dilluns, de febrer 20, 2006

Uns bancs diferents

Hi ha noticies que desperten sentiments contradictoris. Per una banda penses "que bé que algú faci alguna cosa" però per una altre et dius "Deu meu, que malament anem si ens cal això!". Doncs una cosa així m'ha passat quan he llegit que el govern de Noruega pensa fer el banc de llavors definitiu pel "dia del Judici final".
Però, que és un banc de llavors? Doncs una bona manera de fer alguna cosa per preservar la biodiversitat, almenys la dels vegetals. Molts jardins botànics recullen llavors, tantes com poden, i les guarden desecades i congelades (criopreservades) de manera que en un futur estigui garantida la possibilitat de tornar a plantar plantes de totes aquestes espècies.
Això és una iniciativa que pot garantir la biodiversitat en el futur, però tambè és molt important per mantenir espècies de vegetals útils pel consum humà que es van deixan de banda, especialment en paisos pobres i pels petits agricultors. D'aquesta manera poden tenir accés a llavors fora del circuit de les grans multinacionals.
Però els bancs aquests son cars de mantenir, i poden tenir un nombre limitat de llavors. Fins i tot algun d'especialment ambiciós, com el "Millenium Seed bank" d'Anglaterra, contindrà "sols" 24000 llavors de plantes diferents. Us semblen moltes? Doncs no, tant sols hi ha les de la Gran Bretanya (menys del 10% del total d'espècies vegetals).
Però sembla que a Noruega volen fer un gran banc on hi guardaràn mostres de totes les llavors presents en els bancs que ja hi ha (uns 1400 arreu del món). La gràcia és que ho faran en una gran cambra cuirassada, subterrània i al nord del país, a les illes Spitzbergen, sota el terreny gelat. Això hauria de resistir millor que la resta dels bancs i permetria tenir un reservori d'aquest material genètic en cas de catàstrofes globals.
És una bona iniciativa, molt millor que no fer res. Però insistèixo: és trist que ens facin falta iniciatives així.

6 comentaris :

Anònim ha dit...

És una molt bona idea i pràctica a més, perquè per mantenir les llavors no es necessiten (crec) unes condicions massa sofisticades (a part d´una humitat i temperatura acceptables)... si que és trist que s´hagi de fer això, però com a mínim... s´està fent ;-)

Dan ha dit...

Si que es bona idea, si.
Ah! I les condicins son desecades i congelades. Aixi es veu que aguanten la tira. Cada no-se-quants anys en fan germinar unes quantes per comprobar la viabilitat i en tornen a guardar un miler de llavors fresques.

Anònim ha dit...

També s'ha parlat de fer una espècie d'arca de noé de totes les espècies animals conservant òvuls i esperma, o alguna cosa així. No sé com està el tema.

Dan ha dit...

Berta, no cal patir. Mentre els llauradors segueixin intercaviant les llavors, no els caldra recòrrer a sistemes mes terbols. I al menys els bancs ens aseguren que sempre quedara alguna llavor per anar tirant.

enquestadro, amb els animals es mes complicat. No se si ja fan alguna cosa o tot son idees de futur. I es que les llavors son tant practiques...

Alae ha dit...

A mi la pregunta que m'ha sorgit és això del Judici Final!! No cal,no? Amb "final" ja n'hi ha prou.
Dan, gràcies per ensenyar-nos tantes coses

Dan ha dit...

Hola Alae! Lo del Judici final era per la traduccio de la nota de la BBC que parlava del "Dooms day". Però si: Amb final ja queda prou clar.