dimecres, de gener 17, 2007

Correspondència extraterrestre?

De vegades hi ha tocs d’humor magistral. Bromes espectaculars que mereixen treure’s el barret tant sols per la feinada que s’han pres en preparar-les. I d’aquestes, n’hi ha una que van fer al 2001 que mereix el meu aplaudiment. Tot i que el més fantàstic és la literatura que van muntar al seu voltant els amants de les conspiracions extraterrestres.

La història comença d’una manera molt seriosa l’any 1974. Aleshores, i en una mostra de l’incurable optimisme dels humans, es va enviar a l’espai un senyal de ràdio que si alguna vegada era interceptat per una intel·ligència extraterrestre li donaria informació sobre nosaltres.

El missatge es va transmetre des del radiotelescopi d’Arecibo, el més gran del món, i consistia en una sèrie de polsos de ràdio en sistema digital. Com si fos una llarga seqüència de 1 i 0. La gràcia era que el nombre de polsos era d’exactament 1679. En teoria, un extraterrestre espavilat s’adonaria que 1679 tant sols es pot dividir per dos nombres primers, el 23 i el 73. I si es disposa la seqüència en una matriu de 23 x 73 apareix tota la informació. Es poden observar els nombres de l’1 al 10, s’hi veu una representació d’un ésser humà, una doble hèlix simbolitzant l’ADN, el nombre atòmic d’uns quants elements, la població de la Terra, una representació del sistema solar i finalment un esquema del radiotelescopi amb que es va enviar el senyal.

Qui sap si algun dia algú ho rebrà i serà capaç d’interpretar-ho. El senyal estarà molt temps viatjant per l’espai i una hipotètica resposta també trigaria molt fins que ens arribés.

Però hi ha qui creu que la resposta va arribar l’any 2001, i contra el que seria raonable esperar, no va fer-ho en forma d’emissions de ràdio, sinó que la van deixar... en un camp de blat!

De vegades han aparegut curiosos cercles cada vegada més sofisticats en sembrats d’Anglaterra i dels Estats Units. Hi ha qui parlava del misteri dels cercles dels sembrats i es van proposar teories més o menys imaginatives fins que va aparèixer la veritat, que era previsiblement simple. Uns quants amics es dedicaven per la nit a fer els cercles amb eines tant senzilles com estaques i cordes. Curiosament, malgrat que alguns van reconèixer la seva responsabilitat, les teories sobre el “misteri dels cercles” van continuar.

I el més treballat va ser al 2001, quan en un camp al costat de l’observatori de Chilbolton va aparèixer una versió modificada del missatge d’Arecibo. Si llegim correctament les modificacions, entre els elements atòmics que descriu apareix el silici, l’hèlix d’ADN resulta ser una “triple” hèlix i el sistema solar és diferent. També el nombre d’habitants és molt més gran i el sistema de transmissió és completament diferent.

Ràpidament s’intueixen dues possibilitats. L'òbvia és que uns estudiants amb ganes de broma van passar la nit esclafant el blat per fer el missatge. Desprès de tot, la nova informació respon justament al que s’espera dels ET’s en qualsevol obra de ciència ficció. Una química basada en el silici, un origen misteriós, un ADN més complex que el nostre. En realitat això de la triple hèlix sembla curiós, perquè un ADN així no tindrà més informació. Tant sols servirà perquè les cèl·lules es divideixin no de dos en dos com les nostres, sinó de tres en tres. Però tant se val, la feina que es van prendre i l’humor que mostraren ho trobo simplement genial.

És clar, també hi ha l’altra possibilitat, la que opina que uns extraterrestres han detectat el missatge i enlloc de respondre amb el mateix sistema, és a dir amb senyals de ràdio, s’han acostat a la Terra i sense que ningú els vegi han dibuixat en un camp de blat la seva resposta.

L’increïble és que hi ha qui defensa aquesta segona possibilitat.

Ja ho diuen que de vegades sembla més probable trobar vida intel·ligent fora de la Terra que a la pròpia Terra

12 comentaris :

Lluna ha dit...

