L’article, titulat “Diseño inteligente y evolución” recull molts dels tòpics que fan servir els creacionistes per tergiversar i desacreditar la teoria de l’evolució. Afirmar coses que la teoria no diu, treure cites de context, presentar la discussió científica com si qüestionés la teoria i mostrar creences com si fossin dades científiques.
Doncs una vegada més (i suposo que no serà la darrera) caldria aclarir alguns fets, però la veritat és que ja cansa haver de repetir una vegada i altre obvietats. I sobretot haver de recordar allò que la teoria de l’evolució NO diu. Per exemple, el senyor Miró i Ardèvol diu: “la teoria darwinista de que la vida, incluidos seres humanos, surge y evoluciona de la materia inerte...”. Doncs potser caldria recordar que la teoria de l’evolució explica molt bé com evoluciona la vida, però no diu res del seu origen. Darwin no era ximple i sabia prou bé quins eren els límits del seu coneixement. De manera que es va limitar a proposar el mecanisme pel qual els éssers vius es van modificant i adaptant al medi que els envolta. L’origen de la vida és un altre tema, intrigant, apassionant, però diferent.
I això és empipador, perquè amb errors d’aquesta magnitud sols puc pensar dues coses. O bé el senyor Miró i Ardèvol no coneix prou bé el tema i aleshores no hauria d’escriure articles sense informar-se correctament, o bé el coneix i tergiversa deliberadament els fets per tal de donar més credibilitat a les seves postures.
En el cas de l’article del senyor Miró i Ardèvol hi ha una frase que em resulta particularment indicativa de la seva manera de veure les coses. Diu que “...la tesis de la panspèrmia es una manifestación de impotència.” La teoria de la panspèrmia defensa que la vida va arribar a la Terra provinent de l’espai. A mi, personalment no m’agrada perquè, i en aquest punt coincideixo amb el senyor Miró i Ardèvol, tant sols serveix per fugir d’estudi. L’important és descobrir quin va ser l’origen de la vida. A la Terra o fora d’ella.
Però el cas és que afirmar que “la vida té un origen diví” també és una manifestació d’impotència. És el plantejament medieval que afirma que si una cosa no la comprenem, doncs és que Deu ho ha fet i no cal donar-hi més voltes. Es veu que hi ha qui li costa dir “doncs encara no sabem com es va originar, però ja ens en sortirem”.
Va haver un temps en que els moviments dels planetes és consideraven una manifestació de l'omnipotència de Deu. Quan van aparèixer les lleis físiques que ho explicaven, els defensors de la fe s’hi van oposar amb arguments no gaire diferents dels que fan servir els defensors del Disseny Intel·ligent en l’actualitat. Ara, els físics estan tranquils i el toca el rebre als biòlegs.
En el fons, tot plegat és una discussió estèril. Un cop més cal insistir en que la religió i la ciència són dos temes diferents. Buscar en la Bíblia explicacions a la diversitat dels éssers vius és igual de ridícul que buscar-hi explicacions al teorema de Pitàgores.
Finalment, tampoc acabo d’entendre perquè diu que “la teoría de la evolución... no debe convertirse en un dogma y menos todavía en una pretensión científica para negar a Dios”. Té tota la raó, però és que ni la teoria és un dogma (en ciència res ho és) ni serveix per afirmar o negar res sobre Deu.
12 comentaris :
Crec que aquest senyor pertany a e-Cristians, no? La seva postura no sembla gaire objectiva. Res, una mica de fanatisme religiós, espero que no ho intentin imposar a les escoles.
Amic Dan, l'estupidesa és molt contagiosa. Per a mi, els creacionistes són com els "blavers", agafen els que l'interessa, si cal ho manipulen i ataquen a la resta quan els acusen de fer-ho.
Com ja vaig comentar una vegada, que cadascú cregui el que vulgui, però que no m'ho mirin de justificar raonadament per dir que la resta estem equivocats.
Una ràpida cerca em porta a aquesta pàgina:
ConoZe
on es veu de quin peu calça aquest home.
Un dels problemes és que el joc d'imprecisions, de fer dir a la teoria coses que no diu, barrejar hipotesis amb la teoria en el més pur estil Muy Interesante, no és exclusiu dels defensors del disseny Intel·ligent. El rigor no sempre va de la maneta de la divulgació científica, per desgràcia. Sobretot quan s'usa per fer ideologia.
He llegit prou articles del senyor Miró i Ardèvol per tenir una certa idea del seu estil de defensar de les seves conviccions. I aquest no passa precisament per intentar entendre les conviccions dels que pensen diferent d'ell ni per presentar els fets sense tergiversar-los.
Anant més enllà de l'autor de l'article, el que és preocupant és que estigui sent tan fàcil escampar la ignorància. Potser sí que, com diu l'esparver, hi ha un problema en la divulgació científica.
Sembla que hi hagi gent que li faci por el ser resultat d'una evolució.. "no pot ser que jo vingui dels monos"! no vull exagerar però em dóna aquesta sensació.
Ja cansen la veritat, però crec que tindrem musiqueta de fons per estona
pd40: no és que tingui a veure emb e-cristiasn ... és el seu president!!
Si mireu aquest enllaç:
http://revista.abatoliba.edu/?id=3_ardevol
Podreu llegir "Josep Miró i Ardèvol ha decidido dejar su carrera política para liderar e-Cristians, un proyecto con una meta importante: la Primera Convención de Cristianos por Europa. El objetivo es incidir en las instituciones europeas para que la concepción cristiana forme parte de la vida política europea."
En fi, és un senyor que ens vol impossar les seces creences.
Salut!
P.D. Sento no fer més comentaris, Dan, però últimamant vaig una mica "de cul" :-)
aquest senyor es retrata sovint, com que no he llegit l'article no em queda clar si a part de criticar el que no li agrada, explica o argumenta bé el que si, però intueixo que pretèn que s'accepti com a dogma, je...
tens tota la raó. La religió ha de fer el seu paper, no voler enredar-nos amb dogmes.
Salutacions.
Dan, hauries d'escriure una carta al diari, amb al que hi dius al post n'hi hauria prou, per desemmascarar aquesta colla de dogmàtics.
Salut!
Comparteixo tot el que dius. Sobretot el que comentes assimilant el comportament que tenen amb el que hi havia a l'Edat Mitjana. Sempre ho he pensat.
santa paciència que hem de tindre... lo que més por em fa és que al final encara seran capaços d'imposar esta idea "per decret llei". Increïble, estem al segle XXI, però cada dia hi ha coses que m'ho fan dubtar... (i este home se suposa que té estudis i una mica de seny!!)
Publica un comentari a l'entrada