Però desprès en vaig rebre altres que ho plantejaven com un gest de reivindicació cara als estaments, amb la idea que sàpiguen que ens prenem seriosament el canvi climàtic. I això ja tenia més sentit. A casa si que vàrem apagar les llums, però una mirada al veïnat deixava clar que érem un cas anecdòtic. En realitat no vaig notar cap canvi en la il·luminació de les cases veïnes.
També vaig tenir la curiositat de mirar la web de la “Red eléctrica” i he pogut pescar la gràfica on a les 8:00 es veu un petit, però mesurable, descens en el consum d’energia del país. En tot cas, la notícia va sortir als telenotícies i a la premsa, i això ja és un èxit.
Però el més interessant és que el tema ha obert diversos debats en diaris i blocs en els que he pogut veure arguments interessants junt amb altres de molt obsolets i alguns de clarament tendenciosos sobre l'escalfament global i el canvi climàtic
I sobretot algunes confusions reiteratives. Per exemple l’argument que no és estrany que el clima canviï, perquè el clima sempre ha sigut canviat. Bé, la resposta és si... però no. Si que és cert que el clima presenta canvis i modificacions en el temps que ja son prou conegudes. La diferència en aquest cas és la velocitat a que està canviant. L’escalfament està succeint a una velocitat tal que difícilment donarà temps a la majoria de les especies vives a adaptar-se. En tot cas, als humans no ens en donarà.
També he llegit l’argument que afirma que mig grau en un segle no és com per amoïnar-se. Això també és un argument molt pobre. Si els que ho defensen es prenguessin la molèstia de mirar les corbes s’adonarien que no és un augment lineal sinó que es va accelerant cada vegada més. Mig grau el primer segle, dos graus al següent, deu graus a l’altre. I us podeu posar de peus que dos graus a nivell mundial és molt!
I dubtar que l’activitat humana en sigui la responsable tampoc s’entén gaire. Sabem que estem augmentat la concentració de gasos que causen escalfament. Les mesures indiquen que està tenint lloc un escalfament. Podria ser que fos casualitat? Home, doncs jo no m’hi jugaria res, però podria ser. Ara bé, actuar com si no passés res, simplement perquè hi ha una impossibilitat remota que no hi hagi relació sembla una actitud una mica estúpida.
Potser és que ara el que és cool és portar la contraria a les opinions defensades per la majoria. Si a tothom l’amoïna l’escalfament global, diem que és un simple cas d’histèria col.lectiva i avall. Si l’encerto quedaré molt bé, i si m’equivoco, doncs ja no tindrà importància.
I la conspiració. Sempre la conspiració! Són les centrals nuclears les que volen crear el pànic per vendre la seva energia. Són les organitzacions ecologistes que exageren per mantenir les seves subvencions... Per alguns, aquestes creences tenen més pes que l'informe que es presenta avui a l'ONU sobre el canvi climàtic. Sembla que una opinió té més pes que un grapat de dades.
De totes maneres, algunes crítiques que he llegit respecte de l’apagada dels cinc minutets tenien molt sentit. Fa ràbia que els polítics s’apuntin tant fàcilment a apagar els llums de l’ajuntament o l’edifici emblemàtic que sigui, però els costi tant fer polítiques més compromeses amb el medi ambient. I qui diu els polítics, diu molts de nosaltres.
És cert, però simplement criticar i no fer res tampoc em sembla una opció. Les dades científiques semblen sòlides. Tenim un problema i cal fer alguna cosa.
Em sembla que el que passa és que em molesten les veus que van dient “no passa res, no cal fer res” perquè massa sovint acaben passant de cop al “ja és massa tard, no val la pena fer res”.
16 comentaris :
Jo també vaig apagar els llums, però també vaig ser la única en tot el "veïnat" (entenent veïnat com als pobles que es veuen des de casa).
No ho vaig fer per estalviar durant cinc minuts, perquè com deien (i deien moltes coses), en tornar a engegar tots els aparells, segur que vaig consumir més energia que els 5 minuts d'apagada. Era una reivindicació, però sembla que no va ser massa.
S'hauria de saber quin tant per cent d'electricitat és deguda al consum domèstic, però diria que és bastant més que el 2 o el 3 per cent. I això vol dir que la proposta va tenir molt poc seguiment.