Jaja! Bona, aquesta. No havia vist mai aquest missatge. Però... per qui diu que van arribar els extraterrestres, doncs, ni que poguessin viatjar a la velocitat de la llum, haurien d'estar en un entorn molt proper a nosaltres. No crec que hi hagi gaires sistemes solars a menys de... 14 anys llum. Només mirant que cap coincideix amb aquest ja es té la prova de que no poden ser extraterrestres, no?

Ara, la broma és boníssima!

Anònim ha dit...

Les bromes són genials, un 10 pels qui les van pensar. Fins i tot han fet una pel·lícula, crec que sortia el Mel Gibson?

Joana ha dit...

Jo crec que el què passa és que molta gent els agradaria pensar que existeix vida més enllà de les nostres, i potser es així, però de moment... el més calent a l'aigüera!.
Un post estupendo, com no podia ser d'una altre manera.
Petonet Dan.

Dan ha dit...

Llum! Infravalores la imaginació dels amants de les conspiracions. Els ET deuen tenir una base secreta a Ganimedes des d'on ens vigilen. A més, el viatge a velocitats supraluminiques el tenen més que superat. Que són molt llestos!!!

pd40. Si que es genial la broma. La peli del mel Gibson anava d'alguna cosa semblant, pero amb missatge molt místic al final. Si tens fe en Deu, fins i tot et salvaràs dels ETs dels camps de blat.

joana tens tota la raó. No hi ha proves de l'existència dels ETs, però hi ha un desig immens en algunes persones. Això els fa veure el que volen veure.

Anònim ha dit...

Doncs jo crec que van ser uns estudiants extraterrestres que aborrits pq ho aprovaven tot ens van mirar de comunicar de la forma més gràfica que podien que s'anaven a fer surfs damunt la triple hèlix ;)

sants ha dit...

Com va posar Quino en boca de Mafalda i Felipe:

- Els científics diuen que si hi ha vida extraterrestre intel·ligent, es trobaria molt lluny de la terra.
- Sí, si és intel·ligent, segur.

Lluna ha dit...

Ja sé que no t'he de convèncer a tu, però... si tenen la base secreta a Ganímedes, per què van trigar 27 anys a comunicar-se amb nosaltres? Que les seves naus no són prou ràpides?

I per què ens vigilen i NOMES han donat una senyal de vida? Si volien dir-nos alguna cosa, i sabent que som burros, ho haurien d'haver repetit, dic jo.

A part de tot això, si nosaltres vam enviar un senyal de radio, per què no envien ells un senyal de radio de tornada, que saben que nosaltres sí podrem desxifrar? Algun usuari de SETI estaria contentíssim de poder-ho desxifrar :-)

Petitabruixa ha dit...

REcordo que hi havia un episodi dels Expedients X que anava d'aquesta senyal...

Jo sóc optimista i penso que en algun punt, sigui molt lluny, siguin molt diferents ha d'haver altres éssers vius.

És trist pensar que estem sols a la Galàxia, no?

Petonets;-)

p.d.: encara que els bromistes es donin una pallissa, els camps de blat queden molt xulos!

Dan ha dit...

Carquinyol, es que quan ets estudiant i t'avorreixes, pots fer qualsevol cosa, encara que siguis extraterrestre!!!

Sants. La mafalda es molta mafalda.

Lluna, dona, segueixes tenint poca imaginació. Segur que els ET ha enviat molts missatges per radio... però una conspiració dels governs mundials oculta les dades. Els ETs ho saben i per això han hagut de recórrer als camps de blat. (Si es que cal explicar-ho tot) ;-)

petitabruixa. Estic amb tu al costat dels optimistes que creiem que a l'Univers n'hi deu haver molts més. Com deien a la película "Contact" perquè sinó... quant espai desaprofitat!!

Lluna ha dit...

És clar, la teoria de la conspiració! Que burra que sóc!

Jo també crec que hi ha vida a altres llocs de l'univers. El que no em crec és que es dediquin a anar a un altre planeta, deixar un missatge en un camp de blat, i marxar sense deixar cap més tipus de rastre.

èlsinor ha dit...

Doncs tampoc no s'hi queda enrere tota la història dels contactes amb els extraterrestres del planeta Ummo...

Dan ha dit...

Ostres elsinor. Ummo, quants anys amb aquella història. Com agraden els misteris als humans. Ni que siguin completament irracionals.