen... viure amb una malaltia ja és prou complicat i si és 'fantasma' encara més...

Ara haurem de tenir paciència i veure cap a on enfilen les investigacions...

Dan ha dit...

Frannia. I tnt. És el problema d'estar vius. :-D

carme. Per tothom serà una gran tranquilitat. També pels metges, que han de diagnosticar una cosa molt dificil d'identificar.

Arcangleo. Ostres. Era un error. En realitat es HTLV (per Human T-lymphotropic virus) Ja ho he arreglat. Haurà sigut el meu inconscient, o el potser el corrector del word. :D

Clidice. És que això de "son els nervis" es fa ervir massa, de vegades.

Alepsi. Si més no, una proba permetrà destriar els realment afectats dels psicosomàtics.

mar. Realment, com deien a la marató de tv3, es important tenir clar contra que es lluita.

Sergi ha dit...

Mentre anava llegint pensava que això era una gran notícia, però tu cap al final ja dius el que em venia al cap. A priori pot ser una mala cosa que es tracti d'un retrovirus, perquè són espavilats i ens costa combatre'ls, però mirat fredament, sempre és millor saber qui és l'enemic i conèixer-lo molt bé, de manera que podem començar a treballar per posar-hi remei. Potser els afectats per aquestes síndromes no podran gaudir dels resultats d'aquesta investigació, però en generacions futures estic segur que serà de gran utilitat tot aquest coneixement.

Ostres, ja sé que he estat molt temps sense passar per aquí, però cada cop que et llegeixo em venen ganes de felicitar-te per la manera que expliques les coses. Ben explicada, fins i tot la ciència sembla una cosa fàcil.

I per cert, ja sabia jo que això de l'html era una mena de virus, hehehe. Comences posant les lletres en negreta, penjant algun giny, i t'acabes fent una plantilla nova pel blog. Com enganxa!

Dan ha dit...

he he. Si que te comportament viric l'html!

Anònim ha dit...

Benvolgut Centpeus: BI speaking! M'has posat molt fàcil donar-te una pista per saber qui sóc. Però em reprimiré una mica. Ja falta póc. Quines casualitats té el món blocaire!

Dan ha dit...

benvolgut (o millor benvolguda?) BI. Tinc una seriosa sospita, però reconec que aquesta pista em deixa ben desconcertat. Segueixo donant-li voltes.
(O potser estic errat del tot, malgrat el far que creia que m'il·luminava!)

Anònim ha dit...

Si voleu més informació sobre el retrovirus XMRV, aneu al link: http://www.ligasfc.org/index.php?name=News&file=article&sid=288

Tot plegat és molt interessant. Ara falta veure si la Geli permetrà que s'investigui aquest tema aquí o ho boicotejarà com tot el que te que veure amb la Fibromialgia i la Síndrome de Fatiga Crònica.

Nica ha dit...

Amb petits passos es va fent el camí ;-). Em sembla una notícia realment bona pels pacients, i que obre les portes a noves claus moleculars en altres tipus de malalties que semblen psicosomàtiques. La virologia sempre m´ha semblat fascinant des de quan l´estudiava a la carrera, tanta "promiscuitat" molecular no pot haver sorgit per casualitat ;-).