dimarts, de febrer 20, 2007

Els gossos suen?

Un dels problemes que tenen els mamífers és el de mantenir la temperatura corporal i, contra el que podria semblar, ens resulta molt més difícil lluitar contra l’excés de calor que contra la manca de calor. Si la nostra temperatura corporal baixa el que cal fer és simplement un treball, ja sigui mecànic, com moure's o tremolar, o químic, cremant greixos per generar calor.

Però si el problema és un excés de calor, com ens n’alliberem? No és una cosa irrellevant, perquè temperatures cinc o sis graus superiors a les normals ens poden causar la mort.

Doncs els humans el que fem, sobretot és dilatar els vasos sanguinis de just dessota la pell i, sobretot, suar. Que la sang passi per sota la pell serveix perquè la calor que transport s’escapi a l’exterior i, com efecte secundari, ens posem vermells. Quan fa fred funciona a l’inrevés, els vasos més superficials s’estrenyen i la pèrdua de calor es minimitza. No és un mal sistema, però sovint no n’hi ha prou. Aleshores suem.

La gràcia de suar és que posem gotes aigua a sobre la pell. Aquesta aigua s’evapora a expenses de la calor corporal, de manera que tota la calor que fa falta per evaporar la suor es tradueix en una disminució de la temperatura del cos. Un sistema útil, però molt car en aigua!

Però no tots els animals suen. I el cas més típic són els gossos. Ells no disposen d’aquest sistema per refrescar-se, que segurament seria poc útil en animals amb molt de pèl. El que fan és ventejar, i això acostuma a confondre als que no coneixen gaire als gossos!

Quan la temperatura del cos del gos augmenta, l’animal comença a agafar aire pel nas i a treure’l per la boca. L’aire surt calent i s’emporta part de l’excés de calor. Aquesta calor també serveix per evaporar saliva, de manera que encara refreda una mica més, i finalment, treuen la llengua per tal d’augmentar la superfície d’evaporació de la saliva. Com que la llengua està molt irrigada amb petits vasos sanguinis el sistema resulta prou eficient.

Però això comporta un petit problema. Si alguna vegada heu provat a respirar fort i molt seguit haureu notat que de seguida mareja. Això és perquè quan es fa de pressa, l’intercanvi de gasos a dins els pulmons no es fa prou bé. El CO2 no s’elimina prou eficaçment i l’aport d’oxigen a la sang se'n ressenteix. Per evitar aquests problemes, els gossos quan ventejen mobilitzen l’aire tant sols per la part més superficial del sistema respiratori. La tràquea, els bronquis i la boca. És diu que ventilen per l’espai mort del sistema. D’aquesta manera, airegen, refresquen, però la respiració no es veu afectada.

I a sobre, ho fan adaptant uns ritmes que generen ressonàncies, de manera que l’esforç necessari és molt menor del que ens sembla quan els veiem movent el pit i fent anar la llengua plena de baba cap enfora.

Però sempre hi ha algú, normalment de ciutat, que diu “Pobrissó! Que cansat deu estar...”. Doncs alguna vegada si que estarà cansat l’animaló, però és molt més freqüent que estigui tant descansat i que simplement tingui calor.

6 comentaris :

Anònim ha dit...

Buf, a vegades veus gossos de muntanya, ben peluts, passejant pel mig de Barcelona. Ja poden anar treien la llengua, ho han de passar ben malament. Són macos, però no són gossos de ciutat.

Anònim ha dit...

La suor, un dels meus maldecaps... enseguida em poso a suar i acabo tot xop. Provare la tecnica dels canins, encara que no se jo si resultara gaire eficaÇ :)

Papitu ha dit...

Els gossos són bonics i fan companyia però a la ciutat no hi fan. ¿Us imagineu una ciutat sense pixats de gos a cada cantonada o sense les seves merdes arreu? No ho sé a la resta de ciutats del país però a Barcelona hi ha masses gossos, i sobretot, masses amos irresponsables.

Canviant de tema i seguint amb la creuada contra els creacionistes, Dan aquesta noticia t'encantarà:

http://www.microsiervos.com/archivo/ciencia/kansas-recupera-teoria-evolucion-curriculo-escolar.html

Salut!

Joana ha dit...

Acabo d'adoptar un gos, m'anirà molt bé, un cop més, el teu post.
Petonet.

Petitabruixa ha dit...

Papitu, els gossos no tenen la culpa sinò els amos. Ara, per contra, també et diré que al terra hi han papers, xiclets, burilles, etc. Potser no serem pas més bruts nosaltres que ells?

El meu gos actual és adoptat i, com tots els que tingut, estima l' estufa de butano com jo...Crec que pensa que hi ha una mena de nan qu l'encen perquè, a voltes, se la queda mirant com esperant que surti la calor sobtadament...

Gràcies, maco, pel post!

Lili

Dan ha dit...

pd40. I alguns, de molt grans i peluts..., fan llàstima els pobres perquè van mig asfixiats.

Carquinyol. No crec que funcioni. A no ser que tinguis una llengua de pam!

papitu. Massa amos irresponsables certament. I això de Kansas.. excel.lent noticia. La llàstima es que hi tornaran, però tant se val. La veritat al final acostuma a sortir.

Joana. Doncs ja ho saps. Que no li falti mai aigua. Mira que estaràs entretinguda!

petitabruixa, je je. Seria fantàstic saber que pensen realment el s gossos de nosaltres. I gràcies a tu! :)