De mentres, jo segueixo fent el de sempre: aturant els televisors que només s'han aturat amb el comandament, tancant la pantalla de la gent que treballa a prop meu i que no la tanca quan marxa a casa, no obrint massa els llums, si no és necessari...
Res, petites coses. Ja que, com deia el capità enciam "els petits canvis són poderosos!"
És clar que una mica de reivindicació de tant en tant no fa mal a ningú.
Ai, ja m'he tornat a passar amb el comentari llarg!
Jo també ho vaig fer, ni que aqui a Mataró al carrer era poc palpable.
Potser alguns ho critiquin, ho troben una minucia, però poc a poc i si cada dia sumem algú a les iniciatives i sensibilitats, cada dia anirem una micona millor no?.
Petonet.
Va ser un bonic gest de la gent (la que ho va fer, és clar). Jo anava pel carrer i la veritat és que ni me'n vaig adonar.
Però com diu la lluna, lo important són les petites coses del dia a dia. En el meu cas també intento estalviar el que puc, però la veritat és que la llumeta de la tele no me'n recordo quasi mai :(
Una cosa... no fan cada vegada més aparells sense el power per apagar l'stant by?? Avui en dia, si et compres una minicadena, per exemple, no podràs apagar-la mai totalment, a no ser que la desenxufis, i depend on la tinguis això no és cosa fàcil!
La veritat és que jo no ho vaig fer, però no per estar en contra, sinó perquè no me'n vaig enrecordar :(
Ja tens raó quan dius que és trist que els polítics només se'n recorden d'aquest tema per fer gestos simbòlics, però de reals no fan cap ni un, i així anem.
I mentre el petroli segueixi generant diners, anirem a pitjor. Som una raça estranya, no ens importa carregar-nos el planeta a canvi de guanyar diners, diners que no ens podran comprar un planeta nou. Ja veurem com se'ls gasten quan no hi poguem viure.
carquiyol, no hi ha com un proverbi indi que diu que "quan l'home blanc acabi amb les espècies veurà que els diners no es poden menjar"? (algo així..) Tal com tu has dit, efectivament.
M'ha agradat molt la teva rèplica i hi estic molt d'acord. De totes maneres penso que està bé que hi hagi gent que ho critiqui i possi en dubte algunes teories ja que d'aquesta manera s'obliga a afinar els càlculs i s'evita que hi hagi gent que faci afirmacions exagerades des del desconeixement. Un cop vaig veure un programa pel discovery channel o un canal d'aquests (llàstima que no recordo ara el nom del programa) que possava en dubte la teoria de l'escalfament global. Tot i que des de la meva ignorància no hi estaria gaire d'acord vaig trobar que lo que deien semblava molt raonable. Venien a dir que hi havia moltes variables que no es tenien en compte i teoritzaven sobre la possibilitat d'un desplaçament dels pols que no s'estava tenint en compte (qui sap, per exemple és sabut que el terratrèmol del tsunami del sud-est asiàtic va tenir conseqüències sobre la rotació de la terra). Recordo que comentaven que en temps antics s'havia trobat un mapa dels antics vikings on es veia dibuixada completament Groenlàndia en una època en què es suposava que per la temperatura global calculada havia d'estar totalment sota el gel (????). Seguint aquest fil venien a demostrar que al llarg de la història el desplaçament dels pols és molt més pronunciat del que ens imaginem i això no es té en compte amb els càlculs (m'imagino per exemple que un meteorit prou gran podria provocar modificacions en un intèrval de temps molt petit).
Bé, sigui el que sigui el que està clar és que quan menys contaminem millor ,i les generacions que ens segueixin ens agrairan que així ho fem.
DAN l'avi de l'H tb ho hagues fet, peró no ho vaig saber doncs estava molt enfeinat, ja saps q jo sempre estic en tots aquest "saraos".
El teu raonament sobre l'escalfament el trobo perfecte, tenint en conte que el vas tenir a primerisima hora del mati.
Felicitats DAN
Jo els hagués apagat però en aquell moment estava currant i a la empresa on curro no s'estan "d'orgues".
