divendres, de març 03, 2006

Si ho veus, ets mort!

Un clàssic en el cinema de ciència ficció és la primera escena de "La guerra de la galaxias". Quan tot just s'apagen les darreres notes de la música inical veiem una nau relativament petita fugint desesperadament de l'atac del gran Creuer Imperial. Com descriu a la novel.la en George Lucas "...prolongados rayos de intensa energía pasaban junto a su casco: una tormenta multicolor de destrucción, como un banco de irisadas rémoras que intentaban adherirse a un huésped mayor y mal dispuesto".
L'inici de la película ja et deixa enganxat tot i que potser la descripció de la novel.la és un xic massa ampulosa. Però en tot cas, el que veiem i descriu és completament impossible. Si un dia aneu per l'espai i us ataquen, no veuren els rajos d'energia. I si els veieu... ja sou morts!
El problema és que normalment no tenim en conte com és l'espai. I entre altres coses, resulta que està raonablement buit. A la Terra estem acostumats a caminar de nit, amb una llanterna i veure el feix de llum que generem. A "ExpedientX" sempre es veien escenes fosques trencades pels feixos de llum de les llanternes d'en Mulder i l'Scully. I la idea que tenim d'un raig làser es justament el d'un feix de llum de color i de molta energia. Aleshores?
El que cal recordar és que la llum va en línia recta. Si la llum surt de la llinterna (o de la font làser) en una direcció, i va en línia recta... com és que part de la llum arriba fins el nostre ull? Doncs perque en realitat el que veiem es la pols i les partícules microscòpiques que hi ha a l'aire i que son il.luminades per la llum del focus. La pols desvia alguns fotons i els envia en totes direccions, inclosa la dels nostres ulls. Per això, si una nit tot just acaba de ploure, gairebè no el veiem el feix de llum. La pluja ha netejat l'aire i no hi ha partícules que la llum pugui il.luminar. Tant sols veiem el cercle il.luminat allà on apunta la llanterna. I a l'inrevés, en una habitació amb molta pols, podem veure perfectament els rajos de sol com entren a través de les persianes. De nou, el que veiem en realitat es això: la pols.
Però com dèiem, l'espai és ben buit, en el sentit que no hi ha pols que pugui ser il.luminada pel raig de llum (o de làser o de energia multicolor o del que sigui). I per tant, la llum sortirà de la nau enemiga, i arribara en línia recta fins la nau atacada. En cap cas cap partícula de llum es desviarà de manera que pugui arribar fins els nostres ulls i, per tant, símplement no el podem veure.
I si el veiem... es que apuntava directament a nosaltres i ens ha tocat! The End!

4 comentaris :

Anònim ha dit...

Uooooooo!Gràcies Dan, ara m'has fet pensar que toca fer neteja a la meva habitació (ho dic perquè puc veure la típica imatge del raig de llum a la persiana....),jejejeje!!!

Anònim ha dit...

que bo, anava a fer la mateixa gracieta que labmaniakes; bé, gracieta, gracieta... avui m'hauré de passar la tarda fent de xaxa

Anònim ha dit...

D'acord. No sóc expert (i això que m'interessa el tema) però tinc entés que a l'espai hi ha "polvo espacial", pols de cometes, esteroides.... no sé si podria, aquesta pols, desviar la llum...

Very interesting!

Dan ha dit...

Si que hi ha pols espacial, pero massa poc com perque es pugi veure. A no ser que la batalla pasi just al costat de la cua d'un cometa!