dilluns, de març 13, 2006

chikungunya

Una nova epidèmia, un nou virus, una nova alarma. Comença a passar amb tanta freqüència que al final no en farem cas. Ara, mentre tothom està pendent del virus de la grip aviar n'hi ha un altre virus que està expandint-se ràpidament per les illes de l'Oceà Índic. I ho fa amb una eficiència fabulosa. Tant que a l'illa francesa de Reunión ja ha infectat una quarta part de la població!
Es tracta del chikungunya, un nom que bé del suahili i que vol dir "que camina ajupit". Això és perquè un dels símptomes de la infecció és el dolor a les articulacions. Altres son la febre, erupcions cutànies i vòmits. Cal a dir, i això és una bona notícia, que no es tracta d'una malaltia mortal. El normal és que passat un temps, la gent es curi. Però, com sempre, el que pot fer és contribuir a augmentar la mortalitat en pacients que ja tenen altres dolències. Això passa perquè el virus debilita extraordinàriament a les seves víctimes. Per això es parla de morts deguts al chikungunya a l'illa de Reunión.
La malaltia és coneguda des dels anys 50, quan es va descriure a Tanzània. Però amb l'augment de viatgers, el virus també ha viatjat. Ara el problema son els turistes que van de Reunión a les Scheichelles, o a Maurici, o tornen a Europa portant la infecció.
La malaltia no té cap tractament actualment, però al menys no s'encomana de persona a persona, sinó que els responsables son els mosquits. Piquen a un malalt i passen el virus a la resta de persones que piquen. Per això el que es fa és fumigar intentant matar els mosquits.
De manera que sembla que no és una malaltia extremadament greu, però és un bon exemple de com els virus, que abans estaven limitats a zones geogràfiques concretes, ara poden arribar a qualsevol lloc del mon en qüestió d'hores.
És ben clar que en un futur proper haurem d'anar-nos acostumant a noms exòtics relacionats amb malalties de les que ara no hem sentit a parlar mai.

2 comentaris :

Anònim ha dit...

I les que encara no coneixem, Dan! Tampoc és per alarmar-se, però si per tenir-ho en compte, i més actualment, amb les pautes d´immigració i de turisme, que estan extenent-se molt i a ritme molt ràpid!

Alae ha dit...

Buff, al final em quedaré tancada a casa... i tampoc crec que estiga del tot segura!