Una dada que potser tu podràs confirmar... una vegada vaig sentir en un documental/reportatge que les emissions que estan provocant l'efecte invernacle són les que es van emetre fa cinquanta anys... és a dir, que a mig s.XXI patirem les que estem emitint ara. Ieps, això és el que es deia, no sé si és cert. Si ho és estem ben arreglats, no?
Molt recomanable la pel.lícula "una verdad incómoda", de l'Al Gore. N'hi ha per alarmar-se. Serems capaços de fer-hi alguna cosa?
Jo estic amb vosaltres i m'indigna veure les administracions volent quedar bé. Em sembla infinitament hipòcrita apagar 5 minuts la llum d'un edifici com la Sagrada família, o la Catedral de Girona quan totes les nits de l'any estan súperiluminades. Em sembla absurd que ens facin tancar l'aixeta quan ens rentem les mans quan ells deixen perdre milers de litres d'aigua en canonades i recs i demés.
Els ciutadans ja sabem el que hem de fer. I tenim un grau mínim de culpa.
Quantes empreses van parar?
apa
myrddin, a mí també em van explicar que els efectes de les emissions de gas a l'atmosfera es noten al cap de 50 anys. En aquell moment els raonaments que em van exposar em van convèncer (ara ja no els recordo gaire...)
L'escarabat té tota la raó. Redreçar el canvi climàtic no està en mans nomes dels ciutadans de peu. Són els grans multinacionals qui tenen la paella pel mànec, ja heu sentit parlar del contrainforme contra el canvi climàtic que auspicia l'administració Bush?
Crec que un dels nostres "mals" és creure que nosaltres, si estem prou conscienciats, ja fem el que està al nostre abast en la lluita a favor de la conservació -i millora- del planeta a través de les actituds individuals o col·lectives-testimonials. Fins quin punt ens és impossible associar-nos per tal de fer una pressió real i no només simbòlica per tal d'anar més enllà del testimoni i fer una pressió real a les administracions i empreses diverses? No ho sé, però em sembla que aquest és el camí.
Lluna. Ostres, el "capità enciam", quins temps. Si que el s petits canvis son poderosos. Però sembla que estem arribant a un punt en que caldran també grans canvis.
Joana. L'important és que s'està prenent consciencia del problema. Això no és la solució, però és un primer pas.
Sants. Certament resulta molt més efectiu mirar-s'ho una mica a l'hora de comprar electrodomèstics, que no pas els cinc minuts de l'altre dia.
Carquinyol, en realitat l'ideal seria que comencessin a guanyar calers de veritat amb les energies alternatives. La pela mou el món.
Trappola. Doncs no coneixia aquestes dades, però m'has picat la curiositat. Ja ho buscaré. De totes maneres, es pot discutir sobre els orígens del canvi (encara que l'impacte humà ja sembla innegable) però l'important són les conseqüències.
Gracies Toni. Encara que el post el vaig fer al vespre (després els penjo al matí)
Myrdiin. Em sembla molt estrany. L'efecte hivernacle el generen els gasos que es van acumulant. El que dius em sona pel que fa al forat de la capa d'ozó. Els CFC generats fa mig segle encara estan allà dalt menjant-se l'ozó.
La pel·lícula de l'Al Gore es genial!
escarabat, com tu dius, els ciutadans ja sabem que fer. una més de les coses que hem d'exigir als polítics. Em sembla que miraré de trobar programes electorals de les passades eleccions, per veure que tal han complert les promeses pel que fa a medi ambient.
veí de dalt. Això del contrainforme del Bush explica molts dels dubtes que han fet endarrerir la presa de decisions. La política de presentar dades interessades l'han aplicat al tabac, al medi ambient i a tot el que els ha convingut
Pere. És el camí, però els humans no ens movem de veritat fins que ho ha situacions excepcionals que podem notar a la pell. dades científiques, corbes en una gràfica són alarmants però sempre tenim tendència a esperar que algú faci alguna cosa.
Hola!
Hem destacat aquest article al repàs setmanal que fem de la blogosfera des de Canalsolidari.org
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7911
Salut!
Cert... ho vaig sentir referit a la capa d'ozó. Ets un crack.
Salut!
Publica un comentari a l'entrada