divendres, de febrer 17, 2006

Dietes mil

Alguna vegada ja vaig comentar que el tema dietas em posa com nerviós. És que normalment m'empipa llegir masses tonteries juntes. A veure! de vegades si que cal fer alguna dieta. I una dieta sana és bàsica per mantenir un bon estat de salut. Però és que arriben a dir cada cosa...
Per exemple, en una web hi ha un llistat de dietes. Hi trobo les dietes de l'entrepà, la de la NASA, la del prèssec, la de la Clínica Mayo, la del te roig, la depurativa, la balancejada... Totes afirmen ser exactament la que necessites, la que et farà sentir millor, la que et permetrà perdre "aquells quilos de més", i tant sols en tres setmanes!!.
Potser el mateix fet que n'hi hagi tantes de diferents ja hauria de ser un bon indicador de que no serveixen per gaire res. Si alguna fos realment efectiva, tothom la faria servir i no se'n parlaria més. La meva avia va fer moltes dietes en la seva vida. Perquè? Doncs perquè cap va funcionar. Oh! Si! D'entrada si que li feien perdre alguns quilos, però sempre els recuperava molt rapidament. Quines coses. Sembla que al cos no li feia gràcia que l'intentessin enredar.
I el fet que li expliqués com funcionava el metabolisme energètic..., els mecanismes de compensació..., l'equilibri nitrogenat..., tot allò que explicava perquè les dietes no funcionen ni poden funcionar, no servia de res. Ella coneixia algú que tenia un amic a qui li havia anat tant bé... I, és clar, els altres cinc-cents als que no havia anat bé eren tant sols un detall anecdòtic que no calia ni esmentar.
Em sap greu. Certament el cós te un marge de variació de tres o quatre quilets, amunt i avall. Però més enllà ja no es pot modificar amb cap dieta que no sigui un atemptat per la salud. I cal vigilar, perquè algunes dietes mereixerien ser denunciades. Son realment perilloses.
Si no tens cap malaltia, la dieta ideal és sencilla: menjar una mica de tot i molt de res. Fer-ho de la manera més plaent possible i amb les persones amb qui millor t'hi trobis. Tambè es podria resumir amb un..."fer servir el sentit comú".
I per tenir un cos més atractiu en plan model de calendari, doncs el que fan les models: fotos retocades!

7 comentaris :

Anònim ha dit...

A mi també és una cosa que m´indigna, Dan... si cadascú és genèticament (entre d´altres més coses) diferent, i té el cos que té, perquè voler canviar-ho i assemblar-se a uns estàndards que són ficticis? És més, crec que aquestes singularitats que tenim, com ara un quilet amunt o avall, són el que ens fa diferents i interessants als ulls dels altres... una cosa és fer dieta per motius de salut, l´altre per requeriments estètics, que amb la salut no s´hi juga!

Dan ha dit...

Sempre es una questio de seny. Un es pot arreglar, cuidar i posar guapo. pero d'aqui a maltractar el metabolisme...

Anònim ha dit...

Tant de bo et deixessin parlar 5 minutets després d'aquests anuncis clarament falsos que fan per TV.

Salut!!

Anònim ha dit...

Oh!, se m'oblidava: parla algun dia de lo bo i dolent de l'exercici.

Salut!!

Dan ha dit...

Ei, seria molt dicertit... pero segur que no ens deixarien parlar.
Lo de l'exercici m'ho apunto. tambe hi ha piles de mites.

Anònim ha dit...

El problema és que la gent s'ho creu tot! Si ambuna dieta equilibrada i una vida san ji n'hi ha prou... a més, si la natura t'ha fet d'una manera... doncs deixa-ho, coi! qu ella és sàbia!

Anònim ha dit...

Ostres... m'he estat mirant aquella web de les fotos retocades... Es esfareidor.
El pitjor és que hi ha dones que creuen que aquella bellesa és natural, que aquells cossos són així per genètica.
I després ens trobem amb anorèxies i bulímies.