dijous, de novembre 18, 2010

Setmana de la ciència, polseres i presentació a Puigcerdà

Estem en plena Setmana de la ciència. Uns dies dedicats a parlar, explicar i experimentar la ciència i en la que hi ha un bon grapat d’actes relacionats. Des de jornades de portes obertes als centres de recerca fins a tota mena de xerrades i conferències. Entre elles, una que faré aquest dissabte a Puigcerdà. Aprofitant l’avinentesa tornaré a parlar dels “mites de la ciència”, de manera que si us ve de gust ja ho sabeu.

Una setmana dedicada a promoure la ciència semblaria innecessària, però ha sortit una notícia que ens recorda que encara queda força feina a fer per fomentar un mínim de cultura científica. El tema és el de les famoses polseres Power Balance, que a la propaganda asseguren que “contenen un holograma dissenyat per ressonar i respondre amb el camp d’energia natural del cos”. Suposo que un dels motius deu ser que aquesta frase no te absolutament cap sentit, però el cas és que la Junta d’Andalucia ha multat als fabricants (que tenen la seu a Marbella) amb una sanció de 15.000 euros per “publicitat enganyosa”.

El negoci no està malament, sobretot si considerem que n’han venut més de 300.000 unitats.

I aquestes eren les que estaven de moda. Tant que fins i tot la que va ser anomenada Ministra de Sanitat en portava una (...?). Però de invents similars n’hi ha més., com aquesta altra polsera que funciona amb "teràpies magnètiques d'infrarojos (que deu ser això?) que reequilibra l'energia cel·lular del cos". I més que en seguiran sortint mentre el personal sigui tant crèdul.

La veritat és que quan llegeixes aquests anuncis, o quan topes amb gent que dona per certes coses impossibles, conspiracions terribles i paranoies diverses m’entren ganes de ser dolent i inventar-me una d’aquestes ximpleries. Només per veure si el personal realment s’ho empassa. Una cosa com el desig d’inventar-te un acudit, explicar-lo, i esperar a veure si algun dia algú te l’explica a tu.

No patiu. Si un dia ho faig sereu puntualment informats :)

Potser algun dia faré la trapelleria. Mentrestant seguirem amb coses més normals com la setmana de la ciència. Al final, les coses que descobrim amb el mètode científic són molt més interessants que preses de pèl com les polseres que et milloren el balanç de no-se-quina energia vital.

(I això. Si esteu dissabte per Puigcerdà i voleu parlar de ciència. A les 18:00 al Museu Cerdà parlaré dels mites de la ciència. Així ja hauré fet presentacions de llibres per terres de Barcelona, Tarragona i Girona. Em falta Lleida. A veure si ho arreglo)

10 comentaris :

Carquinyol ha dit...

La tecnologia magnètica d'infrarrojos és molt coneguda pel centre i nord d'Europa i, en general, aquells països que pateixen baixes temperatures durant llargues temporades a l'any. Aquesta tecnologia permet allargar la vida útil dels objectes magnètics ja que evita que les particules magnetiques (magnetons) s'agrupin en aquelles àrees on la temperatura és més elevada.

Aquest és el secret de que, per exemple, els imans dels mobles de l'Ikea, tot i ser més petit, siguin més eficients (tot i que a les nostres contrades no ho notem perquè les altes temperatures ho dissimulen i, fins i tot, són les responsables d'un menor rendiment puntual).

:P

T'ho procura't alguna font d'infrarrojos (magnètica o no) que segur que a Puigcerdà farà fresqueta i, com et descuidis, se't quedarà cara d'holograma...

:P

Núria ha dit...

Ostres, ja vaig veure que pujaves a Puigcerdà aquest cap de setmana. No hi seré, marxo cap a Barcelona. M'hauria agradat anar a la teva conferència. Ja veus, uns pugen i els altres baixen!!!
Això de les polseres, millor aquestes de colorins tipus "goma de pollastre" que estan de moda entre els més petits. No porten energia ni revitalitzen però són molt divertides!!

Dan ha dit...

Carquinyol. Mmmmm. Aleshores els imans d'Ikea revitalitzen l'energia cel·lular!
:P

Núria. Vaja! Un dia que pujo i vas i marxes! ;D

Salvador ha dit...

A principis dels 60 hi havia a botigues d'Andorra polseres medicinals, crec recordar que eren de coure. Res de nou sota la capa del sol. Només va canviant el format i la publicitat, ara són de coure, després magnètiques, més tard amb holograma ressonant...

Dan ha dit...

Són un clàssic. Jo en recordo unes dels anys ...80? que tenien unes boletes als extrems. També superfantasticas per curar-ho tot i revitalitzar-ho tot.

Laia ha dit...

Doncs que vagi molt bé la conferència!!! Destrossa el mite dels espinacs!!! ;-)

Jo amb pràctiques i parcials no he tingut temps d'assitir a una activitat que feien per aquí al campus en motiu d'aquesta setmana... Cada any igual, ai!

Clidice ha dit...

Bona sort amb els "bolos"! I té el seu què això de la ministra de sanitat, vénen ganes de sortir corrents o dir allò de l'Eugenio: "pero hay alguien más?".

Joana ha dit...

Ja vaig veure que vas a Puigcerdà. A veure si em puc quedar, hauré de ser allà dalt, però no sé si podré arribar i després baixar a Barcelona tard i cansada. Aquest dissabte massa coses allà dalt i no puc anar a totes!!!!
Jo en tinc una d'aquestes polseres, de les autèntiques Power Balance! Ara fa mesos que no me la poso, pensava que tot això ja havia passat. És com portar qualsevol altra polsera, simplement per adornar. No he pensat mai que em dongui més equilibri, el que és patós i cau ja es pot posar el que sigui, sense polsera ja esquiava igual que amb la polsera. Si te la regalen fa lleig no potar-la!

Alasanid ha dit...

I els científics conspirant per amagar aquests coneixements!! Segur qe és perquè les farmacèutiques els fan mantenir els secrets ben guardats.

Ben mirat és un bon sobresou per un doctorant i fins i tot per gent amb un doctorat...

Dan ha dit...

Laia. Espero que vagi bé. En tot cas, un trinxat de la Cerdanya mel penso cruspir.

Clidice. Ha ha. Si senyora. Això és fer "bolos". I és tant divertit...

Joana. Ei, però que portis la polsera no es tant greu. Que tu no ets ministra de sanitat!

Alasanid. Es que els científics som una màfia a la foscor :D