De vegades hi ha coses que costen d'entendre. Potser son les modes, o les inércies que costen de trencar, o la desconfiança per allò que és nou. No ho se. Però costa entendre perquè en aquest país, amb una mitjana de dies de sol altíssima, no és façi servir l'energia solar més que anecdòticament. I això quan sembla que la conciència sobre el canvi climàtic ja està arrelada, que l'ecologisme es un valor que es té en compte, que no som una societat tant-se-m'en fot.
Ara sembla que hi ha una tendéncia a incloure a les ordenances municipals la incorporació de sistemes de captació i ús de l'energia solar. I es mostren unes dades en les que la superficie de plaques de captació s'ha multiplicat per deu o més en els darrers anys.
Potser si que ha augmentat, però encara és patèticament ridícul l'us que en fem aquí. Recordo la sorpresa que vaig tenir fa uns anys en veure els terrats de les cases d'Atenas. Hi havia milers de plaques solars térmiques. Practicament tots els edificis en tenien! I aquí, es gairebé anecdòtic (per molt que la anècdota sigui ara més gran que fa uns anys).
L'energia solar es pot aprofitar de dues maneres diferents. Plaques fotovoltaiques, que generen electricitat a partir de la llum del sol (la foto de la dreta), i plaques térmiques, que serveixen bàsicament per escalfar dipòsits d'aigua sanitària (la foto de dalt). Aquestes segones son les que a Grècia fan servir massivament i és un sistema ben senzill. Es fa circular aigua per unes tuberies negres i sota un vidre que fa de cambra de calor. L'aigua s'escalfa molt i es guarda en un dipòsit. Cost energétic: zero.
Però segueixo amb la pregunta. Perquè aquí no? El que diuen els arquitectes, que encariria la construcció em sembla bàsicament una presa de pel. El preu dels pisos es desorbitat, però per uns motius que tenen poc a veure amb el cost real i molt amb l'especulació. Sospito que el preu d'afegir una instalació d'energia solar seria menor que la comisió de alguns dels molts intermediaris.
Les plaques fotovoltaiques potser son més cares i el sistema més complex. Però tot i així, al menys tots els edificis de l'administració haurien d'estar ja equipats amb aquestes plaques. No unicament alguns de nova construcció i disseny futurista.
Potser va arribant l'hora de parlar menys del medi ambient i de fer alguna cosa però de veritat.
3 comentaris :
No només això: per què hi ha incentius per demanar hipoteques i no plaques solars? Per què ni els edificis públics (dutxes d'equipaments esportius municipals inclosos) no n'hi ha? Per què a Suècia hi ha moltes més plaques solars que aquí tot i tenir èpoques amb sis hores de llum solar (que no de sol)? Jo només se m'acut una resposta: el negoci de les elèctriques. No veig ningú més que hi pugui guanyar. Tota la resta del país hi perd.
Si no s'aplica és per un doble motiu, perquè des de les empreses energètiques no interessa (encara) i les seves sucursals polítiques només fan coses de cara a la galeria i perquè és tan còmode estar a casa amb tot fet i no moure's. A la gent no li importa una merda, però quan el problema sigui seriós tots a córrer de pànic.
Si. Tristament tots arribem a la mateixa conclusió. Es pot fer, però els qui poden pasen. Un dia haurem de deixar d'acceptar les excuses que ens donen.
Publica un comentari a l'entrada