dijous, de setembre 30, 2010

"Perillosíssims" Chemtrails

Una de les teories de la conspiració més divertides és la dels “chemtrails”, la que afirma que les esteles que deixen els avions són part d’un programa secret de fumigació a gran escala per... bé, no tinc gaire clar el perquè. Per canviar el clima, per causar malalties, per disposar de control mental sobre la població. Tan se val, l’important és que són molt dolentes i responen a obscures intencions.

Si mires a Google trobes moltes pàgines alertant sobre els perills dels chemtrails i fins i tot l’Iker Jiménez els hi ha dedicat un programa. Tot plegat no deixa de ser sorprenent ja que la formació de les esteles dels avions és un fenomen ben conegut i que sabem que el causa la condensació del vapor d’aigua generat pels motors dels avions i també algunes parts de l’avió que causen canvis sobtats de pressió a l’aire i, si aquest té molta humitat, condensa i genera l’estela, que no deixa de ser un núvol (encara que ben particular).

Pensar que allò són productes químics deixats anar amb mala idea és una mica paranoic, però podria ser veritat. Després de tot, de conspiracions si que n’hi ha hagut unes quantes al llarg de la història. Des que uns quants es van agrupar per matar Juli Cèsar fins a les xarxes terroristes que fan atemptats en trens i avions.

Però per considerar seriosament una teoria de la conspiració cal que els arguments que donin tinguin un mínim de solidesa. I la veritat és que la dels chemtrails és de les menys sòlides que hi ha.

Per exemple, afirmen que el nombre d’esteles està augmentant sospitosament en els darrers anys. De fet, el que ha augment molt és el tràfic aeri en general. Per tant, no té res d’estrany que s’observin més esteles d’avions. Potser és que les companyies low cost col·laboren en la conspiració?

També diuen que les esteles duren molta estona. Que una estela normal (una comtrail) desapareix en pocs minuts, mentre que les tòxiques duren hores. Aquest és un bon exemple d’algú que parla sense conèixer gaire el tema. D’on ho han tret que duren pocs minuts? Una estela durarà més o menys segons les condicions meteorològiques. Sobretot depenent del vent que faci allà dalt. La seva composició tindrà poquet a veure.

Les trajectòries de les esteles semblen estranyes, paral·leles i entrecreuades. Aquesta és bona, perquè com poden ser sinó? Les esteles o bé són paral·leles o bé s’entrecreuen en algun moment. I que siguin paral·leles és normal considerant que els avions no volen per on els fa més gràcia sinó que segueixen trajectòries ben determinades. Al cel, encara que no les veiem hi ha “carreteres” i “autopistes”. En aquetes zones les esteles aniran unes al costat de les altres.

També diuen que tenen colors estranys, irisats. Una vegada més això és exactament el que s’ha d’esperar en el cas del vapor d’aigua normal. Els núvols molt prims ja ho fan això de difractar la llum del Sol i agafar color bonics. Per no parlar dels colors dels núvols durant les postes de Sol. I això no indica en absolut que estiguin fets per productes misteriosos.

I el millor és quan afirmen que les han analitzat i que hi ha trobat alumini i barium (suposo que volen dir bari). El que no he pogut trobar enlloc és qui i com va fer aquestes anàlisis. De fet, sospito molt que no ho ha fet ningú i que es limiten a repetir-ho sense el menor esforç per entendre el que diuen.

Tot plegat conté les típiques característiques de les teories de la conspiració. Una amenaça (indeterminada) feta per grups o persones (indeterminats) descoberta per investigadors (indeterminats) que han fet unes anàlisis (indeterminades) i que es confirma per un seguit de dades intrigants (de fet no ho són d’intrigants) que indiquen que estem molt amenaçats.

Tot plegat només indica que hi ha qui s’ho creu tot sense fer servir la neurona amb un mínim d’esperit crític. O que no té dos minuts per buscar informació d’algú que hi entengui. I es que si per fenòmens meteorològics te’n refies més de conspiranoics.com enlloc de preguntar-ho a un meteoròleg per exemple...

12 comentaris :

Carquinyol ha dit...

Realment la gent vol veure coses on no hi ha res a gastar, i a més hi ha molta que s'avorreix massa i que es dedica a propagar aquesta colla de mentides.

Per cert, en breu et vindran a buscar dos senyors amb ulleres de sol i vestit negre, només per fer-te tres o quatre preguntes de rutina. No et preocupis res, però no et resisteixis.

McAbeu ha dit...

Com sempre, la versió "conspiranoica" és molt més divertida que la real i contra això els científics no hi teniu res a fer. ;-)

Marta Contreras ha dit...

No sé si hi té molt a veure, però el que fan els xinesos d'escampar els núvols per netejar una mica la ciutat, això és cert, no?

Clidice ha dit...

els conspiranoics solen ser esgotadors, i el mal és que articles com el teu, tan aclaridors, no els convenç mai. podríem dir que ja han "estat abduïts pel costat fosc" ;)

Dan ha dit...

Carquinyol. Cap problema. Ja tinc les ulleres anti-neuralitzador a punt.

McAbeu. Cert. Però no deixarem d'insistir de tant en tant.

marta. Allo es cert, però és diferent. "Sembren" els núbols amb microparticules per iniciar la formació de gotes i intentar que plogui. de vegades funciona.

Clidice. però són monos. S'ho creuen tot tant cegament que resulten entranyables.

Clidice ha dit...

Si, la veritat és que els acabes agafant carinyo :P

Per cert, avui t'hem "criticat" una mica a Ràdio Esparreguera, aquí, no ens ho tinguis gaire en compte ;)

Dan ha dit...

Mare de Déu! Quin honor! I que bé que us ho heu passat. Ei, moltes gracies!!!!

Clidice ha dit...

les gràcies a tu, per la teva tasca i per la forma com la duus a terme, nosaltres només hem xalat amb la teva obra :)

Alasanid ha dit...

Orgones, la solució són els orgones. Es carreguen les chemtrails i a més eliminen totes les radiacions electromagnètiques properes.

La veritat... Si algú ens volgués tirar coses rares s'asseguraria que no es notés XD

Gerard ha dit...

Jo he optat per passar. Ja me n'he cansat d'intentar corregir persones amb idees fixes equivocades, perquè per experiència sé que és impossible. Una persona canvia de idea si vol, i són molt pocs els que no se senten ofesos si els dius que estan completament equivocats.
Si algú vol la meva opinió la donaré, llarga i estesa, però si no, prefereixo ignorar-ho.

Dan ha dit...

Alasanid. He he. Un bon paraigües d'orgones i tots tranquils!

Gerard. En realitat tens raó. No hi ha pitjor cec que el que no vol veure-hi. Però al menys que no els sigui fàcil escampar idees paranoiques.

Anònim ha dit...

ya os lo encontrareis ya!!!!!!!!!!!!! os pensais que la vida es bonita y maravillosa,anda creeros todas las mentiras!!!! vosotros mismos!!!!!